En röst för djuren

Då är det dags för EU-val imorgon och jag ska självklart gå och rösta. Jag funderade länge på vem jag skulle ge min röst och även på om jag verkligen ville skriva ett politiskt inlägg här på bloggen. Men nu har jag bestämt mig för ett parti, och på grund av det valet har jag även bestämt mig för att skriva om det här. 
 
Först lite "bakgrund": 
 • Det är många som inte tar EU-valet lika seriöst som riksdagsvalet och väljer därför att rösta på de "roliga" partierna, de "ovanliga" partierna och liknande. Jag tar detta valet lika seriöst som riksdagsvalet, men kommer ändå välja att rösta på två olika partier i de två olika valen. Förklaring kommer längre ner. 

 • Många väljer att inte gå och rösta och få saker gör mig så provocerad. Det är kommentarer som "alla politiker är dumma i huvudet", "man kan ändå inte påverka något" osv. Men om man röstar på de som man tycker är MINST dumma i huvudet så har man ändå bidragit till någon form av förändring. Så det är ingen ursäkt. 

 • Många tycker att politik är "tråkigt" och orkar inte sätta sig in i den. Detta är ännu en dålig ursäkt. Gå in på till exempel Sveriges Radios hemsida och gör Valkompassen (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4657&artikel=5847234) så får du i alla fall en hum om vem du bör rösta på. Så svårt är det inte.

 • Vi lever i en demokrati. Utnyttja detta! I många länder dödas man för att man röstar alls eller röstar "fel". I Sverige kan vi lägga upp selfies på sociala medier med valsedeln i handen och partinamnet fullt synligt utan att någon reagerar!
 
Mina kriterier vid val av parti:
Det finns en del saker som jag tycker är extra viktiga när jag söker efter ett parti att ge min röst. Här kommer topp 3 av mina kriterier, utan inbördes ordning:
 • Djurens välfärd
 • Miljön
 • Allas lika rättigheter

Av detta kan man ganska lätt utläsa att jag röstar vänster. Jag röstar på de som står för allas lika värde och ger de som inte kan tala en röst. Jag röstar för ett EU och ett Sverige där vi alla är lika mycket värda och har samma rättigheter. Där ingen ska behöva förtryckas på grund av sitt kön, ursprung, samhällsstatus eller art. Där vi värnar om det mest basala som våra djur, naturen och allas rätt att vara sig själv. 
 
Mina tankar inför val av parti:
Ja, som sagt har jag funderat mycket fram och tillbaka. Jag tycker å ena sidan att det är bra att rösta på ett etablerat parti då de har större chans att ta sig in i EU och göra en förändning. Å andra sidan vill jag rösta med hjärtat också. Man ska inte slopa ett parti för att "de ändå inte kommer att vinna".
 
EU har diverse regler och lagar som alla medlemsländer ska följa. Nationernas egen röst försvinner lite då och detta tycker jag är fel. Men nu är vi med där och då vill jag såklart att de ska skapa lagar och regler som kan gynna Sverige. Detta borde ligga i allas intresse. 
 
Vem får min röst?
Det har varit mycket prat i EU om att förändra en del djurskyddslagar i medlemsländerna och i många fall innebär det i så fall att vi i Sverige inte får förbättra vårt djurskydd, och ibland till och med en försämring av Sveriges djurskyddslagar! Detta tycker jag inte är okej alls! Det som är positivt att Sverige har påverkat en hel del inom unionen för att förbättra lagarna i andra medlemsländer. Här finns en del intressant läsning: http://www.jordbruksverket.se/download/18.23e6874113b76a236698000767/1355215582428/15+ar+djurskydd.pdf
 
För att ta ett exempel så är det i nuläget tillåtet i många EU-medborgarländer att utföra halalslakt utan bedövning. I Sverige måste djuret bedövas innan avblodning, annars är ritualen densamma. Men det har varit tal om att EU vill att även Sverige ska tillåta halalslakt utan bedövning. Just nu går vi på någon form av undantagsregel, men deta skulle alltså kunna ändras. Inte nog med det så importeras det dessutom massor av halalslaktat kött till Sverige som bland annat säljs på Lidl, McDonalds osv. Detta för att denna slaktmetod är billigare än när bedövning används. 
 
Överlag så är jag trött på att många säger att vårt djurskydd i Sverige är så bra. Ja, det är bra i jämförelse med många andra länder men det kan bli SÅ mycket bättre! Och det borde även bli bättre i andra medlemsländer i EU. Vem har gett oss rätten att behandla djur som saker? Varför står människor över djuren? Varför utsätter man dem för plågsamma, stressfulla, smärtsamma situationer trots att man vet att de kan känna både psykisk och fysisk smärta - precis som oss människor?
Varför äter vi kött som kommer från djur som inte haft det bra bara för att det är billigare? Köp något annat att äta om du inte har råd med "bra" kött! Bönor på burk är billigt och innehåller också protein. Varför äter vi så mycket kött överhuvudtaget när vi vet att det påverkar miljön extremt negativt och när det finns så goda och bra alternativ? 

Nä, jag vill ge djuren en röst i samhället och därför röstar jag på Djurens Parti (http://www.djurensparti.se/) imorgon. Här kan du se deras viktigaste frågor i partiprogrammet inför EU-valet:
 
 • Sluta döda tuppkycklingar direkt efter kläckning
 • Fasa ut djurförsök
 • Reformera EU:s jordbruks- och fiskepolitik
 • Förbättra skyddet för rovdjuren
 • Alla djur ska ges ett grundläggande skydd i EU och FN
 • Färre och mindre plågsamma djurtransporter
 • Djur som dödas måste bedövas först
 • Minska djurkonsumtionen
 • Användning av djur i underhållningssyfte måste starkt regleras
 • Skydda hemlösa djur och sällskapsdjur
 • Minska antibiotikaanvändningen i Europa
 • Förbjud minkfarmning

Det är inte många månader sedan Djurens Parti startades och jag håller alla tummar för att de ska få en plats i Europaparlamentet. Det är ett steg i rätt riktning! Vill du också ge djuren en röst men det finns inga valsedlar för DP i din vallokal? Inga problem, skriv bara Djurens Parti på en blank valsedel och lägg din röst på så vis. 

Anledningen till att jag kommer att rösta på ett annat parti i riksdagsvalet är för att jag värnar om fler frågor än bara djurskydd och för att det finns andra partier som har mer den "helheten" jag är ute efter. Jag håller inte med något parti till 100% men jag röstar på de som jag håller med mest och som driver mina hjärtefrågor
 
Hoppas att någon orkade läsa det här "tråkiga" politiska inlägget. Om jag lyckades påverka en enda människa att rösta på Djurens Parti, att rösta för allas lika värde eller att gå och rösta överhuvudtaget så är jag nöjd. Kärlek till er som värnar om djur, natur och människors lika värde! <3
 
/Roxanne
 
 
 
 

Härlig dag vid sjön!

Vilken underbar dag! Supefint väder och massa trevligheter. Morgonen spenderades åt att sätta upp Doris nya pool (en barnpool) som hon kan plaska i i trädgården. Hon förstod först inte att man kunde bada i den, men när hon väl hade kommit på det så var den superrolig! :D Tyvärr så ville hon såklart även ha dragkamp med den och fick loss en bit. Men det får vi bara träna på, precis som med allt annat! 
 
Jag fixade också ett nytt balanshinder på upplevelsebanan. Nu blev det nedgrävda bildäck på högkant. Jag hann inte riktigt bli klar, men jag fick i alla fall ner alla i marken. Det var lagom svettigt! 
 
Lite hundträningar runt lunch och sedan körde jag ner för att hämta ut ett paket till företaget. Fick hem massa små markeringskoner, bollar, balansplattor och en tunnel. Nu ska det tränas hund! :) Sedan kom Sandy och vi körde ner till sjön med hundarna. 

Som vanlig så höll sig Max mest på strandkanten medan Doris härjade i vattnet. Aros tyckte också det var roligt att bada och det är så härligt när Doris får vara lite "normal" med andra hundar. När jag kom hem så rensade jag lite ogräs och sedan körde vi hem till mamma för att fira hennes födelsedag i solen <3 Det har varit en kanondag med andra ord! 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tankar om stryphalsband

Jag har nu två dagar i rad hamnat i diskussioner om stryphalsband. Den ena diskussionen var något trevligare än de andra, men detta ämne väcker ju verkligen starka känslor hos alla parter. 
 
Vi har två läger. De som tycker att stryphalsband borde förbjudas och de som tycker att det är just stryphalsband man ska använda för att få en bra lydnad på sin hund. 
 
Jag har (tro det eller ej) tillhört läger nummer 2. Jag kan därför lätt relatera till dessa tankar och känslor som dyker upp när man hamnar i en sådan diskussion. Jag tyckte att de som inte använde stryphalsband var mesiga, att man "måste ju få korrigera sin hund", att de överdrev om skador osv. osv. Jag tänkte dock skriva mer om min bakgrund inom hundträning i ett annat inlägg så det här var bara ett smakprov. 
 
Nu tillhör jag läger nummer 1, dvs. de som tycker att stryphalsband borde förbjudas. Jag började äntligen lyssna, ta till mig kunskap och forskning, svälja stoltheten, hitta andra vägar och våga prova något nytt. 
 
Jag kan identifiera mig med båda sidor. Jag vet vilka känslor det väcker hos båda. Jag vet argumenten från båda sidor och jag vet hur övertygad man är i sin tro. Jag vet också att få personer är mottagliga för propaganda från båda sidor. Tror man på det ena vill man inte lyssna på argumenten för det andra. Jag tror att det är viktigt att sprida kunskap, men någonstans kan man inte heller bli en "anti-stryp-diktator". Det gäller att hitta de som är öppna för förslag, som vacklar i sin tro och som söker hjälp. Många är inte mottagliga för informationen innan de själva känner att de vill ha en förändring. När jag använde stryphalsband så fanns det ingen som kunde få mig att sluta med det. Inga personer och inga argument. Jag var så säker i min övertygelse och blev bara förbannad på de som "hoppade på mig", vilket ledde till att jag använde stryphalsband nästan på pin kiv för att provocera. Omoget, ja. Verkligheten...? Ja, tyvärr. 
 
Oavsett om man jobbar med korrigeringar eller ej, så kan man tycka att det är rätt att använda stryphalsband, eller "dressyrlänk" som en del kallar det för att det låter bättre. Och då dyker argumentet upp att om man ändå inte korrigerar med det utan det bara hänger slakt, varför ska man då INTE använda det? Men då ställer jag motfrågan, varför ska man då använda det? Det är ju faktiskt tillverkat för att underlätta korrigering. Och har jag en hund som inte drar i koppel så finns det väl ingen anledning ATT använda stryphalsband?
Sedan finns det vissa fall där jag kan förstå det. Jag hamnade själv i den situationen när jag ville sluta använda stryphalsband men jag inte vågade. Min Doris var fortfarande väldigt reaktiv, hon tog sig ur de flesta halsband/selar och jag vågade inte riskera det. Därför använde jag en tid ett läderstryp för att själv känna mig tryggare. Detta fick jag höra många åsikter om, men det handlade om att jag förvärrade allt om jag hela tiden gick och var orolig att hon skulle slita sig och skada en annan hund. Nu är hon bättre och jag tryggare så jag ser ingen anledning att använda stryphalsband längre utan hon har endast sele. 

Men, poängen jag vill komma fram till är att det blir inte bättre av att tjata på de som inte är mottagliga. Det är som att säga till någon "du måsta sluta röka" innan den personen själv är redo att göra den förändringen. Lägg krutet på att förändra något för de som är mottagliga, och låt de andra ha sin tro tills vidare. Därmed inte sagt att man inte kan påverka ändå genom att till exempel lägga ut bilder på sina hundar i selar, skriva om selar allmänt på olika öppna forum - utan att rikta sig till en viss person.
 
Jag som har kursverksamhet skriver alltid i kallelsen att jag inte förbjuder stryphalsband, men helst ser att man främst har sele, annars ett fast halsband. Än så länge har alla dykt upp med sele trots att de inte använder det i vanliga fall, och många har faktiskt fortsatt att använda sele efter kursens slut. 
 
Det finns många vägar att ta för att förändra något, som inte innebär att ge sig in i idiotdiskussioner med någon vars åsikter är helt tvärtemot. Om inte annat så kan man ju se att det inte fungerar när man lyssnar på två politiker i en debatt. Det slutar oftare med pajkastning än med något konstruktivt. 
 
Jag säger NEJ, vad säger du?

http://www.sagnej.n.nu