Julkalender: Lucka 1

Jag planerar en julkalender här i bloggen, där jag kommer att skriva om lite allt möjligt. Vi får se om jag lyckas hålla ut ända till julafton - det är verkligen inte lätt att hinna med att blogga när man har en nyfödd! Jag ska i alla fall försöka!
 


Lucka nr. 1: Gör eget, naturligt hundgodis
 
Bakom första luckan gömmer sig ett godistips! Känner du någon jägare, eller kan få tag på någon så är det bäst. Annars så finns det godsaker att köpa i välsorterade butiker, hos slaktare mm. Jag får från jägare och kommer därför att skriva utifrån det.
 
Jag vill gärna ge mina hundar naturligt hundgodis, med så lite tillsatser som möjligt. Jag vill också ha många olika sorter att variera mellan och jag vill inte lägga alldeles för mycket pengar på det. Därför är det perfekt att få organ från jägarnas byten! Jag brukar få lever och hjärta från vildsvin - har bett om lungor också men det brukar ju ofta vara där de skjuts så än så länge har jag inte fått några. Som många av er vet så är jag vegetarian sedan 12 år tillbaka och till en början tyckte jag att det var lite jobbigt att stå och skära i organen. Nu försöker jag att bara se det som gott till hundarna, och jag börjar vänja mig lite - kommer nog dock aldrig att vänja mig vid lukten!
 
Det allra bästa är om jägaren kan ta organen och lägga direkt i plastburkar med lock, och frysa in dem. Finns det inga burkar så fungerar fryspåsar också, men min erfarenhet är att även om man tar flera stycken så läcker de när man tinar dem i kylen. Ingen jättehit med läckande grisblod i hela kylen! Så om organen har frusits i påsar; lägg påsarna i burkar så att blodet i alla fall samlas upp i något. Ha organen frysta tills jägaren får svaret på trikinprovet (en parasit som man måste testa alla vildsvin för, jag tror dock inte man måste testa något annat vilt - kolla upp det för att vara säker). Är provet negativt, alltså att det inte har påvisats någon parasit, så är det fritt fram!
 
Låt organen tina i kyl. Vi har ca 3 plusgrader i kylen och det tar ca 24-36 timmar för organen att tina tillräckligt mycket för att det ska gå att skära i dem, men inte tillräckligt för att de ska vara för slemmiga. Om organen är helt tinade så kan de vara väldigt slimiga och svåra att skära i. Se till så att du har en bra, skarp kniv för att underlätta och ha gärna en skärbräda med rännor i kanterna, där blodet kan samlas. Om där är mycket blod så kan du lägga organet i ett durkslag och låta det rinna av lite innan du skär upp det. Då torkar det dessutom snabbare sedan.
 
Skär organet i bitar, det brukar vara lagom med ca 1x1 cm, men det kan vara väldigt svårt så mina brukar nog snarare bli 2x2 cm. Låt eventuellt bitarna droppa av i durkslag igen. När allt är uppskuret så är det dags att torka det. Torktiden varierar men av egen erfarenhet så går hjärta nästan dubbelt så snabbt som lever. Det luktar inte heller riktigt lika illa.
 
Torka i ugn:Här brukar jag ha ugnen på ca 100 C och i grill-läge. Vår ugn är väldigt gammal och inte speciellt effektiv, så jag reserverar mig för att det kan vara helt annorlunda i en annan ugn. Med dessa inställningar tar det ca 1,5-2 dygn att torka lever och ca 12 timmar för hjärta. Glöm inte att lämna ugnsluckan lite öppen så att fukten har någonstans att ta vägen! Jag tycker om när godiset är genomtorrt. Då blir det knaprigt och håller sig längre samt jag slipper gegg i fickan. Mina hundar tycker att det är lika gott vilket som.
 
Torka i svamptork:Det smidigaste sättet, enligt mig, är att torka i svamptork. Jag använder Julas frukt-/svamptork av märket Menuett. Den kostar i vanliga fall 399 kr men finns just nu på rea på Jula för 199 kr. Jag tycker den är värd priset oavsett, men passa på att köpa den när den är för halva priset!
Svamptorken är superenkel att använda. Där är 5 våningar som man fyller med sina organbitar. Därefter sätter man på locket och trycker på knappen. Jag är inte speciellt teknisk och hatar att lära mig tekniska saker men det finns bara en knapp - av/på - toppen tycker jag! Torken kör sedan i 70 C och vill man så kan man köpa en timer att sätta i eluttaget så slipper man ha koll på den.
Jag har satt ut torken i garaget för att slippa lukten inomhus, men där är det lite fuktigt så därför är torktiden något längre men det är det värt tycker jag. Bor man i lägenhet så kan man ju alltid dra ut en förlängningssladd om man har balkong - och hålla koll så det inte börjar regna eller liknande. Lukten är nämligen inte speciellt trevlig!
För mig tar det ca 1 dygn att torka levern och 8-10 timmar för hjärtat. Det beror lite på hur mycket man fyller den också, hur stora bitarna är samt om man låtit dem droppa av.

Massa lever! 

Det går jättebra att frysa det torkade godiset i "portionspåsar" för att sedan ta upp vid behov. Tänk på att lever innehåller mycket vitamin A, vilket inte är bra att överdosera, så ge inte alldeles för mycket på en gång. Jag brukar blanda ut levern med annat godis under ett träningspass eftersom jag ofta ger ganska mycket.
 
Mina hundar älskar det här godiset och alla andras hundar som smakat, älskar också det. Visst tar det lite tid, men det är det helt klart värt! Naturligt, näringsrikt och kostar inte en krona förutom vad svamptorken drar i ström :)

Tre vildsvinslevrar blev nästan 1,5 kg torkat hundgodis! 
 
Vilket är ditt bästa tips på hemmagjort hundgodis? 

Kommentarer:

1 Anonym:

Jättebra tips! Och jag är mäkta imponerad om du hinner med att blogga något vettigt varje dag. Visst sover bebisar mycket, men en ska ju hinna göra annat viktigt då också ^^

Jag brukar bara slänga in det fryst i ugnen jag. Blir ju inga bra bitar, men jag vägrar ha att göra med det på annat sätt. Är t.om köttförbud i kyl - och frys för sambon, men hundarnas grejer har undantagstillstånd :P... Kör tunga, lever och hjärta från gris (från lokal bonde med grisar som går ute och med slakteri en timmr bort) och så vildsvin, hare och fågelfä som inte är kyckling när deg dyker upp.

Svar: Haha, när bebis väl sover så är det PÅ mig så det blir inte mycket ledig tid ;)

Åh men hur går det till? Slänger du bara in en hel lever i ugnen då? Och hur blir det när den torkat?
Tycker det är sjukt äckligt att hantera men försöker som sagt att bara se det som hundgodis, inte kött :P
Roxanne Munoz-Rytting

2 Bea :

Jag brukar skära min i hand storleks bitar och sen koka dem och sedan kör jag dem i matberedare tillsammans med ägg och olika grönsaker, sista var det bladspenat.
Har om det blir jätte rinnigt satt i majsmjöl 1 msk sedan brett de på bakplåtspappers klädda plåtar och torkat och sedan skärt när de var halvfärdigt :D
Ett tips från mig :D

Svar: Låter som smaskens hundgodis! Det får jag prova :)
Roxanne Munoz-Rytting

3 Terése Bouvier:

Det var jag som råkade bli anonym där, så jag ska svara :P

Min knodd sov också på mig (sover än idag inte utan kroppskontakt mer någon timme). Men man kommer på sätt att utnyttja den där tiden ändå ;)

När den legat inne några timmar så har blodet blivit svart och ligger mest runt levern. Då går det att skrapa bort. Om en vill kan en också skära i levern först då medan den är mjuk och lite tillagad. Skära direkt på plåten utan att det blir gegg. Så fortsätter man sonika att rosta den sen :)

Svar: Hm, får kanske prova det! Det låter betydligt mindre slabbigt än att stå och skära den i småbitar när den är tinad! :P
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: