Hundar och musik i bilen

Det finns en sak jag tänkt på ganska mycket och det är hundars hörsel. Hundar har ca 4 gånger bättre hörsel än oss människor, och precis som att vi är olika individer så är ju hundarna också det. Jag är själv ganska ljudkänslig beroende på vad det är för sorts ljud, på vilken volym det är och under hur lång tid. Det samma gäller ju säkert för en del hundar och det är delvis därför en del lättare drabbas av ljudrädslor. 
 
Men i vilket fall som helst, det här inlägget skulle inte handla om ljudrädslor utan bara om hundar och ljud. 
 
När jag kör bil så lyssnar jag ofta på musik. Då kan jag spela ganska högt och sjunga med för att få tiden att gå - något som nog ganska många andra också gör. MEN... om jag har hundarna i bilen, då har jag aldrig hög musik. Jag ser alltid till att ha en ganska låg volym och jag har kopplat ur högtalarna i bagaget. När jag säger detta så reagerar folk olika - en del tycker att jag är överkänslig medan andra tycker att det låter vettigt. 
 
Jag tänker såhär. Om jag har musiken i bilen på volym 10 så är det på en nivå som är lagom för att kunna höra vad de säger/sjunger (detta varierar såklart från bil till bil, men det är lagom i min). Om jag skulle höja volymen till 40 så skulle det vara nästan outhärdligt att lyssna på. Förstår ni var jag vill komma? Om hundar hör ca 4 gånger bättre än oss så är alltså volym 10 som volym 40 för dem. 
Om ma då tänker sig att hundarna sitter i bagageutrymmet där det även finns högtalare i de flesta bilar. Då har de högtalarna just intill sig och volymen blir alltså ännu högre. 
 
Det här är inte okej tycker jag. När man har med sig hundarna i bilen så kan de inte välja att gå därifrån och det är inte lätt för dem att visa om de tycker att ljudet är obehagligt. Tänk er själva att sitta instängda i en bur i någon timme, med ljud som är på en alldeles för hög volym. Inte så sugen på att testa det? Nä jag tänkte väl det... 
 
Men hur kommer det sig då att så många människor tycker att det är helt okej att spela musik på hög volym trots att de har sin hund i bilen? Det vanligaste argumentet jag hör att "hunden inte bryr sig". Man tycker sig alltså inte ha sett några tecken på att det skulle skapa ett obehag. Men hur vet vi egentligen det? Vad är det man förväntar sig från hunden? Att den ska sätta sig upp och skälla eller yla? Börja pipa? Vara rastlös? Och om den gör detta, tolkar vi då detta som att den störs av musiken, eller kanske som att den är uppspelt av att åka bil? Att den är åksjuk? Att den är rädd för att åka bil? Inte tycker om buren? Är kissnödig? 
 
Hundarna kan inte tala till oss på vårt språk, men med lite sunt förnuft kan vi göra vårt bästa för att skapa en så bra miljö som möjligt för dem ändå. Att hundar hör bättre än oss människor är något som är bevisat och därför är det också lätt att relatera till hur man själv känner om man känner ett obehag av volymen på något ljud, men inte kan ta sig därifrån. 
 
Mina hundar är ofta med i bilen. Dels så kör vi ju tur och retur till Åre en gång/månad sedan 1,5 år sedan och dels så tycker de mycket bättre om bilen än att vara ensamma hemma. Så de är mina trogna följeslagare som mer än gärna sover en stund medan jag gör något ärende - självklart så håller jag koll på temperaturen, både när den är hög och låg, och låter dem bara följa med när vädret tillåter det. Jag spelar aldrig hög musik när hundarna är med, utan jag håller en låg volym. Ska jag köra långt och vill lyssna på lite högre musik en stund så har jag oftast hörlurar på mig. För mig är det helt otänkbart att låsa in mina hundar på en så liten yta och tvinga dem att höra på min musik under färden. 
 
Vad tycker du? Är hög musik i bilen okej eller inte?
 
Man måste såklart ha hörlurar när man kör gräsklippare också! Doris glömde sina och ni ser ju hur obekväm hon ser ut! :)

Kommentarer:

1 Emma:

Intressant inlägg! Jag tänker ofta på att inte ha för hög volym när jag har hundarna i bilen, men kan nog ändå ha lite högt ibland. Ofta höjer jag något snäpp om det kommer en riktigt bra låt tex. Men jag försöker absolut tänka på det. Min kompis har ofta väldigt hög volym trots hundar i bilen, man hör musiken väl utanför när hon kommer och kör. Har också åkt med en annan vid tillfälle som hade extremt hög volym när hennes hund var med och när jag påpekade detta sa hon bara att "han är van".

Jag tänker att om hunden far illa av musiken i bilen så skulle den kanske inte vilja hoppa in?

Svar: Svårt att veta hur hunden skulle reagera. Jag tänker att mina hundar älskar bilen så mycket att de nog skulle hoppa in oavsett, precis som att de tycker att klotången är lite jobbig men ändå stannar kvar om man har en godis i handen :)

Men oavsett så tycker jag att man ska tänka lite på volymen även om hunden "är van". Det argumenter har jag hört många gånger, men tycker inte riktigt att det håller. Skönt att höra att någon tänker som mig och håller det på en ganska låg volym för det mesta (även jag kan ibland skruva upp lite till en bra låt, men inte några längre stunder)
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: