Julkalender: Lucka 12

Idag handlar det om ett ämne som ligger mig ganska varmt om hjärtat :)

Klicka här för att öppna lucka nr. 1 (Gör eget, naturligt hundgodis)
Klicka här för att öppna lucka nr. 3 (Vad är Dogparkour för mig?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 5 (Tips för enklare kloklippning!)
Klicka här för att öppna lucka nr. 7 (Att ta över en omplaceringshund)
Klicka här för att öppna lucka nr. 9 (Introducera hundar och barn)
Klicka här för att öppn lucka nr. 10 (Tävling på Facebooksidan)
Klicka här för att öppna lucka nr. 11 (En bild säger mer än 1000 ord)
 


Lucka nr. 12: Ska man borsta tänderna på sin hund?

Borsta tänderna på djur eller inte?
Detta är en debatt som kan bli ganska hetsig ibland. De som är motståndare till tandborstning hävdar att ingen borstar tänderna på vargarna i det vilda och de klarar sig, att tandsten hos hund enbart beror på dålig kost osv.

Då säger jag såhär: Ja, våra hundar stammar från vargen. Men de är avlade till olika raser med olika utseende (bl.a. lång vs. kort nos) och de lever helt andra liv. Ofta får de också annat foder - även om man väljer ex. BARF framför torrfoder.

Tandsten kommer av plack som får sitta kvar på tänderna. Man vet att plack tillsammans med mineraler i saliven förkalkas inom 24-48 timmar. Plack går att borsta bort, tandsten måste tas bort med tandrensning. Då ställer jag frågan igen: Ska man borsta tänderna på sitt djur? 

Tandborstning
Då plack förkalkas och därmed fastnar på tänderna, inom loppet av 24-48 timmar, så rekommenderas det att borsta tänderna en gång dagligen. Detta för att placket aldrig ska hinna förkalkas och fastna.Tandborstning sker bäst med en liten, mjuk barntandborste. Detta kräver övning och tillvänjning både för hunden och dess ägare. Går man för fort fram så blir det sedan svårt att utföra ritualen dagligen. Största delen av plack och tandsten finns på tändernas yttersida, och kan man bara få lov att borsta tänderna på utsidan så har det ändå en bra effekt. Får man lov att öppna munnen och komma åt att borsta på insidan också så är det såklart ännu mer optimalt.

Får man inte lov att borsta tänderna med tandborste så kan det ha lite effekt att rensa tänderna med ex. en finger-dutt i mjuk mikrofiber, men tandborste är absolut att föredra.

Tandkräm är inte nödvändigt, då den inte gör någon mer nytta än smakar gott. Detta kan få djuret att tugga på tandborsten och det är därför bättre att borsta med bara lite vatten på borsten, och sen ge en godis efteråt istället. Det är inte som med människor som inte ska äta efter tandborstning - för djuren handlar det mest om tandsten, men vi har också hål i tänderna att tänka på. Om man vill använda tandkräm ska det vara en sort som är anpassad för djur, alltså inte tandkräm med fluor för människor! Djuret kan inte spotta och skölja munnen och fluoret är inte bra att svälja.

Även om man borstar tänderna på djuret så bör man se över munstatusen hos veterinär ca var 6 månad eller en gång om året. Detta görs nästan alltid i samband med vaccination eller annan hälsoundersökning.

Men alla ben, pulver och annat som man kan ge då?
Jag funderade lite på hur jag skulle lägga fram det här, men jag bestämde mig för detta till slut: Djurägare är tyvärr inte alltid smartare än att de tror att saker som aldrig skulle fungera på människor, fungerar på deras djur! Speciellt om det är dyrt! Vi är helt enkelt ganska lättlurade!

Vissa tuggben kan reducera plack, men det kräver att hunden tuggar på dem och att tänderna går ner i dem så det blir en mekanisk rengöring. Exempelvis Dentastix skulle aldrig fungera på mina hundar som slukar dem i ett par tuggor - medan de på reklamen visar hur hunden tuggar och tuggar och tuggar medan dentastixen gnider bort allt plack på tänderna. 


Råa ben är något som man ger vid till exempel utfodring med BARF, eller som godis/tugg. Många ser effekt på sin hunds tänder och att de generellt får en bättre munstatus. Min personliga erfarenhet är dock att det fungerar bättre på större hundar och sämre på mindre - och det är ju småraserna som oftast har störst problem med munhälsan.

Pulver, så som PlaqueOff är nog det som jag minst förstår. Om jag säger såhär: om det fungerade på människor, varför skulle då någon lägga tid på att borsta sina tänder och använda tandtråd, annat än för att förebygga karies? Jag säger inte att det inte har någon verkan alls, men det fungerar inte så bra att man kan skrota tandborsten för resten av livet. Och varför skulle det då fungera bättre på djur? Man vet dessutom inte om innehållet kan ha skadlig effekt på ex. levern i längden. 
Min tandläkare nämnde en gång att de försökt lansera PlaqueOff till människor men när det visade sig att det inte fungerade så började man sälja det till djur istället. Jag vet dock inte om detta stämmer.

Foder för tänder finns det faktiskt några som är bevisade att de kan ha effekt. Men även här så är det inte så att det kan ersätta tandborstning bara för att det hjälper lite för att minska plackbildningen. Dessa foder är ofta uppbyggda på ett speciellt sätt som ska rensa tanden när hunden tuggar på det, samt innehåller ett ämne som ska minska plackbildandet. 

Ta bort tandsten själv
De flesta har sett det lilla instrumentet kan köpa i alla djuraffärer för att själv ta tandsten på sin hund. De flesta har även stött på en djuraffär/ett djurpensionat/dagis som erbjuder tandstensborttagning för runt hundralappen. Låter ju smidigt, eller hur?


Men då har vi ett stort problem! När man själv skrapar bort tandstenen på djuret så kan man dels omöjligt få bort allting - det är alltså rester kvar där ny plack kan sätta sig. Det är svårt att rensa under tandköttsranden och kan också göra ont - alltså är det ganska taskigt att göra det i vaket tillstånd. Har man inte tillräcklig kunskap kan man skada emaljen mycket och den kan aldrig repareras igen. Men, det viktigaste: När man rensar tänderna med ultraljud hos veterinär så blir de även putsade efteråt (precis som hos humana tandläkare). Det gör tanden slät och fin och förhindrar att ny plack sätter sig fast och att ny tandsten bildas. Det tar alltså mycket längre tid innan tandstenen kommer tillbaka, och om man dessutom underhåller med daglig tandborstning så är risken för ny tandsten liten. När man skrapar själv så bildas det små revor i tanden där plack fastnar mycket snabbare och blir till ny tandsten. 

Förebygga tandsten
Ge morötter och tuggben/råa ben som "rensar tänderna" 
Borsta tänderna, borsta tänderna, borsta tänderna! (!!!!!)

Vem får tandsten
Alla djur kan få tandsten men salivets uppbyggnad gör att det kan vara större eller mindre risk. Stora hundar (speciellt med lång nos) är inte alls lika mycket i riskzonen som små hundar (speciellt med kort nos). Detta beror på att de har mer plats i sin mun samt är mer lika sin ursprungliga form.

Tandrens hos veterinär
Som jag skrivit i tidigare inlägg så kan plack (och därmed också tandsten) ge följdsjukdomar som tandköttsinflammation och liknande. Det är smärtsamt för djuret och måste åtgärdas! 

Tänk dig själv att du biter dig i kinden, alla vet hur ont det gör, sen känns det som att det är svullet, gigantiskt och blöder där man bet sig och när man tittar så är det en liten, liten röd dutt på kindens insida. Tänk på djuren som har det såhär i HELA sin mun, HELA tiden utan att kunna göra något åt det. 

Om din hund har tandsten måste det åtgärdas hos en veterinär. Gör det en gång, förebygg sen med tandborstning, så behöver du kanske aldrig göra det igen! Eller borsta helt enkelt tänderna från början!

Tänderna rensas med ultraljud och putsas därefter med en speciell pasta och polerare. Man brukar också, om det är befogat, mäta eventuella tandfickor, bedöma tandköttets status samt röntga tänderna för att upptäcka eventuella problem innan de blir för stora. Hunden sövs under denna tandrensning.

Hur gör du? Har din hund problem med munnen? Borstar du tänderna på den? Varför/varför inte?


Kommentera här: