En röst för djuren

Då är det dags för EU-val imorgon och jag ska självklart gå och rösta. Jag funderade länge på vem jag skulle ge min röst och även på om jag verkligen ville skriva ett politiskt inlägg här på bloggen. Men nu har jag bestämt mig för ett parti, och på grund av det valet har jag även bestämt mig för att skriva om det här. 
 
Först lite "bakgrund": 
 • Det är många som inte tar EU-valet lika seriöst som riksdagsvalet och väljer därför att rösta på de "roliga" partierna, de "ovanliga" partierna och liknande. Jag tar detta valet lika seriöst som riksdagsvalet, men kommer ändå välja att rösta på två olika partier i de två olika valen. Förklaring kommer längre ner. 

 • Många väljer att inte gå och rösta och få saker gör mig så provocerad. Det är kommentarer som "alla politiker är dumma i huvudet", "man kan ändå inte påverka något" osv. Men om man röstar på de som man tycker är MINST dumma i huvudet så har man ändå bidragit till någon form av förändring. Så det är ingen ursäkt. 

 • Många tycker att politik är "tråkigt" och orkar inte sätta sig in i den. Detta är ännu en dålig ursäkt. Gå in på till exempel Sveriges Radios hemsida och gör Valkompassen (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4657&artikel=5847234) så får du i alla fall en hum om vem du bör rösta på. Så svårt är det inte.

 • Vi lever i en demokrati. Utnyttja detta! I många länder dödas man för att man röstar alls eller röstar "fel". I Sverige kan vi lägga upp selfies på sociala medier med valsedeln i handen och partinamnet fullt synligt utan att någon reagerar!
 
Mina kriterier vid val av parti:
Det finns en del saker som jag tycker är extra viktiga när jag söker efter ett parti att ge min röst. Här kommer topp 3 av mina kriterier, utan inbördes ordning:
 • Djurens välfärd
 • Miljön
 • Allas lika rättigheter

Av detta kan man ganska lätt utläsa att jag röstar vänster. Jag röstar på de som står för allas lika värde och ger de som inte kan tala en röst. Jag röstar för ett EU och ett Sverige där vi alla är lika mycket värda och har samma rättigheter. Där ingen ska behöva förtryckas på grund av sitt kön, ursprung, samhällsstatus eller art. Där vi värnar om det mest basala som våra djur, naturen och allas rätt att vara sig själv. 
 
Mina tankar inför val av parti:
Ja, som sagt har jag funderat mycket fram och tillbaka. Jag tycker å ena sidan att det är bra att rösta på ett etablerat parti då de har större chans att ta sig in i EU och göra en förändning. Å andra sidan vill jag rösta med hjärtat också. Man ska inte slopa ett parti för att "de ändå inte kommer att vinna".
 
EU har diverse regler och lagar som alla medlemsländer ska följa. Nationernas egen röst försvinner lite då och detta tycker jag är fel. Men nu är vi med där och då vill jag såklart att de ska skapa lagar och regler som kan gynna Sverige. Detta borde ligga i allas intresse. 
 
Vem får min röst?
Det har varit mycket prat i EU om att förändra en del djurskyddslagar i medlemsländerna och i många fall innebär det i så fall att vi i Sverige inte får förbättra vårt djurskydd, och ibland till och med en försämring av Sveriges djurskyddslagar! Detta tycker jag inte är okej alls! Det som är positivt att Sverige har påverkat en hel del inom unionen för att förbättra lagarna i andra medlemsländer. Här finns en del intressant läsning: http://www.jordbruksverket.se/download/18.23e6874113b76a236698000767/1355215582428/15+ar+djurskydd.pdf
 
För att ta ett exempel så är det i nuläget tillåtet i många EU-medborgarländer att utföra halalslakt utan bedövning. I Sverige måste djuret bedövas innan avblodning, annars är ritualen densamma. Men det har varit tal om att EU vill att även Sverige ska tillåta halalslakt utan bedövning. Just nu går vi på någon form av undantagsregel, men deta skulle alltså kunna ändras. Inte nog med det så importeras det dessutom massor av halalslaktat kött till Sverige som bland annat säljs på Lidl, McDonalds osv. Detta för att denna slaktmetod är billigare än när bedövning används. 
 
Överlag så är jag trött på att många säger att vårt djurskydd i Sverige är så bra. Ja, det är bra i jämförelse med många andra länder men det kan bli SÅ mycket bättre! Och det borde även bli bättre i andra medlemsländer i EU. Vem har gett oss rätten att behandla djur som saker? Varför står människor över djuren? Varför utsätter man dem för plågsamma, stressfulla, smärtsamma situationer trots att man vet att de kan känna både psykisk och fysisk smärta - precis som oss människor?
Varför äter vi kött som kommer från djur som inte haft det bra bara för att det är billigare? Köp något annat att äta om du inte har råd med "bra" kött! Bönor på burk är billigt och innehåller också protein. Varför äter vi så mycket kött överhuvudtaget när vi vet att det påverkar miljön extremt negativt och när det finns så goda och bra alternativ? 

Nä, jag vill ge djuren en röst i samhället och därför röstar jag på Djurens Parti (http://www.djurensparti.se/) imorgon. Här kan du se deras viktigaste frågor i partiprogrammet inför EU-valet:
 
 • Sluta döda tuppkycklingar direkt efter kläckning
 • Fasa ut djurförsök
 • Reformera EU:s jordbruks- och fiskepolitik
 • Förbättra skyddet för rovdjuren
 • Alla djur ska ges ett grundläggande skydd i EU och FN
 • Färre och mindre plågsamma djurtransporter
 • Djur som dödas måste bedövas först
 • Minska djurkonsumtionen
 • Användning av djur i underhållningssyfte måste starkt regleras
 • Skydda hemlösa djur och sällskapsdjur
 • Minska antibiotikaanvändningen i Europa
 • Förbjud minkfarmning

Det är inte många månader sedan Djurens Parti startades och jag håller alla tummar för att de ska få en plats i Europaparlamentet. Det är ett steg i rätt riktning! Vill du också ge djuren en röst men det finns inga valsedlar för DP i din vallokal? Inga problem, skriv bara Djurens Parti på en blank valsedel och lägg din röst på så vis. 

Anledningen till att jag kommer att rösta på ett annat parti i riksdagsvalet är för att jag värnar om fler frågor än bara djurskydd och för att det finns andra partier som har mer den "helheten" jag är ute efter. Jag håller inte med något parti till 100% men jag röstar på de som jag håller med mest och som driver mina hjärtefrågor
 
Hoppas att någon orkade läsa det här "tråkiga" politiska inlägget. Om jag lyckades påverka en enda människa att rösta på Djurens Parti, att rösta för allas lika värde eller att gå och rösta överhuvudtaget så är jag nöjd. Kärlek till er som värnar om djur, natur och människors lika värde! <3
 
/Roxanne
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Sara, McDonald's Sverige:

Hej Roxanne! McDonald's köper inte in någon halalcertifierad mat, varken kyckling eller nötkött.

Med vänlig hälsning,
Sara, McDonald's Sverige

Svar: Hej Sara!
Det var skönt att höra, men konstigt då jag mailat McDonalds tidigare och fått svaret att de serverar dansk kyckling bl.a. som är halalslaktad. Det framgick dock inte om det var halal med eller utan bedövning.
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: