Julkalender: Lucka 3

Tredje december och lucka nr. 3 ska öppnas!
Klicka här för att öppna lucka nr. 1 (Gör eget, naturligt hundgodis)
Klicka här för att öppna lucka nr. 2 (Tre korgar) 
 


Lucka nr. 3: Vad är dogparkour för mig? 

Dogparkour för mig, betyder mer än bara balansträning för hund. För mig är Dogparkour ett varumärke (Dogparkour Sweden) som står för en schysst hundsyn, schyssta träningsmetoder och ett modernt förhållningssätt till hundar och hundträning. Själva träningen består såklart av balans, kroppskontroll, smidighet och samarbete men för mig är det mer än så. 

För min ena hund (Max) som är lite äldre och ganska osäker, så har dogparkouren betytt mycket. Hör han något som skramlar läskigt så kan jag be honom sätta tassarna på det läskiga så att han själv gör skrammelljudet –
 och plötsligt är det inte farligt längre. Han blir så stolt och glad och hoppar sedan helt självmant upp med tassarna. Den senaste tiden har han också börjat visa tecken på demens och att träna dogparkour gör att han känner igen sig och känner sig trygg. Han vet vad han ska göra och kan fokusera på det istället för mötande hundar, saker som låter och liknande. För mig och för honom betyder det mycket att ha hittat ett verktyg som verkligen fungerar i sådana situationer. 

En småläskig skottkärra och källaruppgång i plåt, blir genast mindre otäcka om man upptäcker att det går bra att hoppa upp på dem! 

För min andra hund (Doris) betyder dogparkouren att hon kan få utlopp för sitt enorma rörelsebehov, på ett kontrollerat sätt. Hon älskar att hoppa upp på saker, balansera mm. men har tidigare gjort det helt okontrollerat. Nu har vi istället signaler för det, som gör att hon kan ta det lite lugnare, vilket i sin tur ökar säkerheten. Förutom signaler från mig så har hon även lärt sig miljösignaler, som till exempel hundmöte=tassar på någonting. Då har hon något annat att tänka på i en jobbig situation och kan hantera den bättre. 

Det kräver mer koncentration än man kan tro att balansera på en mindre sten! Perfekt för att få en bulldozer att fokusera! 

Jag har sett en del diskussioner på nätet angående att många hundar bara balanserar på stenar, sätter tassarna mot väggar osv. Ofta hänvisar man till exempelvis hunden TreT (googla, jag vill inte länka här) och kallar det för riktig dogparkour. Och visst är det häftigt, men hur säkert är det? Hur många år kommer hans leder att hålla? Handlar det om att träna hund eller få till en cool video? 

Vi är alla på olika nivåer och alla måste börja någonstans. Att sedan vissa väljer att lägga ner mycket tid och lära sin hund svårare moment, är jättekul! Men alla vill inte det - många nöjer sig med tassar på föremål och att balansera på stenar. Alla hundar har inte heller samma förutsättningar och det är jätteviktigt att individanpassa. 

Det här är mina tankar om Dogparkour - vad är dina? 


 
 
 

Kommentera här: