Julkalender: Lucka 9

Dagens inlägg är av mer personlig karaktär. Scrolla ner för att läsa!
 
Klicka här för att öppna lucka nr. 1 (Gör eget, naturligt hundgodis)
Klicka här för att öppna lucka nr. 3 (Vad är Dogparkour för mig?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 4 (Vad ska man tänka på när man väljer ras?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 5 (Tips för enklare kloklippning!)
Klicka här för att öppna lucka nr. 6 (Giftiga julväxter)
Klicka här för att öppna lucka nr. 7 (Att ta över en omplaceringshund)
Klicka här för att öppna lucka nr. 8 (Klickerträning)
 


Lucka nr. 9: Introducera hundar och barn
 
Många har frågat hur jag introducerade Samaya (dottern) till hundarna, och även generellt hur man bör göra när man kommer hem med en nyfödd. Det är alltid svårt att svara generellt eftersom alla hundar, barn och familjer är olika, men jag ska göra ett försök!
 
Samaya föddes onsdagen den 28/10 (min förlossningsberättelse hittar du här), vi var sedan på BB i två dygn (det kan du läsa om här) och när vi kom hem på fredagkvällen (läs om första tiden hemma, här) så var hundarna hos min mamma. Strax efter lunch på lördagen körde Anton och hämtade dem och jag stannade hemma med Samaya.
 
När Anton kom hem så släppta han ut hundarna i trädgården direkt. Hade det bara varit Max så hade han släppt in dem, men eftersom Doris är så överexalterad så beslutade vi att göra såhär. Så ut med dem i trädgården, sedan kom han in till mig och tog Samaya medan jag gick ut och hälsade på hundarna - utan bebis. De luktade massor på mig och var såklart överlyckliga så det var skönt att kunna hälsa ordentligt. När vi var klara så släppte jag in dem i huset och gick med dem till vardagsrummet där Anton & Samaya väntade. Han hade lagt henne på ett täcke på golvet och jag uppmuntrade Max att gå fram och hälsa medan Doris fick äta godis en bit bort. Max tyckte att hon var lite spännande men ganska läskig och han fick därför ta sin tid att nosa på henne. Han fick själv välja hur nära han ville vara och när han inte ville mer. Sedan var det dags för Doris... Suck! Haha!

 
Doris är ju så gudasnäll så det finns inte, men hon är ju så PÅ och så klumpig! Här var det full kareta fram till Samaya medan hon slog med tassarna och fladdrade med tungan! Anton fick "skydda" Samaya lite med armarna och jag försökte dämpa Doris utan att göra nån grej av det. Hon var inte mycket lugnare men vi släppte fram henne så hon fick nosa/pussa lite och sedan fick vi be henne backa igen innan hon jagade upp sig för mycket. Efter ett par upprepningar så var det inte lika intressant längre utan hon började nosa runt i rummet osv. istället. 


Detta var vår introduktion och efter det så var vi bara precis som vanligt. Jag satte mig för att amma Samaya i soffan och hundarna hoppade upp för att lägga sig hos mig och sedan dess har det bara rullat på. Jag var lite nervös första natten eftersom alla, både hundar och bebis, sover i vår säng. Men det gick hur bra som helst! Ingen bebis blev sönderpussad eller nertrampad av Doris Klumpfot under natten!
 
De flesta jag pratar med gör ingen grej alls av att komma hem med sin bebis. De går in, sätter ner babyskyddet på golvet och låter hundarna kolla läget. Jag tycker att det är den absolut bästa varianten och hade själv inte gjort så stort arrangemang om det bara hade varit Max, men ja med Doris kan mn tyvärr inte göra så. Risken är alldeles för stor att hon oavsiktligt skulle rafsa sönder ansiktet med en glad tass eller liknande. Så om man vet med sig att man har en extremt glad och yvig samt klumpig) hund så är det inte fel att begränsa hälsandet något - absolut inte skälla utan kanske kasta lite godis för att avleda uppmärksamheten från bebisen.
 
Har man istället en hund som kanske är lite rädd för bebisar/nya "saker" eller aldrig har träffat små barn, så kan det vara bra att förbereda den lite. Har man möjlighet så är det bra att träffa någon bebis innan man själv kommer hem med en, men det är ju inte alltid det funkar. Det man kan göra är att man låter någon åka hem med en filt från BB som bebisen haft, så får hunden vänja sig lite vid lukten innan man faktiskt kommer hem. Sedan när man väl är hemma så gäller det att bara förknippa bebis med massa positivt! Kasta godis så snart hunden vågar sig fram för att kika/nosa, beröm och klappa mycket, se alltid till så att hunden kan gå därifrån när den vill osv.
 
Det absolut värsta man kan göra är att börja med handlingar förknippade till dominans och rangordning. Man ska aldrig till exempel hålla bebisen över hunden för att visa att den är "högst i rang", eller hålla bebisen vid hunden mat. Inte heller skälla om hunden nosar/pussar osv. Allt detta gör bara att hunden förknippar bebisen med negativa saker och risken för bett/olyckor är då mycket större.
 
Jag tänkte återkomma till ämnet hund och barn i ett annat inlägg. Under tiden så kan du ta en titt på min onlinekurs!

Såhär ser det oftast ut <3 

 
Hur introducerade du ditt barn till din/dina hundar? Skulle du göra likadant igen? Varför/varför inte?

Kommentera här: