Julkalender: Lucka 7

En gammal favorittext från min hemsida, får här lite nytt liv.
 
Klicka här för att öppna lucka nr. 1 (Gör eget, naturligt hundgodis)
Klicka här för att öppna lucka nr. 3 (Vad är Dogparkour för mig?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 4 (Vad ska man tänka på när man väljer ras?)
Klicka här för att öppna lucka nr. 5 (Tips för enklare kloklippning!)

 


Lucka nr. 7: Att ta över en omplaceringshund

Många är det som väljer att ta en omplaceringshund istället för att skaffa valp. Det är fantastiskt att så många människor väljer att hjälpa en hund som redan finns, hellre än att stödja massaveln. Avel i all sin ära, den är viktig, men det är inte utan att man tänker att vi ibland massproducerar hundar. Det finns ju redan så många som behöver nya hem. Det är dock inte så enkelt som att bara åka och "rädda" första bästa hund som behöver det. Tyvärr är det många som stöter på problem med sin omplaceringshund.

När man väljer en omplacering bör vara medveten om att:

 • Hunden har ett bagage och vi vet inte alltid vad det innehåller
 • Informationen omkring omplaceringshundar inte alltid stämmer
 • Problem kan uppstå även om den förra ägaren bedyrat att den är en helt perfekt hund
 • Man inte hjälper hunden genom att ta sig an den och tänka att "det löser sig"
 • Man inte hjälper hunden om man inte har tid och pengar till att ge den ett bättre liv
 • Man inte ska nöja sig med "den får det bättre", man ska tänka "den får det bra"
 • Problem man inte klarar av själv kan man behöva söka hjälp för och det kostar pengar
Så, menar jag nu att man inte ska ta sig an en omplaceringshund? Nej, självklart inte. Det är underbart att så många människor vill hjälpa hundar att hitta nya hem. Problemet ligger i när man tror blint på den informationen man får, räddar någon för att vara snäll men sedan inte klarar av det, eller när man blir lurad av en oseriös förening.

Information
En omplaceringshund har alltid ett bagage. Inget säger att den måste ha blivit illa behandlad, men den har levt i en eller flera tidigare familjer och där upplevt olika saker. Ibland kan man få mycket information om hundens bakgrund och i andra fall finns det ingen eller väldigt lite information. Oavsett om man får information eller inte så ska man vara medveten om att den inte alltid stämmer. Vissa ägare och föreningar förskönar hunden för att lättare kunna omplacera den. Det är också en individ man har att göra med och bara för att den inte haft till exempel ensamhetsproblem i sitt gamla hem så betyder det inte att den inte kan få det i sitt nya. Gör dig själv en tjänst och förbered dig på det värsta. Då kan det (oftast) bara bli bättre! :)

Kunskap
Var ärlig mot dig själv. Har du tiden, tålamodet och kunskapen att träna en hund med olika problem för att den ska bli en fungerande familjehund? Eller har du tid och pengar att anlita en hundtränare som kan hjälpa dig?
Det är inte snällt att rädda hunden för att sedan inte kunna hjälpa den till ett bättre liv. Problemen behöver tränas bort både för din egen och för hundens skull. Ännu värre är om man inser efter ett tag att det inte kommer att fungera och man omplacerar hunden vidare - då har man egentligen gjort mer skada än nytta genom att ta hand om den från början.

Mjuk hand
Många omplaceringshundar är mycket känsliga. Oavsett om de haft det dåligt eller inte i sitt tidigare liv bär de ofta på en osäkerhet. De har kanske flyttat flera gånger, varit med om olika ägare och träningsmetoder eller kanske har de bott i ett hundstall under en tidsperiod. Olika träningsmetoder är en helt annan diskussion även om jag såklart alltid rekommenderar att träna sin hund med kärlek, respekt och mjuk hand. Men för en omplacering är detta ännu viktigare. Låt den hitta tryggheten i sitt nya hem och i relationen med sin nya familj. Sänk kraven, uppmuntra korrekt beteende och låt hunden landa.

Föreningar/organisationer
Det finns många som jobbar med att omplacera hundar, både privatpersoner, föreningar och organisationer. Var noga när du väljer varifrån du ska ta över en omplacering. Det finns många seriösa, men minst lika många oseriösa omplacerare. Några viktiga punkter:
 • Är hunden försäkrad, vaccinerad, chippad och registrerad?
 • Skrivs alla avtal korrekt och registreras hundens id-nummer över på dig?
 • Har hunden någon sjukdom? Får du i så fall information om vad den innebär och täcker försäkringen framtida problem?
 • Är priset för hunden rimligt för att täcka de utgifter som ev. funnits i samband med omhändertagandet av den?
 • Redovisas inkomster och utgifter så att man kan se var pengarna går?
 • Görs det hembesök innan du får ta hem hunden och rekommenderas det att du besöker den flera gånger innan du bestämmer dig?
 • Tas det referenser på dig som hundägare?
Detta är några saker man bör fundera över när man ska ta över en omplaceringshund. Även om det kan kännas omständigt så är det bättre ju mer noggranna omplacerarna är. Detta betyder att de värnar om hunden och verkligen vill att den ska hamna i rätt hem. Välj inte hunden utifrån den sötaste bilden, den mest sorgliga historien eller det billigaste priset. Välj ut omplaceringsföreningen som är rätt för dig, ha kontakt med dem regelbundet för att se om någon hund som passar dig dyker upp och besök din eventuella nya familjemedlem flera gånger för att lära känna den.

Att ta hand om, träna och se framsteg hos en omplaceringshund är otroligt givande så länge man vet vad man ger sig in på. Tänk till en extra gång innan och lycka till med din nya familjemedlem!


 
Både Max och Doris är omplaceringshundar. Vi har haft våra problem, men det har helt klart varit värt det! Har du en omplaceringshund, eller har du haft? Vad har det inneburit för dig?

Kommentera här: