Så personligt det kan bli

Idag skulle bli en sån bra dag. Min älskade lilleman Max fyller hela 10 år och skulle såklart firas med tårta - som alltid när hundarna fyller år! Lillkusinen fyller också år idag och det blir kalas samt valborgsfirande hemma hos mamma ikväll. 
 
MEN. Så kommer det där humöret... det där jävla humöret som gör mig till ett monster, som jag inte kan styra över, som jag bara vill be att fara och flyga! När jag är ledsen och arg om vartannat, när inte en enda känsla går att stoppa utan allt bara sprutar ur mig! När jag skäller på hundarna utan anledning och sedan hatar mig sjäv för det! Men de är ju de enda som är hemma, jag har ingen annan att skälla på... 
 
Och jag hatar när jag blir så. När det går ut över hundarna. De två mest oskyldiga individerna i mitt liv - och när Max dessutom fyller år. Det värsta är att efter jag skällt på dem och gråter för att jag är så arg på mig själv så är det de två som kommer och kryper upp hos mig. Slickar bort tårarna med sina varma tungor och tittar så vänligt på mig med sina bruna ögon. Bekymrat, vad är det som är fel, matte? Då gråter jag ännu mer. Hatar mig själv lite till. För att jag blir arg på dem. För att jag är arg överhuvudtaget. För att jag inte kan stänga av eller hejda mig. 
 
Ibland så undrar jag om det var de här känslorna som gjorde att jag tyckte det var okej att träna hundar på ett aversivt sätt tidigare? För visst är det skönt att få avreagera sig när man är sådär riktigt förbannad? Sen kan jag inte nog poängtera hur fel och illa det är att avreagera sig på ett oskyldigt djur - men trots detta så gör vi det, eller hur? Det var så lätt att, när träningen inte funkade, bli arg på hunden. Korrigera den. Skälla på den. Man måste ju visa hunden när den gör fel, eller hur? Och det är klart att man blir arg när den gör fel - det är väl inget konstigt med det? Hur mycket tanken än skrämmer mig så kan jag inte låta bli att undra... tyckte jag om att bli arg på mina hundar? Njöt jag av att korrigera dem? Bli arg på dem? 
 
Även innan kunde jag få dåligt samvete efter ett ryck i kopplet eller liknande. Men jag kunde alltid rättfärdiga det med att "om hunden bara hade gjort rätt så hade den inte blivit korrigerad - den väljer själv". Nu kan jag inte rättfärdiga någonting. Jag vet att varje gång jag skäller och blir arg så är det inte bara jag som brustit i min träning - utan jag som brister i hela min hundhållning och relation med dem. Det är jag som skadar deras förtroende för mig och det är jag som gör fel, ingen annan.
 
Ändå så kan jag inte hejda mig ibland. Hur fel det än är och hur illa det än låter för en "hundtränare" att inte leva som man lär. Men det är sanningen. För sanningen är den att man kan inte förändras hur mycket som helst på hur kort tid som helst. Man kan inte heller alltid styra över sådant som påverkar en, får en att fatta fel beslut. Jag är en känslomänniska, men jag har alltid haft problem med mitt humör - inte bara "normala" problem utan verkligen problem så att det blir ett hinder i vardagen. Det går så mycket upp och ner att varken jag själv eller någon annan kan förutspå om jag kommer att vara strålande glad eller i ett kolsvart hål om 5 minuter. Jag har extremt svårt att dölja mina känslor. 
 
Allt det här skrämmer mig. Det skrämmer mig att försöka så mycket men inte lyckas. För jag har verkligen försökt. Jag har försökt att bita ihop, att gå undan, att gå och lägga mig, att tänka på nåt annat, att räkna till 100. Men jag misslyckas gång på gång... Och det är den som är närmast mig som får ta smällen... vilket oftast är hundarna. Mina älskade hundar som jag inte önskar något annat än en perfekt matte. Mina bästa vänner som jag aldrig vill skada varken fysiskt eller psykiskt. Mina familjemedlemmar som har samma rättighet att känna sig trygga under det här taket, som oss andra som bor här. De som förtjänar allt och lite till. Jag blir rädd och jag skäms. Men jag måste berätta - så att någon annan inser att vi är fler som inte är perfekta, även om vi försöker. Och det är det som räknas, att försöka, att vilja förändras. 
 
 
 
Mer personligt än såhär blir det knappast. Det är min bekännelse och mina skelett i garderoben. Det är mina mörka demoner som jag tampas med dagligen och som jag kommer att fortsätta kämpa emot. Kanske kan jag försonas med den sidan? Kanske kan jag hitta ett sätt att få utlopp för mina känslor under kontrollerade former? I vilket fall som helst så får jag aldrig sluta försöka - för mina hundars skull. 
 
Oh, Sweet, sweet Jackie. Sweet, sweet Jackie,
Let us touch your hair.
Let us lick your eyes dry.
Sweet, sweet Jackie, where you gonna run
When the wall starts falling down?
Oh Jackie, sweet, sweet Jackie, let us touch your hair.
Let us lick your eyes dry.
Sweet, sweet Jackie, where you gonna run
When the wall starts falling down?
 
Everytime I look deep in your eye I see the dreams go by.

Sweet, sweet Jackie. Sweet, sweet Jackie.
Where you gonna hide
When democracy stains your perfect world?
 

Hundens beteende, HP1503 - Del 1/5

Ja, döm om min förvåning när jag den 14 april fick ett mail med mina inloggningsuppgifter till "Ping pong". Jag fick ju helt enkelt prova att logga in och se vad jag skulle hitta för spännande på denna märkligt döpta server. 
 
När jag kom in så trillade polletten ner - det var ju SKK's distansutbildning i Hundens beteende! Jag hade anmält mig i höstas någon gång och betalt fakturan i samband med det så det hade jag ju helt hunnit glömma bort! Tur i alla fall att det är en distansutbildning med tanke på hur jag mår i nuläget - jag hade aldrig orkat åka iväg för att utbilda mig på plats! Och kursen startade dagen efter!
 
SKK tar nu emot nya anmälningar inför höstens start. Du kan läsa mer och anmäla dig här om du är intresserad av utbildningen. 
 
I alla fall så är jag nu klar med del 1 av 5 av kursen och avslutade den med godkänt på alla inlämningsuppgifter samt 100% rätt på första försöket på det teoretiska provet. Tjoho! Inte för att skryta, men så har jag ju gått världens bästa utbildningar hos Hundsteg också, så jag ska ju faktiskt kunna en del! 
 
Kurslitteraturen består av Per Jensens bok "Hundens språk och tankar" samt lite artiklar, videosnuttar mm. som man får tillgång till när man loggar in. Boken har jag läst tidigare men det är ganska längesedan så det är ju inte fel att läsa om den igen - och dessutom lite grundligare. När kursen är slut så kommer det en recension av den också! :) 
 
Än så länge så är jag nöjd men inte jätteimponerad. Kursen känns hittills ganska basic och det mesta kan man läsa sig till (genom att läsa boken) utan att betala pengar för att någon ska säga till en vilket kapitel man ska läsa när ;) SKK's utbildningar handlar ju ofta mycket om att diskutera med varandra och på servern finns det ett diskussionsforum där man måste vara aktiv för att bli godkänd. Visst förstår jag poängen med att diskutera, man lär sig mycket genom att höra andras synvinklar, men jag är lite mer för ren fakta och teori. Jag lär mig bäst när jag får svart på vitt att såhär ÄR det eller såhär TROR man att det är PÅ GRUND AV. Inte så mycket "jag tycker" och "jag tror". 
 
Det är i alla fall 8 veckor och 4 delar kvar så nu är det dags att ta tag i del 2! Fler uppdateringar om kursen kommer efter hand! 
 
 

Vårsol och hundjobb!

Vaknade och kände mig inte ett dugg pepp på att göra något alls idag. Det värsta med våren är att jag känner mig tvingad att vara utomhus fast jag egentligen inte vill - men man bör ju vara ute och ta tillvara på solen. På sommaren är jag mer än gärna ute, men då ska det vara bikiniväder. Då trivs jag som bäst för då kan jag välja om jag vill ligga och sola, läsa en bok, åka och bada med hundarna eller pyssla i trädgården. Nu är det bara sådär soligt men ändå kallt så man måste ha massa kläder på sig och det enda man kan göra ute är typ trädgårdsarbete - vilket inte intresserar mig tillräckligt för att ägna en massa tid åt det. 
 
Tog i alla fall emot en kund för privatträning och bestämde mig sedan för att ta en tur med hundarna och låta dem klövja. Det var evigheter sedan så de fick gå med tomma väskor och bara slättrundan, inte i skogen. Jag har tidigare skrivit om klövjning både här på bloggen och hemsidan, du hittar båda här: "Klövjning: en guide". 
 
Doris & Max knallar på i sina väskor från Kyjen :) 
 
Nu blommar rapsen snart!
 
Max väska ser ganska stor ut, men det är inte så farligt. Det är extremt svårt att hita bra klövjeväskor till små hundar och de flesta mindre skulle jag aldrig våga packa i. Så därför valde jag en (som jag anser är) bättre som jag kan packa lite vikt i, hellre än en som är sämre som jag inte kan packa alls i. Dock så kommer jag aldrig ha speciellt mycket vikt till lilleman med tanke på hans rygg och ålder! 
 
:)
 
 
Efter ungefär halva rundan tog jag av väskorna och släppte hundarna så de fick springa av sig lite. Jag är väldigt strikt med att de ska gå samlat i koppel när de klövjar så då är det skönt för dem att få spralla av sig lite också! 
 
Tjohooo!
 
 
 
Det är ju inte optimalt att träna parkour i klövjeväskor och halsband, men lite enkla övningar kan man ju alltid klämma in :) Lilleman vet precis vad som gäller, men Doris tycker att det är totalt onödigt att sätta tassarna på något som är så lågt - tacka vet hon sånt man kan hoppa upp på! 
 
Lite balansträning :)
 
 
 
Vi stannade till vid brevlådorna för att ta posten och även här fick hundarna använda tassarna lite :) Nu återstår bara att lära dem bära posten också så jag slipper! 
I brevlådan fanns det spännande paket från CSiGORA! Mer om innehållet kommer i dagarna så håll utkik! 
 
Duktiga vovvar - Max tycker inte de skramlar lika läskigt när han själv gör så de låter! :)
 
 
 
Senare på eftermiddagen så tittade Lotta från Hundselen.se in och hjälpte mig att mäta hundarna. Nu ska de ÄNTLIGEN få varsin WP-sele! :) Doris kommer att bli svart/rosa och Max blir svart/grön som den på bilden :) 
 


Ja det blev en del gjort idag ändå, i alla fall vad gäller hundarna. Har några måsten som jag skippade idag men ska fixa imorgon och sedan håller jag långledigt! Och just det, jag skapade en Facebooksida för bloggen idag också! Det är flera som efterfrågat detta för att lättare kunna följa mina inlägg så nu kommer jag lägga upp dem där på prov så får vi se vad folk tycker! :) Sidan heter såklart "Roxannes Hundvardag"!