Julkalender: Lucka 2

Det har blivit dags för lucka nummer två i min julkalender! 

Klicka här för att öppna lucka nr. 1. (Gör eget, naturligt hundgodis)
 


Lucka nr. 2: Tre korgar
 
Förra året var jag på en föreläsning med Kerstin Malm. Hon pratade om många bra och viktiga saker, men en sak som fastnade lite extra, var det hon sa om "tre korgar". Det här är något jag tänkt mycket på och försökt att anamma på mitt eget vis.
 
Tänk dig att du har tre korgar som innehåller allt du vill att din hund ska kunna, vad den måste kunna osv. Dessa korgar ser ut som följande:
 
Korg nr 1: Sådant som är förbjudet att göra / sådant hunden måste kunna
Korg nr. 2: Sådant man kan kompromissa om
Korg nr. 3: Sådant hunden får välja själv
Jag gillar idén med de här "korgarna", det blir väldigt konkret och man får sig en funderare över vad man vill stoppa i vilken korg. Men det är såklart inte så enkelt som att bara slänga ner diverse kommandon i dem, utan det finns en större tanke än så.
 
I korg nr. 1 ska det vara så få saker som möjligt, bara det mest nödvändiga. I korg nr. 2 får det vara medelmycket saker och i korg nr. 3 får det vara fullt! Man kan alltså tänka sig tre korgar i olika storlekar. Genom att leva efter det här så kan man förbättra relationen till sin hund, ha roligare ihop, minska stressen och utmana sig själv att lyckas fylla korg nr. 3. Ju fler saker du kan få hunden att välja på egen hand, desto mer saker kan du ju lägga i den!
 
Här är några exempel:
 
a) Springa tvärs över vägen
b) Hoppa på besökare
c) Välja promenadväg
d) Skälla vid dörren
e) Hämta en pinne
f) Dra i kopplet
g) Bita i ansiktet
h) Jaga en hare
i) Sitta
 
I många fall så ligger de flesta av dessa i korg nr.1: Förbjudet/måste kunna. Men det behöver inte vara så! Är det verkligen livsnödvändigt att din hund hämtar den där pinnen bara för att du sagt det? Eller kan ni kompromissa så att den bara behöver hämta den ibland? Kanske kan du rent av låta hunden välja själv?
 
Om det nu är väldigt viktigt med den där pinnen, kan du få din hund att vilja välja hämta den? I så fall kan du ju lätt flytta den till korg nr. 3. Vi kan självklart även motivera hunden så att den väljer att inte springa tvärs över vägen, men det är kanske ändå en sån där grej som vi vill ha i korg nr. 1 - hunden ska veta att det här förhandlar vi inte om (självklart inlärt på ett reko sätt).
 
Vi skulle alltså kunna lägga a, g och h i korg nr. 1. I korg nr. 2 lägger vi b, c och d och i korg nr. 3 lägger vi e, f och i. För visst skulle man kunna kompromissa så att hunden får hoppa på vissa besökare (det finns ju alltid de där som säger "men det gör iiiingenting"), att ibland låta hunden välja promenadväg och att den får skälla några gånger vid dörren men sedan bli tyst?
Och visst vill vi ha en hund som hämtar pinnen, inte drar i kopplet och som sitter när vi ber den om det - men visst kan vi (om vi vill) motivera den att faktiskt göra allt detta!
I korg nummer 1 ska det bara finnas sådant som är absolut livsnödvändigt och som faktisk kan skada hunden om den gör det/inte gör det.
 
Vad är då meningen med allt det här? Jo, jag tycker att det är en ganska fin tanke faktisk - att vi låter hunden ha valmöjligheter, att den på vissa plan får styra över sitt eget liv. Det stärker dess självförtroende, och kan som sagt även stärka relationen eftersom du slipper tjata och gnata. Du blir mer motiverad att träna eftersom du vill att din hund ska välja så mycket som möjligt själv - så att du kan skapa en balans mellan korgarna.
 
Det här är kanske väldigt flummigt, men jag hoppas att någon förstår poängen i alla fall. Mitt tips till dig: Skriv ner allt du vill att din hund ska kunna och försök sedan fördela dem i de olika korgarna. Bestäm dig för att för varje sak du lägger i korg nr. 1 så måste du till exempel lägga minst en sak i korg nr. 2 och minst två saker i korg nr. 3. Ge dig själv en utmaning att få din hund att vilja välja rätt - genom att lära in det på ett glatt och positivt sätt! :)
 
Vad tycker du? Är det något som är värt att reflektera över? Vad för typ av kommandorn/beteenden skulle hamna i dina olika korgar?


http://roxanneshundvardag.se/2015/december/julkalender-lucka-1.html


Kommentarer:

1 Terése Bouvier:

Åh, det var jag som var den där anonyme där, och anonym vill jag ju inte vara :P

Svar: Haha, så kan det bli :P har svarat på din kommentar :)
Roxanne Munoz-Rytting

2 Anna:

Hej!

Har funderat en del på det här stycket:

"Vi kan självklart även motivera hunden så att den väljer att inte springa tvärs över vägen, men det är kanske ändå en sån där grej som vi vill ha i korg nr. 1 - hunden ska veta att det här förhandlar vi inte om (självklart inlärt på ett reko sätt)."

Vill du förklara hur du lär hunden det? Alltså, hur vet hunden att det inte är förhandlingsbart?

Svar: En liten fråga som kräver ett stort svar :)

Väldigt kort förklarat så skulle jag säga att jag alltid tränar belöningsorienterat. Jag skulle därför träna, träna, träna med positiv förstärkning men även använda ett stoppord.
Mina hundar vet att de ska hålla sig i vänstersidan av vägen när de går lösa. Jag har laddat den sidan med massa positivt. Om de börjar snedda över vägen så ger jag kommandot "sidan", även detta är positivt inlärt. Skulle de mot förmodan inte "lyda" så säger jag "Fel!". Det här är inte heller förknippat med obehag utan betyder "sluta omedelbart med det du gör och kom hit och få en godis". Jag är extremt noga med att vara konsekvent - de får aldrig komma undan med att springa tvärs över vägen, eller få belöning på den sidan.

Skulle inte heller det fungera så är det ren brandsläckning som gäller. Ryta i, kasta ett koppel, allt för att förhindra att hundarna springer över vägen och blir påkörda.

Hoppas du inte missförstår mig - det är inte att träna hund i mina ögon och inget jag gör om inte nöden kräver det.

Var det svar på din fråga? :)
Roxanne Munoz-Rytting

3 Anna:

Det var ett mycket bra svar, då är jag med. Tack!

Svar: Tack själv! :)
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: