Julkalender lucka 15

Idag handlar det om ett viktigt behov som de allra flesta hundarna har! 

Klicka här för att öppna lucka nr. 1 (Gör eget, naturligt hundgodis)
Klicka här för att öppna lucka nr. 3 (Vad är Dogparkour för mig?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 4 (Vad ska man tänka på när man väljer ras?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 5 (Tips för enklare kloklippning!)
Klicka här för att öppna lucka nr. 7 (Att ta över en omplaceringshund)
Klicka här för att öppna lucka nr. 9 (Introducera hundar och barn)
Klicka här för att öppn lucka nr. 10 (Tävling på Facebooksidan)
Klicka här för att öppna lucka nr. 11 (En bild säger mer än 1000 ord)
Klicka här för att öppna lucka nr. 12 (Ska man borsta tänderna på sin hund?)
 
 


Lucka nr. 15: Rörelsebehov

Idag tänkte jag skriva lite om ett väldigt vanligt behov som de allra, allra flesta hundarna har; nämligen rörelsebehovet. 

Alla vet att hundar behöver ut och gå, de behöver promenera. Och de allra flesta hundarna får också komma ut på dagliga promenader, av varierande längd. Dock så kan promenade skilja sig otroligt mycket åt, rent kvalitativt. 

För många hundar innebär en promenad att gå ett varv runt kvarteret, eller kanske en långrunda i skogen. Kanske får den springa lös lite grann och busa. 

För andra hundar betyder en promenad att få gå, springa, gå utanför stigarna och lyfta på tassarna, att hoppa, klättra, krypa, balansera osv. 

De allra flesta hundarna har ett större rörelsebehov än motionsbehov och blir mer tillfredställda av en kortare promenad med mer rörelse, än en längre med mindre rörelse. 

Faktiskt så är det så att det i vissa fall där hundar har beteendeproblem, blir bättre av bara en sån enkel sak som att lägga in mer rörelse i promenaderna! Ett bra exempel på detta är ur mitt eget liv: 

Förr så powerwalkade jag alltid med hundarna - det är ju därför många har hund, för motionens skull. Hundarna hängde alltid glatt med men, framför allt Doris, drog alltid i kopplet och hetsade framåt samt var reaktiva mot andra hundar. 

När jag sedan provade att dra ner på tempot och lägga in mer rörelse så ändrades deras beteende drastiskt. De blev mer nöjda, lugnare och mindre utfallsbenägna. Visst, det blir numera lite mindre effektiv motion för min del, men vi har mycket roligare än på powerwalkpromenaderna! 
Hur tänker du? Har du hund för motionens skull? Hur kombinerar du det med hundens behov? 

 

 


Kommentarer:

1 Maria Holländer :

Hej, en fd powerwalkare här! Det här har blivit en av mina hjärtefrågor! Jag skulle helst gå i rask takt rakt fram när jag är ute med hundarna men som tur är visade läromästaren Max hur han vill ha det. Han var så olycklig med att powerwalka vid min sida och försökte vända hemåt hela tiden. Sakta men säkert har vi gjort om våra promenader och han går numera i långt koppel och får gå av vägen, nosa massor och undersöka saker. Jag insåg att han har ett enormt behov av att utforska omgivningen. Ibland känns det som att långa skogspromenader är mer för mattes skull, Max trivs bäst när han får gå i förorten och utforska varenda gränd, parkeringsplats och och husknut haha!

Svar: Känner igen det du skriver! Mina hundar trivdes inte alls med de promenaderna :/
Och som du nämner, är det ju jätteviktigt att låta hunden nosa och undersöka också! :)
Roxanne Munoz-Rytting

2 Maria Holländer :

Tillägg: nu handlade ditt inlägg mest om rörelse, och det försöker jag också ta hänsyn till på promenaderna, inte bara nosandet och utforskandet. Jag tror det är väldigt dåligt för både kropp och knopp att bara gå längs vägar på platt underlag. Det har mina föräldrars tax gjort hela livet då mamma har dålig balans och vill inte gå nån annanstans än trottoarer och grusvägar. Så jag försöker nu ge honom mer varierade promenader där han får klättra, lyfta på benen, balansera osv!

Svar: Ja det är ju olika behov men lika viktiga!
Kan förstå att man väljer enkla vägar (som trottoaren, stigar osv), speciellt om man har fysiska problem, men det blir ju väldigt tråkigt för hunden!
Roxanne Munoz-Rytting

3 Terése Bouvier:

Jag har hund främst för den ovilllorliga kärlekens skull, men visst, jag skulle nog inte motionerat alls utan dem. Kan ju också erkänna att jag gör rätt mycket för motionera så lite som möjligt själv, medan hundarna t.ex får dra eller röja lösa i en fart jag inte klarar av själv :P

Svar: Hahaha, ja jag kör ju en del dw/drag/springa lösa, så att de blir trötta men inte jag ;) Fast det beror mest på min dåliga kropp som alltid gör ont!
Roxanne Munoz-Rytting

4 Malin:

Förut gick jag ut släppte hunden i skogen och trodde den enbart mådde bra av det, men tillsammans med aktivering blev det för höggt tempo och nästan stress. Vi varierar idag koppel med lös och har betydligt mer rogivande promenader. Vi gör såklart mycket balasträning under långpromenaderna:) funkar bra för oss :)

Svar: Så tänker väldigt många - även jag gjorde så innan. Det blir ofta en ond cirkel där hunden blir stressad, den får springa ännu mer lös/okontrollerat osv.

Kul att ni har hittat lite mer variation som passar er, det blir så mycket roligare då! :)
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: