Tankar om stryphalsband

Jag har nu två dagar i rad hamnat i diskussioner om stryphalsband. Den ena diskussionen var något trevligare än de andra, men detta ämne väcker ju verkligen starka känslor hos alla parter. 
 
Vi har två läger. De som tycker att stryphalsband borde förbjudas och de som tycker att det är just stryphalsband man ska använda för att få en bra lydnad på sin hund. 
 
Jag har (tro det eller ej) tillhört läger nummer 2. Jag kan därför lätt relatera till dessa tankar och känslor som dyker upp när man hamnar i en sådan diskussion. Jag tyckte att de som inte använde stryphalsband var mesiga, att man "måste ju få korrigera sin hund", att de överdrev om skador osv. osv. Jag tänkte dock skriva mer om min bakgrund inom hundträning i ett annat inlägg så det här var bara ett smakprov. 
 
Nu tillhör jag läger nummer 1, dvs. de som tycker att stryphalsband borde förbjudas. Jag började äntligen lyssna, ta till mig kunskap och forskning, svälja stoltheten, hitta andra vägar och våga prova något nytt. 
 
Jag kan identifiera mig med båda sidor. Jag vet vilka känslor det väcker hos båda. Jag vet argumenten från båda sidor och jag vet hur övertygad man är i sin tro. Jag vet också att få personer är mottagliga för propaganda från båda sidor. Tror man på det ena vill man inte lyssna på argumenten för det andra. Jag tror att det är viktigt att sprida kunskap, men någonstans kan man inte heller bli en "anti-stryp-diktator". Det gäller att hitta de som är öppna för förslag, som vacklar i sin tro och som söker hjälp. Många är inte mottagliga för informationen innan de själva känner att de vill ha en förändring. När jag använde stryphalsband så fanns det ingen som kunde få mig att sluta med det. Inga personer och inga argument. Jag var så säker i min övertygelse och blev bara förbannad på de som "hoppade på mig", vilket ledde till att jag använde stryphalsband nästan på pin kiv för att provocera. Omoget, ja. Verkligheten...? Ja, tyvärr. 
 
Oavsett om man jobbar med korrigeringar eller ej, så kan man tycka att det är rätt att använda stryphalsband, eller "dressyrlänk" som en del kallar det för att det låter bättre. Och då dyker argumentet upp att om man ändå inte korrigerar med det utan det bara hänger slakt, varför ska man då INTE använda det? Men då ställer jag motfrågan, varför ska man då använda det? Det är ju faktiskt tillverkat för att underlätta korrigering. Och har jag en hund som inte drar i koppel så finns det väl ingen anledning ATT använda stryphalsband?
Sedan finns det vissa fall där jag kan förstå det. Jag hamnade själv i den situationen när jag ville sluta använda stryphalsband men jag inte vågade. Min Doris var fortfarande väldigt reaktiv, hon tog sig ur de flesta halsband/selar och jag vågade inte riskera det. Därför använde jag en tid ett läderstryp för att själv känna mig tryggare. Detta fick jag höra många åsikter om, men det handlade om att jag förvärrade allt om jag hela tiden gick och var orolig att hon skulle slita sig och skada en annan hund. Nu är hon bättre och jag tryggare så jag ser ingen anledning att använda stryphalsband längre utan hon har endast sele. 

Men, poängen jag vill komma fram till är att det blir inte bättre av att tjata på de som inte är mottagliga. Det är som att säga till någon "du måsta sluta röka" innan den personen själv är redo att göra den förändringen. Lägg krutet på att förändra något för de som är mottagliga, och låt de andra ha sin tro tills vidare. Därmed inte sagt att man inte kan påverka ändå genom att till exempel lägga ut bilder på sina hundar i selar, skriva om selar allmänt på olika öppna forum - utan att rikta sig till en viss person.
 
Jag som har kursverksamhet skriver alltid i kallelsen att jag inte förbjuder stryphalsband, men helst ser att man främst har sele, annars ett fast halsband. Än så länge har alla dykt upp med sele trots att de inte använder det i vanliga fall, och många har faktiskt fortsatt att använda sele efter kursens slut. 
 
Det finns många vägar att ta för att förändra något, som inte innebär att ge sig in i idiotdiskussioner med någon vars åsikter är helt tvärtemot. Om inte annat så kan man ju se att det inte fungerar när man lyssnar på två politiker i en debatt. Det slutar oftare med pajkastning än med något konstruktivt. 
 
Jag säger NEJ, vad säger du?

http://www.sagnej.n.nu
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Jody & odjuren:

Jag säger också NEJ. Jag anser att det är mest naturligt att hundägarskapet går ut på att samarbeta, inte kuva.

Vad gäller det rent praktiska med hundar som rymmer eller drar i kopplet så finns det så pass bra selar och andra smärtfria hjälpmedel som underlättar innan träningen gett det resultat man vill ha.

Skulle dessutom gärna vilja höra argumenten för varför man kan ha stryp men inte stackel. Det är ju inte obehagligt eller skadligt om hunden inte drar - eller hur? Vad rättfärdigar det ena men inte det andra?

Svar: Håller helt med dig. Många pratar om att använda strypet "rätt" så att det inte skadar, men då kan man i mina ögon också ha stackel på sin hund om man använder det "rätt". Ingen större skillnad.

Vad gäller träning så kan jag förstå de som har det eftersom jag själv varit i den situationen. Min tik blev bättre med träning men fick ibland så svåra utfall (utan att jag kunde förutse dem) att hon tog sig ur alla selar/halsband jag provade. Hon kastade sig, bet i dem osv. Så för att jag skulle kunna känna mig trygg, och av rädsla för att hon skulle skada en annan hund så hade jag stryphalsband på henne i en period.

Nu har hon i princip helt slutat med dessa oprovocerade utfall, vi har tränat massor och jag känner mig trygg med att ha sele på henne. Så jag tycker inte att det är rätt att ha stryp under träning (det kan ju dessutom försvåra träningen när det skapar obehag), men jag kan ändå förstå det i vissa fall :)
Roxanne Munoz-Rytting

2 Jobus:

Väldigt moget skrivet. Det är styrka att våga erkänna sina egna misstag. Jag upplever det som du, och har själv fallit/faller ännu för att försöka diskutera och övertala, samt vara för konservativ för att lära. Jag försöker jobba på det~ så det är skönt att läsa andras tankar om det.
Självaste helstryp skulle jag inte direkt rekommendera.. :D
MVH!

Svar: Kul att du tycker så! Jag har alltid haft svårt att erkänna misstag och haft svårt att ta till mig ny information. När jag tror på något så går jag in i det stenhårt och blir ibland blind för att lära nytt/mer.

Men jag känner också nu att det är viktigt att erkänna det. Både för mig själv och för andra. Det är också lättare att skapa en förändring när andra inser att det är okej att ändra åsikt! :)
Roxanne Munoz-Rytting

3 Sofia:

Jag har aldrig gillat idén med att jag måste tillfoga min hund smärta eller obehag för att "få den att lyda". Jag vill att min hund ska samarbeta med mig. Sen äger jag små taxar, jag har ingen aning om hur det är att äga en större starkare hund. Kanske nödvändigt? Allt för många felanvänder och gör "ceasar milan" ryck vilket jag absolut tror skadar hunden! För min del skulle det gärna förbjudas för jag använder dom inte. Använder halvstryp halsband när vi går sista kvällspinken men thats it. Annars har vi bara sele på våra.

Svar: Kan säga att även med en stark "kamphundsras" så vinner sele med hästlängder :) stryphalsband skapade bara mer problem för oss och jag vill aldrig utsätta varken henne eller mig själv för det igen! :)
Roxanne Munoz-Rytting

4 Julia:

Bra skrivet! Använde själv stryphalsband under ett tag... till slut fick jag mera uppfattning, läste på mm och läste om va andra sa och slutade använda de totalt. Idag skulle jag aldrig kunna sätta ett stryphalsband på mina hundar, bara ett halvstryp och mest för smidigheten att ta av det vid agilitytävling mm.

Svar: Nä samma här. Aldrig mer helstryp! Halvstryp (så stort att det inte stryper) använder jag då och då på mina om vi ex ska gå från bilen in till min mamma. Då handlar det om några meter och är så mycket smidigare än sele :)
Roxanne Munoz-Rytting

5 Emma:

Jag är emot stryphalsband. Har använt det när jag var yngre men inte längre, enda tillfället är på utställning då jag har en tunn kedja för att den syns minst, den hänger bara löst längst ner på halsen(drar absolut inte i den, då blir hunden tokig). Förstår inte varför så många envisas med att ha stryphalsband, om jag rastar någon annans hund och den har stryphalsband byter jag om möjligt till ett annat halsband då jag sett på hundars reaktioner hur fruktansvärt ont det måste göra. Usch! Jag använder halvstryp, inte för att jag behöver strypa dem, utan för att de är smidiga att ta av och på.

Svar: Håller helt med dig! Ser ingen anledning att ha det överhuvudtaget... :)
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: