Julkalender lucka 22

Idag handlar det om ett väldigt vanligt problem!

Klicka här för att öppna lucka nr. 1 (Gör eget, naturligt hundgodis)
Klicka här för att öppna lucka nr. 2 (Tre korgar) 
Klicka här för att öppna lucka nr. 3 (Vad är Dogparkour för mig?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 4 (Vad ska man tänka på när man väljer ras?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 5 (Tips för enklare kloklippning!)
Klicka här för att öppna lucka nr. 7 (Att ta över en omplaceringshund)
Klicka här för att öppna lucka nr. 9 (Introducera hundar och barn)
Klicka här för att öppn lucka nr. 10 (Tävling på Facebooksidan)
Klicka här för att öppna lucka nr. 11 (En bild säger mer än 1000 ord)
Klicka här för att öppna lucka nr. 12 (Ska man borsta tänderna på sin hund?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 17 (En riktig hundbil!)
Klicka här för att öppna lucka nr. 18 (Barn & hundbett)
Klicka här för att öppna lucka nr. 19 (Fyrverkerier)
Klicka här för att öppna lucka nr. 20 (Hundar som kissar inne)
Klicka här för att öppna lucka nr. 21 (Prenatal stress)
 Julkalender lucka nr. 22: Koppelträning
 
Hunden drar och drar, du drar och drar. Eller?

Om du har en hund som drar i kopplet så kan du med fördel ta reda på varför den drar. Vill den bara framåt oavsett eller vill den fram till något speciellt? När du tagit reda på anledningen så finns det flera olika lösningar på problemet. 

Först och främst vill jag rekommendera att använda en sele istället för halsband. Förutom alla andra negativa effekter så kan ett halsband skapa obehag och göra att hunden drar ännu mer, samt att det kan skada hundens nacke/hals om den drar mycket.

Det finns framknäppta selar, till exempel VGW-bältet, som gör att hunden förlorar lite styrka samt vänds mot dig- Dessa kan vara jättebra som hjälpmedel men ska alltid amvändas i samband med träning, inte som en permanent lösning.  

Om hunden vill fram till en alldeles speciellt stolpe eller liknande så kan metoden att byta håll fungera bra. Varje gång hunden drar mot stolpen så byter du håll och går en bit i motsatt riktning. Vänd upp mot stolpen igen och gör om proceduren varje gång hunden drar. Den får bara komma fram så länge den inte drar i kopplet. Belöningen är just att den sedan får gå fram till stolpen och nosa/kissa.  

Det som ofta fungerar bäst av allt oavsett orsak är att stanna och vänta ut ett slakt koppel. Ska man använda denna metoden så ska man vara 100% konsekvent, annars fungerar den inte. Om man på någon promenad känner att man inte kommer att vara 100% konsekvent så kan man välja en annan sele så att hunden skiljer på dessa två. Alltså att man har en sele för träning och en där hunden får gå precis som den vill. Är du stressad/inte på träningshumör så tar du på "gå-hur-du-vill-selen" och låter just hunden gå, hur den vill. Självklart så berömmer du om den går med slakt koppel!


När du stannar varje gång hunden drar, i den andra selen, så tänk på att det inte spelar någon roll varför kopplet blir slakt. Du ska inte kräva ögonkontakt av din hund, att den backar eller liknande. När kopplet slaknar, oavsett orsak, så börjar du gå igen. Belöningen är att komma framåt -  och det är ju ofta precis det den vill.

Anledningen till att metoden fungerar så bra är för att hunden lär sig att det inte lönar sig att dra och då finns det ingen anledning att göra det heller. Men då gäller det såklart att vara 100% konsekvent. Är man inte konsekvent så lär den sig att det lönar sig ibland och kan då till och med börja dra ännu mer intensivt!

Vill du lära dig mer om koppelträning eller har en väldigt besvärlig hund så rekommenderar jag att ta kontakt med en Professionell Hundtränare som lär ut koppelträning utan ryck och andra bestraffningar!

Lycka till!
 
Vem drar mest i erat koppel, du eller din hund? Är det rätt att kräva av hunden, att den inte får dra, om du själv rycker och drar? 
 

Kommentera här: