Att omplacera någon man älskar

Nu har Gojan åkt till sitt nya hem... Candy blir kvar två veckor till, men det verkar inte bekymra henne än så länge. 
 
Jag är helt säker på att Gojan kommer att få det toppenbra i sitt nya hem och jag håller alla tummar för att hon kommer att trivas med sin nya man. Att det känns som allt löst sig för henne gör det dock inte lättare för mig. Min själviska sida vill bara köra och hämta hem henne igen, men det är inte rätt mot varken henne eller mig... Jag bara önskar mina sjukdomar till helvetet och tillbaka för att de tvingar mig att fatta såna här beslut som jag inte har någon kontroll över. För det har jag verkligen inte... Jag har försökt och försökt i så många månader nu, men de dåliga dagarna blir fler och varje dag är jag rädd att jag inte ska orka ta hand om dem på bästa sätt och ge dem allt de behöver. 
 
För de som inte förstår hur man kan bli så ledsen över en fågel så är det inte svårare än att tänka sig att det vore ens barn, hund, katt eller vem det nu kan tänkas vara som man älskar av hela sitt hjärta... Det gör precis lika ont... 
 
Jag har haft Gojan längre tid än man ibland har sina hundar och jag går sönder av tanken på att inte få ha henne till slutet... Men det kommer att bli bättre. Och när det blir bättre så kommer jag att kunna (orka) hälsa på henne. Jag kommer att kunna tänka på henne utan att gråta och jag kommer att kunna titta på foton av henne utan att få en klump stor som ett helt klippblock, i magen. 

Jag älskar dig Gojan och jag kommer aldrig att glömma dig. Jag kommer alltid att höra ditt "ooohhh va gått" när vi poppar popcorn, eller ditt "hejdå" när jag går ut genom dörren. Jag kommer alltid att höra dig i huvudet när jag skrattar och du borde sitta där och härma mig. Du fattas mig så mycket redan och även om det blir lättare med tiden så kommer det aldrig att bli helt bra...
 
 
Gojan - Blåpannad, gulvingad amazonpapegoja. Född 1995.
 
 
 
 

Vårbilder

Idag var det en riktigt dålig dag för mig. Jag fick sjuka mig från Smärtrehab eftersom jag mådde så jäkla illa, hade ont och var trött som om jag inte sovit på en vecka. Jag var ändå uppe i tid eftersom jag hade räknat med att åka dit och hade inga andra planer än att lägga mig i soffan - tills jag såg soluppgången! 
 
Det var en sån där härlig, dimmig, tidig vårmorgon och jag var bara tvungen att ta med mig kameran och hundarna ut för att knäppa några bilder. 
 
Senare på dagen, efter några timmars vila kunde jag inte motstå att ta ut gojorna i det fina vädret. Det blev årets premiär i voljären och förmodligen även deras sista gång där... Imorgon åker Gojan till sitt nya hem och om två veckor åker Candy. Jag försökte att inte tänka på det utan bara njöt av att se dem ute i solen - lika glada som vanligt. 
 
Här kommer en del av dagens bilder plus ett par filmklipp på gojorna. 
 
 
Video 1 på gojorna - Candy snackar
 
Video 2 på gojorna - Candy snackar mer
 
Video 3 på gojorna - Candy snackar ännu mer

Föreläsning i belöningsutveckling

Igår rullade jag upp till Hässleholm för att gå på föreläsningen "Belöna mera!" med Ida Pettersson som driver hundföretaget AgilidA
 
Jag har inte varit på på någon kurs/föreläsning hos Ida innan, men följer hennes blogg på hemsidan (dock oregelbundet, som med alla andra bloggar) och har gillat det jag läst. 
 
Jag är en sån där som tänker ganska mycket på belöningsutveckling men inte direkt praktiserar det. Mina hundar äter i princip allt och blir lika glada om de får en bit morot som en bit kött. Lek funkar på Doris men oftast inte på Max och då är jag bekväm och använder inte mig av det när det gäller honom. Däremot på kurs så är jag ganska duktig på att prata belöningar och lära kursarna att matcha rätt belöning med rätt störning, variera sina belöningar och komma på olika sätt att belöna på. Ja, vad ska man säga. Det är inte alltid man lever som man lär ;) 

I alla fall så blev jag otroligt inspirerad att faktiskt jobba mer på belöningarna till mina egna hundar. Jag är väldigt duktig på att både belöna hela tiden och med jättegott godis, för de är ju såååå duktiga även om det var lite långsamt/lite snabbt/lite snett osv. Men nu blir det ändring hoppas jag och det är dags att faktiskt börja använda mig av råden jag själv lär ut. Tack Ida för den sparken i baken! 
 
Personligen så tyckte jag att föreläsningen var kanonbra och insprirerande oavsett om man nyss har skaffat hund, eller har tränat/tävlat med hund i många år och kanske till och med är utbildad instruktör eller liknande. Många matnyttiga tips som förklarades på ett roligt, lättförståeligt och fantasifullt sätt. 
 
Jag tyckte om att föreläsningen både gick in på matbelöningar, lekbelöningar, externbelöningar och miljöbelöningar och att mycket fokus faktiskt låg på lek- och miljöbelöningarna. Min uppfattning är att det oftast är dessa många missar lite grann, speciellt om man som jag, har hundar som är matmotiverade och äter allt. Jag fick absolut med mig många tips som jag kan använda; Till exempel om hur jag ska göra för att få Max att tycka om lek, och lekregler som kan vara bra för Doris som lätt blir överexalterad. 
 
Det finns inte många sätt som är bättre att spendera en fredagskväll än tillsammans med goda hundvänner, på en spännande hundföreläsning och inte heller den här gången blev jag besviken. Toppbetyg! 
 
 
Doris absoluta favoritbelöningsleksak är en "Clean Run Bungee Bunny Pouch" som kan köpas hos till exempel CSiGORA. Det är en kampleksak med expander, gjord i äkta kaninskinn och med en ficka att lägga väldoftande godis i. Förutom allt detta så piper den också! Helt fantastisk! Brukar rekommendera den till kunder som har lite svårmotiverade hundar och det är inte många som kan motstå den här!