Julkalender: Lucka 8

Idag får du lite information om ett sätt att träna hund, som du sedan kan använda i många situationer!
 
Klicka här för att öppna lucka nr. 1 (Gör eget, naturligt hundgodis)
Klicka här för att öppna lucka nr. 3 (Vad är Dogparkour för mig?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 4 (Vad ska man tänka på när man väljer ras?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 5 (Tips för enklare kloklippning!)
Klicka här för att öppna lucka nr. 7 (Att ta över en omplaceringshund)
 


Lucka nr. 8: Klickerträning
 
De allra flesta har hört talas om klickerträning och vet att man använder en liten dosa, klickern. Men betydligt färre vet hur man använder klickern och förstår inte riktigt principerna bakom den här sortens träning. Det är helt omöjligt att gå igenom allt i ett blogginlägg, men jag tänkte försöka få med det jag tycker är de absolut viktigaste grunderna.
 
Några exemel på vanliga missuppfattningar är:
  • Om man ska klickerträna så måste man alltid ha klickern med sig
  • Ett "bra" fungerar lika bra som klickern
  • Om hunden är duktig så kan man klicka flera gånger i rad för att belöna extra mycket
  • Man kan använda klickern för att fånga hundens uppmärksamhet/kalla in den
  • En hund förstår inte klickern om man tränar flera i grupp, med flera klickrar

Dessa missuppfattningar (och många fler) har jag hört alldeles för många gånger, och faktum är att jag själv har sagt en del av dem innan jag lärde mig vad klickerträning faktiskt innebar. En av de absolut vanligaste missupfattningarna, enligt mig, är att man måste ha med sig klickern alltid, var man än går. Men om man tänker efter, varför skulle man vara tvungen till det? Bara för att man tränar med klicker så betyder inte det att man alltid måste träna allt med klicker! Det betyder inte heller att man ska använda klickern för samma moment, i resten av hundens liv - den används oftast bara vid själva inlärningen. Så nej, du behöver absolut inte ha en klicker i handen för alltid!

Mina supersnygga klickrar! Ska dock ändra till nästa beställning så inte Max blir svart med vita ögon, utan tvärtom!

 

Klickerprinciperna

När man ska klickerträna på riktigt så finns det fyra principer som kan vara bra att ha i bakhuvudet. Följer man dessa så blir det "äkta" klickerträning, och man undviker många problem.

1. Belöna rätt beteende
Belöna de beteendena du vill ha, och ignorera de felaktiga.

Exempel: Du vill lära din hund "sitt". När den sätter sig så klickar du och belönar, om den lägger sig så ignorerar du den och gör om övningen.

2. Beteendet erbjuds frivilligt
Hunden ska alltid delta frivilligt i träningen och erbjuda beteendet utan att du lockar, leder, visar eller hjälper den på andra sätt än med klick+belöning

Exempel: Du vill lära din hund "sitt". Du väntar ut att hunden spontant sätter sig och klickar samt ger belöning. Upprepa detta tills hunden medvetet börjar sätta sig för att få klick.

3. Använd en betingad förstärkare
Detta är klickern. En förstärkare är något som talar om för hunden att den gör rätt och att den är betingad, betyder att man har lärt hunden att den betyder något.

Exempel: Klickern, eller klicket, i sig betyder inget för hunden. Du måste därför förknippa varje klick med godis och den blir då betingad - inlärd.

4. Fokus på det du kan se
Du ska titta på vad hunden gör, inte varför de gör det.

Exempel: Du vill lära din hund att titta åt höger. Ett löv blåser omkring och hunden vrider huvudet åt höger för att titta på det = du klickar och ger godis. Det spelar ingen roll varför den tittade åt höger, bara att den gjorde det - se det som att du fick en gratis chans att förstärka beteendet!

Inklickning
En sak som ofta glöms bort, eller slarvas med, är att klicka in hunden. Att klicka in den innebär helt enkelt att betinga klickern så att den fungerar som en förstärkare (se punkt 3. ovan). För att göra detta så kan man till exempel göra såhär:

Stå med hunden framför dig. Bry dig inte om vad den gör (så länge den inte gör något oönskat) utan bara klicka och kasta en godis till den. Upprepa detta ca 10 gånger. Det här kan du sedan göra ett par gånger om dagen i några dagars tid. Du kommer ganska snart upptäcka att när du klickar så tittar hunden upp på dig (eller där godiset brukar landa) eftersom den förväntar sig en godbit - den har alltså lärt sig att klick = godis och du är redo att börja träna!

Klick är alltid lika med godisFör att klicket ska behålla sin betydelse så gäller det att klick alltid är lika med godis. Det betyder alltså att även om du råkar klicka fel så ska du ge hunden en bit godis. Viktigt är också att klicket alltid kommer före godbiten - den markerar vad som är rätt och godiset är belöningen. Därför ska man inte, som jag inledde inlägget med, använda klickern för att försöka fånga din hunds uppmärksamhet. Detta strider mot princip nr. 2 då du lockar hunden att komma, genom att klicka och då "tala om" att det finns godis att hämta.

Alltså:

  • Du väljer själv när du vill klickerträna - du behöver inte ha en klicker klistrad i handen så fort du umgås med din hund
  • Ha de fyra principerna i bakhuvudet så kommer du att lyckas bättre med din träning
  • Glöm inte att klicka in din hund ordentligt - det är bara du själv som drabbas om du slarvar
  • Ett klick ska alltid ge en godbit, utan undantag
 
Brukar du klickerträna med din hund, eller är du skeptisk?
 
Lästips: Allt av Karen Pryor!
 

Kommentera här: