Julkalender lucka 20

Bakom lucka 20 gömmer sig ett problem som faktiskt ganska många har, med sin hund!

Klicka här för att öppna lucka nr. 1 (Gör eget, naturligt hundgodis)
Klicka här för att öppna lucka nr. 2 (Tre korgar) 
Klicka här för att öppna lucka nr. 3 (Vad är Dogparkour för mig?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 4 (Vad ska man tänka på när man väljer ras?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 5 (Tips för enklare kloklippning!)
Klicka här för att öppna lucka nr. 7 (Att ta över en omplaceringshund)
Klicka här för att öppna lucka nr. 9 (Introducera hundar och barn)
Klicka här för att öppn lucka nr. 10 (Tävling på Facebooksidan)
Klicka här för att öppna lucka nr. 11 (En bild säger mer än 1000 ord)
Klicka här för att öppna lucka nr. 12 (Ska man borsta tänderna på sin hund?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 17 (En riktig hundbil!)
Klicka här för att öppna lucka nr. 18 (Barn & hundbett)
Klicka här för att öppna lucka nr. 19 (Fyrverkerier)
 
 


Julkalender lucka nr. 20: Hundar som kissar inne
 
Ett ämne som jag blivit ombedd att skriva om, är hundar som kissar inne och då framför allt vuxna hundar, inte valpar. Det är relativt många som har problem med det här och min uppfattning är att få faktiskt löser grundproblemet. Ofta så sätter man kisskydd på hunden eller rent av accepterar att den ibland pinkar inomhus. Det finns såklart också de som verkligen försöker, men inte lyckas.
Det kan skilja sig lite åt beroende på om hunden är en tik eller hane, men inte jättemycket. Främst handlar det om att tikar kan bli inkontinenta efter kastration och få livmoderinflammation och att hanhundar oftare markerar när de blir könsmogna samt kan få problem med prostatan. Utöver detta så är det oftast samma oavsett kön och jag kommer inte att dela upp dem mer. Däremot så kommer jag att dela upp inlägget i två andra delar: Hundar som aldrig blivit rumsrena och hundar som plötsligt inte är rumsrena.
 
Vuxna hundar som aldrig blivit rumsrena
Att en hund inte har blivit rumsren överhuvudtaget beror oftast på två saker: Ingen rumsrenhetsträning eller felaktig rumsrenhetsträning. Det finns valpar som blir rumsrena utan någon ordentlig träning, men de är betydligt färre än de som faktiskt behöver aktivt tränas för att lära sig. Felaktig rumsrenhetsträning kan till exempel vara när man skällt på valpen, tryckt ner nosen i dess urin osv. Detta lär inte den att inte kissa inne utan gör den bara rädd och osäker.
Oavsett vilket så bör man börja om träningen helt från början, ifall man vill få en sådan här hund rumsren i vuxen ålder.
 
Vuxna hundar som plötsligt inte är rumsrena
En hund som plötsligt gör ifrån sig inne lider oftast av något problem, antingen fysiskt, mentalt eller både och. Av denna anledningen rekommenderar jag i princip alltid att uppsöka veterinär först! Exempel på fysiska problem kan vid urinering vara till exempel:
- Urinvägsinfekton
- Urinsten
- Inkontinens
- Livmoderinflammation
- Cushings syndrom
- Diabetes mellitus
- Diabetes insipidus
- Problem med sköldkörteln
- Lever- eller njursjukdom
- Tumörer
- Demens
 
Exempel på fysiska problem kan vid defekation (tarmtömning) vara till exempel: 
- Smärta
- Inkontinens
- Diarre
- Förstoppning
- Inflammerad tarm
- Prostatabesvär 
- Höftledsdysplasi (smärta)
- DemensGenom att uppsöka veterinär kan man antingen utesluta att det rör sig om något av ovanstående problem, alternativt hitta orsaken och behandla den. Hittas inget fysiskt fel så bör man istället kontakta en duktig hundtränare, gärna en problemhundkonsult eller problemutredare. 

Exempel på andra problem som kan orsaka att hunden urinerar/defekterar inomhus, kan vara till exempel: 
- Demens
- Rädsla
- Otrygghet
- Chock
- Ångest
- Stress 
- Negativa erfarenheter
- Preferens för visst underlag
- Kommer inte till ro utomhus
- Väder
- Könsmognad - markering
- Någon annan har kissat där (markering)
- Uppmärksamhetssökande
- Exalterad
- Mycket undergiven ("nådapink")
- Ensamhetsproblem
- Rastas för sällan
- Stora förändringar

Så hur löser man problemet? Det beror självklart på vad som orsakar det! Mitt tips idag är därför att först och främst utreda orsaken bakom att din hund inte är rumsren. Därefter handlar det om träning - ibland i samband med medicinering. 

Har din hund någonsin gjort ifrån sig inomhus i vuxen ålder? Vet du varför den gör/gjorde det? 

En del av er har ju sett mina inlägg om Doris, a.k.a "Inomhusbajsaren" ;) Hon har helt enkelt bajsat inne när hon vägrat gå ut i dåligt väder och sedan inte kunnat hålla sig längre. Hon har också tyvärr lite urininkontinens efter sin kastration så ibland läcker hon lite :/ Hon kissade även inne då hon hade livmoderinflammation. 

Max har enbart bajsat inne när han inte kunnat hålla sig och vi ex. inte har vaknat när han försökt väcka oss. Nu går han på medicin (kortison) och måste ut och kissa oftare, men än så länge har det inte hänt någon olycka! Dock så urinmarkerade han någon gång precis när vi fick honom vid två års ålder, men det gör han inte längre. 

Båda har bajsat inne någon gång när de varit sjuka/haft diarre. Det har nog de flesta gjort någon gång! 

Kommentarer:

1 Anonym:

Min tik på 2 år kan fortfarande kissa inne enstaka gånger främst i samband
med löp. Jag upplever dock det inte som att hon markerar utan kissar för hon blir superkissig och kan helt enkelt inte hålla d sig. Hon kunde kissa inne nån gång i veckan fortfarande när hon var 9 månader trots att jag gjorde allting "rätt" gällande
Rumsrenhetsträning. Hon verkar helt enkelt ha en liten blåsa, i kombination med att hon har väldigt diskreta signaler när hon måste ut (står och tittar på mig). Min hane blev rumsren vid 3,5 månad, han är yngre än tiken men blir inte kissig lika snabbt och mycket. Tror mycket handlar om hur de är skapta också, som oss människor så kan det säkert också skilja sig hur länge man kan hålla sig osv 👍intressant inlägg!

Svar: Absolut så tror jag att det kan vara så. Jag är till exempel en sån som går på toa "hela tiden" medan andra bara går ett par gånger per dag. Så det finns säkert individuella skillnader hos hundar också :)
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: