Test av hundappar del 1 - Första hjälpen och akutsjukvård

Jag har under en tid testat lite olika hundappar som går att ladda ner från App Store. De jag har testat är alltså för iphone. 
 
Det är svårt att hitta bra hundappar tycker jag. Främst för att man får upp mycket spel och annat när man söker på "hund", "dog" eller liknande. 
 
Jag tänkte börja med apparna som har med första hjälpen/sjukvård att göra och här kommer de jag testat: 
 
1. Namn i App Store: Första hjälpen för din hund
Pris: 15:-
Utgivare: Devisa AB
Språk: Svenska
Betyg: 3 av 5
 
+ Enkel design och lätt att hitta rätt i appen
+ Informationen är skriven med ett enkelt språk och lätt att förstå
+ Tydliga och söta illustrationer
+ Den är på svenska
 
- Känns lite väl simpel och tråkig
- Något bristfällig information 
 
Kommentarer: 
Med tanke på appens namn så blev jag besviken på innehållet. Det finns fyra delar i appen, "Vanligaste nödsituationerna!", "Råd vid övriga nödsituationer", "Förebyggande årgärder" och "Användbara tips". 
Under just "Vanligaste nödsituationerna" så är informationen mycket bristfällig och det står för det mesta bara att man ska åka till veterinär. Jag saknar info om vad man kan göra själv exempelvis på väg till veterinären och hur man gör det. Under någon olycka står det "ge konstgjord andning", men det finns ingen beskrivning av hur man gör detta. 
 
Under de andra kategorierna är informationen lite bättre, men den känns ändå något mager mot vad den kunde ha varit. Appen kan säkert komma till nytta någon gång, men jag är ändå lite besviken på den. 
 
2. Namn i App Store: Agrias Djurguide
Pris: Gratis
Utgivare: Försäkringsaktiebolaget Agria
Språk: Svenska
Betyg: 2 av 5
 
 
+ Enkel design
+ Den är på svenska
+ Gratis
 
- Lite tråkig
- Bristfällig information
 
Kommentarer: 
Agria brukar ha ganska bra information på sin hemsida, därför förväntade jag mig att även appen skulle ha det. Under kategorin "Hund" finns det ett fåtal akutsituationer man kan läsa mer om. I någon av dem är informationen ganska bra, men i andra mycket bristfällig enligt mitt tycke. 
När jag tittade runt i appen så fanns det en flik som hette "Sök veterinär" och jag tänkte att man kanske lite smidigt kunde få upp sin närmsta veterinärklinik på karta. Men icke. Den leder bara till Eniro där man själv får söka på klinikens namn. Jag blev mycket besviken på den här appen. 
 
3. Namn i App Store: Evidensia Djursjukhuset Malmö
Pris: Gratis
Utgivare: Evidensia Djursjukhuset Malmö
Språk: Svenska
Betyg: 4 av 5
 
 
+ Enkel men snygg design
+ Informativ på ett lättförståeligt sätt
+ Innehåller även erbjudanden mm. 
+ Den är på svenska
+ Gratis
 
- Något svårnavigerad
- Lite magert innehåll
- Bilderna har inget samband med innehållet
 
Kommentarer: 
Det första som slår mig när jag öppnar appen är "var ska jag trycka för att komma vidare?". Det är säkert logiskt för många att det är den runda cirkeln med streck i som är nyckeln till mer info, men inte för mig. Väl inne i appen är den lättare att navigera och det är tydligt var man ska trycka för att läsa mer. Informationen om de olika akuta sjukdomstillstånden är bra, men jag hade önskat att den innehöll information om fler olika tillstånd. 
Utöver sjukvårdsrådgivniningen kan man även bland annat få nyheter från Evidensia Djursjukhuset Malmö, få rabatter och erbjudanden samt se närmaste Evidensia-klinik på karta. 
En bra app med bra info. Eftersom den är relativt ny kommer den säkert att utvecklas mer och då bli ännu bättre. 

4. Namn i App Store: Who's your doggy?
Pris: 7:- 
Utgivare: EMH Engineering
Språk: Engelska
Betyg: 1 av 5
 
 
+ ?
 
- Tråkig design
- Bristfällig information
- På engelska
 
Kommentarer: 
Jag kunde faktiskt inte komma på ett enda plus för den här appen. Det är inte det att jag avskydde den, men det fanns helt enkelt ingenting som motsvarade mina förväntningar. 
Designen är urtråkig, den ser ut som designen i "inställningar" i telefonen. Förutom "First Aid" så innehåller den också raser samt träningstips. Informationen under "First aid" är nästan skrattretande, träningstipsen är mer en beskrivning av tricket, ex: "Stanna kvar - säg till hunden att stanna". Rasdelen är inte heller direkt revolutionerande. Den här appen får inte stanna kvar och ta upp något minne på min telefon i alla fall. Inte prisvärd!
 

5. Namn i App Store: Första hjälpen för hundar
Pris: 22:- 
Utgivare: Fuchs GmbH
Språk: Engelska
Betyg: 5 av 5
 
 
 
+ Roliga tecknade bilder som samtidigt passar till ämnet
+ Fina foton som är informativa
+ Bra information
+ Information om mycket
 
- Lite tråkig design (men bilderna livar upp)
- På engelska
 
Kommentarer: 
Wow, den här appen hade jag inte alls förväntat mig så mycket av, men den översteg verkligen förväntningarna. Även om där är en del saker jag skulle vilja ändra på så var den till stor del precis vad man behöver om olyckan är framme. 
Här hittar man information om olika akuta tillstånd, med både allmän info, symptombeskrivning och hur man kan behandla det själv tills man kommer till en veterinär. Förutom detta är där diverse tips och råd om hur man anlägger olika bandage, kollar ögonreflexen, gör hjärt-lungräddning, bär hunden när den är skadad osv. Där är också råd rent allmänt om hundars skötsel och hälsa, samt en lista på vad man bör ha i sin första-hjälpen-väska. 
Det är synd att appen är på engelska för det får säkert en del att backa, men den är faktiskt ganska lätt att förstå och jag vill verkligen rekommendera den. I de allra flesta avsnitt finns det mycket beskrivande bilder, till exempel på hur man steg för steg anlägger ett tassbandage. Jag ger den faktiskt högsta betyg eftersom jag inte spontant kan komma på något jag saknade i den. 
 
6. Namn i App Store: Dog Emergency Lite & Dog Emergency
Pris: Gratis / 7:- 
Utgivare: BHI Technologies, Inc. 
Språk: Engelska
Betyg: 2 av 5
 
 
+ Den lilla informationen som finns är helt okej
 
- Extremt jobbigt att läsa innehållet på grund av designen
- Väldigt magert innehåll
- Den är på engelska
 
Kommentarer: 
Den här appen finns i två versioner, en gratis- och en betalversion. Jag måste säga att gratisversionen är inte ens värd tiden det tar att ladda ner den. Den innehåller information om extremt få tillstånd. Betalversionen är inte mycket bättre. Den innehåller visserligen mer information, men designen gör det extremt jobbigt att läsa. På varje sida är det bakom texten, färger, mönster och bilder som gör att texten är mycket svårläst. 
Precis som i gratisversionen så är den infon som finns, läsvärd (om man orkar läsa den), men det finns betydligt bättre appar än den här och jag kommer inte att använda den. Jag tyckte inte den var prisvärd. 
 
 
 
7. Namn i App Store: GotoAID First Aid Lite & GotoAID First Aid
Pris: Gratis / 38:- 
Utgivare: Jargoon Ltd.
Språk: Engelska
Betyg: 5 av 5
 
 
+ Mycket informativ
+ Många och tydliga illustrationer
+ Tydligt samband mellan text och bilder
 
- Något svårnavigerad
- Den är på engelska
 
Kommentarer: 
Den här appen finns också i en gratis- och en betalversion. I gratisversionen finns det inte med någon information om första hjälpen för hund, så den behöver man inte lägga någon tid på. I betalversionen finns det dock hjärt-lungräddning för både människa, hund och katt. Jag måste säga att trots betalversionen är bra, den kan man nog ha en hel del nytta av. Den är lite svårnavigerad då man måste trycka många gånger på olika saker för att komma dit man vill, men när man väl kommit dit så är den enkel. Det finns både en A-Z ordlista med olika tillstånd, men även kategorier, till exempel "Burns"och "Cuts/wounds". Till varje tillstånd finns det sedan (utöver informationen) en steg-för-steg-guide med illustrationer och till varje steg-för-steg-guide finns det en knapp med extra tips och varningar om sådant man bör tänka extra på. 
Jag tänkte ge appen 4 av 5 pga. att det kräver ganska många klick innan man kommer dit man vill, men jag ger den fatiskt högsta betyg eftersom den innehåller mycket bra information samt får plus i kanten för att innehålla första hjälpen för både människa, katt och hund! Betalversionen är prisvärd!
 
 
8. Namn i App Store: Pet First Aid: for Your Dog, Cat, Puppy or Kitten
Pris: 28:- 
Utgivare: Jive Media LLC
Språk: Engelska
Betyg: 4 av 5
 
 
+ Informativ på ett lättförståeligt sätt
+ Mycket bilder och illustrationer
+ Videoguider som öppnas direkt i appen
+ Bilder hänger ihop med texten
+ Länkade ord i texten för att snabbt komma till andra ställen i appen
 
- Länkarna gör texten lite jobbig att läsa
- Mycket info men om ganska få tillstånd
- Lite svår att hitta i
 
Kommentarer: 
Ännu en bra app! Den innehåller mycket information och är på flera ställen länkad i texten så att man direkt kan navigeras dit man vill läsa. Tyvärr förstör länkningen läsningen lite, men den är ändå användbar. Appen innehåller många bilder och videoklipp och något jag gillar speciellt är att klipen öppnas i appen och inte bara är youtubelänkar. 
Det är lite svårt att hitta i den emellanåt, jag letade till exempel efter "CPR" som är ganska relevant i en akutsituation. Det tog mig en stund men till sist hittade jag en sida där det fanns en länk till CPR i texten och kom på så vis dit. Detta drar såklart ned betyget en del. 
Plus i kanten för att man i appen även kan göra profiler för sina egna djur och föra dagbok över deras hälsostatus. Designen är trevlig och det är överlag en bra app! Prisvärd!
 
9. Namn i App Store: Dog CPR
Pris: Gratis 
Utgivare: Veterinary Advances Ltd
Språk: Engelska
Betyg: 3 av 5
 
 
+ Avancerad information
+ Bra och tydliga bilder
 
- Mycket simpel design
- Ganska magert innehåll
- Ganska svårnavigerad
- Inte för gemene hundägare
- Den är på engelska
 
Kommentarer: 
Något som jag inte riktig förstod när jag laddade ner den här appen är att den är mer för den som arbetar med djursjukvård än för gemene hundägare. Den beskriver akut medicinering, konstgjord andning när hunden är intuberad och liknande. Jag som jobbar med djursjukvård tyckte att det var en helt okej app, men jag kan inte se hur den vanliga hundägaren skulle ha så stor nytta av den - då finns det betydligt bättre (och snyggare!) appar. 
 
10. Namn i App Store: PetTech PetSaver
Pris: 28
Utgivare: Jaargon Ltd.
Språk: Engelska
Betyg: 5 av 5
 
 
 
+ Mycket informativ
+ Många och tydliga illustrationer
+ Tydligt samband mellan text och bilder
 
- Något svårnavigerad
- Den är på engelska
 
Kommentarer: 
Det var väldigt märkligt att öppna den här appen för jag tänkte "har jag inte redan varit inne i denna?". Det visar sig då att den är nästan en exakt kopia av den ovan recenserade "GotoAID First Aid". Nu vet inte jag vilken som kom först, men det är samma utgivare och därför kanske inte så konstigt att de är lika. Det som irriterar mig lite är att det känns onödigt att ha båda, samtidigt som de på något vis kompletterar varandra. I den här appen finns det bara information om hund och katt, inte människa. Det är något jag saknar eftersom det är bra med en app som samlar första-hjälp för flera olika arter. Det som dock finns i denna versionen men inte i den andra är information om giftig föda, generella råd om skötseln av hunden, tandvård osv. Överlag är informationen i denna app mer djupgående än i den andra och skulle jag välja så är nog den här strået vassare. I övrigt är de väldigt lika. Det finns även i denna app steg-för-steg-guider, bilder och liknande som i GotoAID First Aid. Prisvärd!
 
11. Namn i App Store: Pet S.O.S
Pris: Gratis
Utgivare: The Lounge LLC
Språk: Engelska
Betyg: 3 av 5
 
 
+ Mycket informativ
+ Läsning om både fysiska och psykiska problem
+ Läsvärd information
+ Gratis 
 
- Alldeles för mycket text som är tråkigt uppspaltad
- Bilder som inte har något sammanhang med texten
- Den är på engelska
 
Kommentarer: 
Den här appen har 4 olika kategorier. En för fysiska akuttillstånd, en för psykiska akuttillstånd, en som handlar om vem Dr. Nichol är och hur man t.ex. går till väga för att anmäla sig på kurs och en kategori med videos som länkar till en youtube-kanal (filmklippen öppnas dock direkt i appen). 
Jag har mest tittat på kategorin "Physical emergencies" och jag har inte jättemycket bra att säga tyvärr. Vid första anblicken är där ganska många tillstånd beskrivna och jag tänker att det här kan nog vara bra. Designen är enkel men inte tråkig och jag klickar in på ett av tillstånden. Jag möts av ett foto på en hund, som absolut inte har något med tillståndet att göra och därefter text. Och mer text. Och mer text. Det är så mycket att läsa och så tråkigt uppspaltat att jag tappar intresset direkt! Det är samma visa när jag klickar in på de andra tillstånden och jag känner direkt att även om informationen är bra så förlorar läsaren intresset inom 30 sekunder, förmodligen tidigare. Tyvärr. För den som orkar läsa finns här nog en hel del att hämta!
 
 
12. Namn i App Store: FirstAidFree & FirstAid+Pets
Pris: Gratis / 7:-
Utgivare: HASAN KARAKAS
Språk: Engelska
Betyg: 1 av 5
 

+ ?
 
- Tråkig
- Den är på engelska
 
Kommentarer: 
Också denna app finns i en gratis- och en betalversion. Betalversionen heter "+pets" så då antog jag att det skulle vara mer djurinformation i denna än i gratisversionen (som också innehåller info om akutvård för djur). Så var dock inte fallet. Den enda skillnaden som jag har hittat är att det är extremt mycket reklam i gratisversionen och ingen i betalversionen. 
Jag har inte så mycket att säga om den här appen mer än att den var ganska menlös i mitt tycke. Ganska lite information, ganska tråkig information, tråkig design. Inga bilder, för mycket brödtext. Nä, den här tyckte jag inte om! Inte prisvärd!
 
13. Namn i App Store: Pet Poision Help
Pris: 15:-
Utgivare: Pet Poison Helpline
Språk: Engelska
Betyg: 4 av 5
 
+ Inkluderar väldigt många giftiga ämnen
+ Lätt att hitta och navigera i
+ Informativ
 
- Saknar vad man kan göra själv på väg till veterinär
- Den är på engelska
 
Kommentarer: 
En bra, enkel app! Här finns det info om massor av olika giftiga ämnen. Det jag tycker bäst om med appen är att den både beskriver lite om ämnet/varför det är giftigt samt symptomen på förgiftning av det. Eftersom allt står i bokstavstordning är det lätt att hitta, men kan vara lite svårt ändå i och med att den är på engelska. Inuti appen hittar man också generella tips såsom att man inte bör försöka få hunden att kräkas själv osv. 
Den här appen får definitivt ligga kvar på min telefon! Prisvärd!


 Vill du se testet i PDF eller kanske till och med spara det? Gå in på min hemsida för att få det i PDF-format!
http://www.carpecanishundcenter.se/vetgirig-/l%C3%A4sv%C3%A4rt-20343718
 

Beteendestudien & tävling!

Då tänkte jag berätta lite om beteendestudien på hund som jag gjorde den 17/8 och som jag skrivit en del om här på bloggen innan. 
 
Den 16/8 genomförde vi provstudien. Då var alla medhjälpare på plats och vi hade 4 stycken testhundar. Hundarna var mina två, Max & Doris och Misans två, Loppan & Sting. Det gjorde inte så mycket att vi kände hundarna för ptovstudien var mest till för att vi människor skulle veta precis hur och när vi skulle göra vad. Det blev några småjusteringar både i hur vi skulle genomföra det och i etogrammet, men inga jättestora. Den enda stora skillnaden (som inte var planerad) var att vi till den riktiga studien var tvugna att sätta upp ett tält över platsen eftersom det ösregnade. Det var lite synd, båe för att bilderna blev sämre, hundarna blev skrämda av det och det blev ju en stor förändring från provstudien. 
 
Vi som gjorde studien var jag, som var koordinator, tidtagare och observatör, min duktiga lilla kusin Sanna som filmade och tog tiden, Misan som var hundförare och observatör samt Judith som fotograferade. Misan, eller Mia, är en gammal kompis till mig och dessutom en jätteduktig hundmänniska och rallylydnadsinstruktör. Judith är matte till en av mina praktikhundar och det var jätteroligt att hon också ville hjälpa till med det här. 
 
Här är några av bilderna som togs under provstudien. Alla är tagna av Judith Perez: 
 
Doris tröttnade såklart väldigt snabbt och började både gräva, äta rötter och hoppa över min provisoriska mur (som jag satte upp för att hindra hundarna från att kunna gå i 360 grader runt stolpen)
 
Max var också med, han var mest varm för varje gång det var hans tur så tittade solen fram :)
 
Söta Loppan :)
 
 
Och fina Sting såklart :)
 
 
Provstudien gick bra och vi fick fina bilder på hundarna som en bonus :) 
 
Nu är ni ju säkert nyfikna på vad studien gick ut på, eller hur? Det vi studerade var hur hundar som blir fotograferade på nära håll uppvisar för beteenden för att lösa situationen. Alla bilder är tagna med ett vidvinkelobjektiv, så kameran är närmare än det ser ut som på fotona. 
 
Resultatet från den "riktiga" studien kommer inom kort att publiceras på min hemsida www.carpecanishundcenter.se och där kommer även bilder från den studien att dyka upp. Så håll utkik! :)
 
Utöver beteendestudien så hade vi även ett evenemang här på Carpe Canis Hundcenter, med loppis, tipsrunda, korvgrillning och annat. Trots ösregn större delen av dagen blev det en relativt stor uppslutning och det var otroligt roligt att träffa och prata hund med så mycket folk! 
 
Alla medhjälpare och alla som ställde upp och deltog med sin hund fick vars en goodiebag med innehåll till ett värde av ca 600 kr. Inte så illa va? Nu är det ju så att jag hade en tävling här på bloggen där jag lottade ut en goodiebag, men eftersom jag inte har fått tag på vinnaren samt fick någon över pga. avhopp så tänkte jag lotta ut någon mer :) 
 
För att delta i utlottningen gör du såhär: 
1. Länka till detta inlägget på din blogg/facebook
(Tänk på att dela offentligt om du delar på Facebook så att jag kan se det i länken)
2. Kopiera länken och skriv den som en kommentar i detta inlägget
 
Tävlingen om en hemlig goodiebag med innehåll till ett värde av ca 600 kr avslutas söndag den 7/9 och vinnaren dras och meddelas den 8/9 (du kan alltså tävla fram till kl. 00.00 den 7/9). Lycka till! 

 

Mysdag på jobbet

I vanliga fall uppskattar jag lite lagom stress på jobbet. Då håller man sig vaken och alert och dagen går fortare än om det inte finns så mycket att göra. Idag var en ganska lugn dag då vi inte hade så många inlagda djur och det var härligt att få umgås lite mer med djuren. 
 
Dagens sötaste var helt klart en inlämnad igelkottsbebis som jag hade hand om hela dagen. I morse var den inte alls så bra men efter ordentlig uppvärmning, matande, vätska och kärlek så kom den igång att börja äta själv och kravlade runt lite. Helt underbar liten individ och inte mindre värd än något annat djur. 
 
Helst hade jag velat ta med honom hem och fortsätta ta hand om honom men han fick stanna på vårdavdelningen inatt också. Det var i alla fall en trevlig dag och den gick snabbt ändå, trots att det var lite lugnare tempo än det brukar vara.