Föreläsning i belöningsutveckling

Igår rullade jag upp till Hässleholm för att gå på föreläsningen "Belöna mera!" med Ida Pettersson som driver hundföretaget AgilidA
 
Jag har inte varit på på någon kurs/föreläsning hos Ida innan, men följer hennes blogg på hemsidan (dock oregelbundet, som med alla andra bloggar) och har gillat det jag läst. 
 
Jag är en sån där som tänker ganska mycket på belöningsutveckling men inte direkt praktiserar det. Mina hundar äter i princip allt och blir lika glada om de får en bit morot som en bit kött. Lek funkar på Doris men oftast inte på Max och då är jag bekväm och använder inte mig av det när det gäller honom. Däremot på kurs så är jag ganska duktig på att prata belöningar och lära kursarna att matcha rätt belöning med rätt störning, variera sina belöningar och komma på olika sätt att belöna på. Ja, vad ska man säga. Det är inte alltid man lever som man lär ;) 

I alla fall så blev jag otroligt inspirerad att faktiskt jobba mer på belöningarna till mina egna hundar. Jag är väldigt duktig på att både belöna hela tiden och med jättegott godis, för de är ju såååå duktiga även om det var lite långsamt/lite snabbt/lite snett osv. Men nu blir det ändring hoppas jag och det är dags att faktiskt börja använda mig av råden jag själv lär ut. Tack Ida för den sparken i baken! 
 
Personligen så tyckte jag att föreläsningen var kanonbra och insprirerande oavsett om man nyss har skaffat hund, eller har tränat/tävlat med hund i många år och kanske till och med är utbildad instruktör eller liknande. Många matnyttiga tips som förklarades på ett roligt, lättförståeligt och fantasifullt sätt. 
 
Jag tyckte om att föreläsningen både gick in på matbelöningar, lekbelöningar, externbelöningar och miljöbelöningar och att mycket fokus faktiskt låg på lek- och miljöbelöningarna. Min uppfattning är att det oftast är dessa många missar lite grann, speciellt om man som jag, har hundar som är matmotiverade och äter allt. Jag fick absolut med mig många tips som jag kan använda; Till exempel om hur jag ska göra för att få Max att tycka om lek, och lekregler som kan vara bra för Doris som lätt blir överexalterad. 
 
Det finns inte många sätt som är bättre att spendera en fredagskväll än tillsammans med goda hundvänner, på en spännande hundföreläsning och inte heller den här gången blev jag besviken. Toppbetyg! 
 
 
Doris absoluta favoritbelöningsleksak är en "Clean Run Bungee Bunny Pouch" som kan köpas hos till exempel CSiGORA. Det är en kampleksak med expander, gjord i äkta kaninskinn och med en ficka att lägga väldoftande godis i. Förutom allt detta så piper den också! Helt fantastisk! Brukar rekommendera den till kunder som har lite svårmotiverade hundar och det är inte många som kan motstå den här!

Kommentarer:

1 Maria:

Känner igen mig! Jag tjatar ofta om varierande belöningar men belönar i princip alltid mina hundar med godis då jag vet att det går hem. Bekvämt och enkelt! Jag skulle också behöva en spark i baken...

Svar: Ja det är lätt att falla in i de enkla belöningarna som man vet fungerar. Hoppas jag kan hänga med träningsgruppen någon dag så får vi peppa varandra att våga testa nya saker! :P
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: