Julkalender: Lucka 4

4 dec och lucka nummer 4 i julkalendern.
 
Klicka här för att öppna lucka nr. 1 (Gör eget, naturligt hundgodis)
Klicka här för att öppna lucka nr. 3 (Vad är Dogparkour för mig?)
 


Lucka nr. 4: Vad ska man tänka på när man väljer ras?
 
Idag tänkte jag skriva lite om mina tankar omkring att köpa valp (eller en vuxen hund) och vad man bör ha i åtanke när det gäller val av ras.
 
Att skaffa en hund medför ett enormt ansvar. Du ska ta hand om en levande varelse, med specifika behov, under förhoppningsvis många år. Det är därfär viktigt att du och din hund trivs med varandra och fungerar bra ihop. En bra tumregel är att köpa en hundras som har ungefär samma aktivitetsnivå som dig själv - då minskar risken för
problem, drastiskt!
 
I hela världen finnd det ca 450 olika hundraser och det är väl på gott och ont som vi har all denna valmöjlighet. Förr fanns det betydligt färre raser och de var avlade för specifika ändamål. Nu kommer det nya raser på löpande band känns det som, och inte alltid med någon speciell baktanke. Dock så kommer alla nya raser, ur någon redan existerande ras, och man kan därför förvänta sig vissa nedärvda egenskaper.
 
Det finns få saker jag avskyr så mycket som uttrycket "en hund blir vad man gör den till". NEJ! Så är det inte! Jag kan absolut gå med på att man till viss del kan påverka och forma en hund, men att använda ett sådant uttryck gör tyvärr att många tror att det faktiskt är så enkelt. Att arv och miljö spelar lika stor roll är jätteviktigt att ta hänsyn till, och även om vi kan påverka miljön mycket så har hunden en del medfödda egenskaper. Tänk bara på oss människor som har helt olika personligheter - visst påverkas vi under uppväxten och livet, men de flesta av oss har ändå en medfödd grundpersonlighet.
 
Ett stort misstag som är vanligt att göra, är att välja ras utifrån utseende och/eller förväntade egenskaper, baserat på hörsägen och liknande. Det finns många hundtyper med allt från lång nos, stående öron och yvig svans till trubbnos, hängande öron och stubbsvans. Det finns också fördomar som att vissa raser är rädda, andra tuffa. Att vissa behöver jobba mycket och andra inte alls.
 
Viktigast vid val av ras, är att gå tillbaka och titta på vad rasen är avlad för, från början! Skulle den valla? På vilket sätt? Skulle den vakta? Boskap eller egendom? Skulle den jaga? Vilket sorts djur och hur? Börjar man här så är man ett steg närmre att hitta sin drömras. Jag tänkte ta ett snabbt exempel på en ras och hur man kan "översätta" dess ursprungliga syfte, till egenskaper:
 
Ras:Jack russel terrier
Rasnamn: "Terra" betyder "under jord"
Användningsområde förr: Grythund (jakt), gårdshund (vakta/larma samt råttfångare)
Avel:Förr, främst naturlig selektion (överlevande individer parade sig)
 
Vad kan vi då anta att den här typen av hund har för egenskaper? Jag skulle säga nåt i stil med:
 • Skällig
 • Modig/tuff
 • Stor kroppszon
 • Mycket jakt
 • Smart
 • Arbetande
 • Uthållig
 • Smidig
 • Envis
 • Självständig
Och då är frågan, är det här en hund som passar mig? Vill jag ha en hund som vaktar/larmar med skall, som är modig (ofta övermodig) och samtidigt envis, som har lätt till jakt och till råga på allt är envis, smidig och uthållig? Självklart finns det lämpliga ägare till denna hundtyp, men det är långt ifrån en ras som passar alla. Om du bor i lägenhet och inte vill ha en hund som skäller så bör du inte skaffa en Jack russel. Inte heller om du föredrar att ligga på sofflocket framför att vara ute och arbeta med din hund eller om du har en trädgård med fina rabatter du är rädd om.
En "Jack russel terror" (hehe) kan vara en fantastisk hund, men om den inte får ett arbete så skaffar den sig ett! Du bör därför målmedvetet rikta in den mot ett arbete som är önskvärt!
 
Bild från google
 
Observera att jag absolut inte är någon expert på just rasen Jack russel terrier, utan bara har tagit den som ett ytterst generellt exempel. Det finns naturligtvis individer som inte stämmer in alls på beskrivningen. Värt att notera är också att jag faktiskt gillar JRT väldigt mycket, så jag försöker inte på något sätt smutskasta rasen - snarare vara realistisk :)
 
Så. Utifrån vad rasen ursprungligen är avlad för, vad ska man fundera på? Här kommer min lista:
 • Hur aktiv vill/kan du vara med din hund?
 • Tycker du om pälsvård?
 • Hur mycket plats har du hemma, i bilen osv?
 • Hur ser din ekonomi ut (sjukdomar, foder osv.)?
 • Är det viktigt att kunna ha hunden lös?
 • Hur mycket kommer hunden att vara ensam hemma?
 • Vill du ha en hund som älskar alla eller som är lite mer reserverad?
 • Hur viktigt är det att den fungerar med andra hundar?
 • Hur viktigt är det att den fungerar med barn?
 • Är du okej med en hund som skäller, gräver, jagar osv?
 • Vill du ställa ut din hund?
 • Hur mycket hunderfarenhet har du?
Glöm inte att svara ärligt på frågorna, i slutänden är det du själv som drabbas om du förvränger sanningen. Lyssna inte heller för mycket på andra (förutom möjligtvis fackpersoner, ex. en Professionell Hundtränare) som gärna vill tala om för dig vilken ras du borde ha. Och sist men inte minst: Träffa så många individer av de mest intressanta raserna, som möjligt! Åk på utställningar, besök uppfödare, prata med gemene hundägare, titta på eventuella tävlingar osv.
 
Lycka till och hoppas du har nytta av tipsen! Har jag missat något viktigt? Vad tycker du är viktigast att tänka på?

Kommentarer:

1 Malin:

Tycker du beskriver rasen väl tycker absolut inte den ska romantiseras. Den ska inte romantiseras precis som många andra raser inte ska det. Absolut ingen hund man enbart går långa promenader med, men det är också en hund som behöver snälla metoder. Jag läser allt för många som tror de beter sig illa pga de är skarpa jakthundar. Men de fötjänar samma respekt som andra hundraser:)

Svar: Det är härliga små hundar - i rätt familj! :)
Har träffat en del "otrevliga" men alla dessa har bott i familjer där de saknar tillfredställande arbete, alternativt behandlas väldigt hårt :(
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: