Enkla och billiga hållare till rallyskyltar!

Vi har aldrig tränat något annat än vardagslydnad innan, förutom lite moment på skoj och sådär - men inte alls på allvar. Både Max och Doris kan de flesta vardagsgrejerna, men det mesta är ganska slarvigt och när man kommer på kurs så är ju Doris totalt upptagen med annat! 
 
I söndags började grundkursen i rallylydnad och vi behöver verkligen träna mellan gångerna! En rolig sak med kursen är att den hålls i mitt företags namn, men för en gångs skull är det inte jag som är instruktör! Instruktören är inhyrd och det innebär att jag också kan delta - helt fantastiskt att gå kurs hemma hos sig själv haha. 

Denna kursen går jag med Doris, men Max fick faktiskt också vara med i söndags pga. att en deltagare kom utan sin hund som nyligen opererats. Hon fick låna Max och träna med hund och jag fick inte bara en, utan två rastade hundar - win win! 
 
MEN - till saken! I måndags och tisdags gick jag ut på träningsplanen med hundarna för att träna lite inför nästa söndag. Jag började med Doris och vi gick runt och svängde lite hit och dit en stund, men det tog inte lång tid innan jag tappade motivationen helt och Doris också såklart. Min fantasi är känd för att tryta och hur kul är det egentligen att gå runt ensam på en stor gräsmatta och träna följsamhet åt olika håll? Jag behöver ju träna på skyltarna också och det gör jag verkligen inte genom att bara se dem på ett papper! Så jag började såklart fundera på hur jag skulle lösa det här. 
 
Steg 1: Skriva ut alla (nybörjar)skyltarna i visitkortsformat, laminera dem och gör en "fick-version" som man kan ha med sig överallt. Perfekt att bara titta på ett slumpat kort om (när) fantasin tryter! :) Du kan enkelt skriva ut alla skyltarna i visitkortsformat själv!
 
Ja, såhär blev mitt lilla fickhäfte med nybörjarskyltarna :)
 

Steg 2:
 
Jag nöjde mig såklart inte med de små versionerna av skyltarna utan ville kunna sätta upp en bana också för att träna mig själv i att ha koll på både hund och skyltar samtidigt. Så jag började fundera på hur man enkelt och billigt kan göra egna skylthållare! Först funderade jag på någon form av tjock ståltråd med en ögla (ni vet sådär som fotohållare), men njaa... Och sedan kom jag på det! Se nedan :)
 
Först och främst: Skriva ut alla skyltarna i A5-format (eller så kan man skriva ut dem i rätt format från början om man är lite mer teknisk än mig - se längre ner för förklaring!)
 
Skyltarna finns att skriva ut i A4-format, men sedan kan man välja 2 på varje sida och då blir de i A5
 
 
Sedan ska bilderna klippas till rätt format. Detta görs enklast genom att först vika pappret på mitten, mellan skyltarna, och riva av - sedan klipper man. (På bilden är de rivna och "start" är klippt).
 
 
Av någon anledning så blev måtten lite olika. Så på den översta skylten behövde man kapa 1,5 cm på varje kortsida, 1,5 cm överst och 0,5 cm underst. 
 
 
På understa skylten behövde man klippa bort 1,5 cm på varje kortsida (precis som på den förra) men istället 1 cm både uppe och nere.
 
 
Sådärja! Nu passar skyltarna alldeles, alldeles utmärkt i ett dvd-fodral! Man kan garanterat skriva ut dem i nåt magiskt "dvd-format" från början, men hur man gör det går över mitt förstånd, så jag fick spendera ett par timmar med saxen istället! 
Dvd-fodralen hittade jag billigt och man behöver ju bara runt en 10-20 stycken för att kunna sätta upp en hel bana. En stor fördel är att man kan använda både fram- och baksidorna :)
 
 
Jag var såklart tvungen att gå ut och testa mina nya skyltar :) Så jag byggde upp en likadan (eller ja, i alla fall snarlik) bana som den vi hade på kursen och turades om att gå den med hundarna. Skyltarna fungerade över förväntan! Trots att fodralen i princip inte väger någonting och det mer eller mindre blåste storm, så stod de blickstilla! Jag tror att de är så låga att vinden inte får tag i dem (och sen så kanske det hjälpte att gräset inte är klippt, haha). 
Jag var också lite rädd att skyltarna skulle bli lite små, men när jag väl gick där så märkte jag ingen skillnad jämfört med A4-storlek. Det är nog större skillnad om man ex. tävlar och är nervös, men för träning hemma var formatet kanon. 
 
Så ja, jag måste säga att jag är SUPERNÖJD med mina skylthållare som inte kostade mig många kronor utan bara några timmars jobb. Jag funderade först på att använda pärmar med plastfickor på fram- och baksida, men hittade inga billiga och priset var ju en avgörande faktor - och nu är jag så nöjd så det spelar ingen roll att de blev lite mindre. 
 
Av denna anledningen vill jag såklart tipsa alla om att göra såna här smarta hållare själva! Och är det någon som bor i närheten av mig, så har jag sisådär en 200 dvd-fodral över (fick köpa dem billigt om jag tog många) och gärna säljer dem billigt - typ 2 kr/fodral eller nåt sånt. Bara hör av dig i så fall! 
 
Jag och Doris testar skyltarna!
 
Visst blev de snygga!? :)
 
Man måste ju busa lite också när man varit duktig!
 
Sladderflabben försöker fånga godis ;)
 
Max var såklart också med och provade skyltarna! Här har vi gått i "mål" och busar lite :)
 
Trött och varm gammelman <3
 
 
När vi kom in igen så bestämde jag mig för att förbereda lite inför helgen. På lördag är det dags för den praktiska delen av "Dogparkour Sweden kommer till Malmö" och jag och Doris ska delta. Sedan är det kurs igen på söndag och därför behövs det såklart en massa smarrigt godis. Av den anledningen handlade jag blodpudding och korv häromdagen! Utöver detta blir det såklart lite kattmatsbitar och Frolic också. 
 
När jag torkar blodpudding så använder jag mig av det här receptet :) Smaskigt hundgodis.
 

 
 
 
Testade såklart nya "korvskäraren" också - en mycket trevlig uppfinning om du frågar mig! :D 
 
Korvdelning pågår! 


Kommentarer:

1 Cornelia:

Smarta grejer! :) Han ser nöjd ut där i gräset :)

Svar: Ja jag är ganska nöjd med min tankeförmåga här faktiskt, haha!

Visst gör han! Är man 10 år pch har gått en perfekt runda så får man vara nöjd :)
Roxanne Munoz-Rytting

2 Tassportalen:

Vilka smarta grejer

Svar: Tusen tack :) Jag slog visst huvudet på spiken den här gången haha!
Roxanne Munoz-Rytting

3 Anonym:

Behöver man frysa in blodpuddingen som har torkats som inte används? :)

Svar: Ja tyvärr så håller den inte jättelänge så jag brukar bara göra så mycket jag ska ha, eller så gör jag mycket och fryser in.

Det brukar väl hålla en vecka eller sådär i kylskåp :)
Roxanne Munoz-Rytting

4 Anna Carin:

åh vilken smart korvskärare! en sån vill jag också ha!

Svar: Ja visst är den! De kostar bara runt 100 kr och det är den absolut värd! :D
Roxanne Munoz-Rytting

5 Emma:

Var hittade du korvskäraren? :)

Svar: En kompis säljer dem :) Men googla korvskärare/korvdelare så hittar du den på massor av olika sidor :)
Roxanne Munoz-Rytting

6 Frida:

Hej! Hur lyckades du skriva ut rallyskyltarna två och två? Får bara upp visitkortsformatet och "en och en"...
Mvh, Frida

Svar: Hej! Jag sparade ner skyltarna som pdf på datorn och valde sedan att skriva ut två på varje sida :)
Roxanne Munoz-Rytting

7 Elsa:

Alltså, korvskärare! Vilken smart uppfinning! Blir mycket skärande för hundägare - måste absolut kolla upp detta!

Svar: Haha, de är helt fantastiska! :P
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: