När är det okej att provocera en hund?

Idag snubblade jag över ett videoklipp på en man som retas och provocerar en hund av kamphundstyp som sitter fastkedjad. Min spontana tanke var nog som de flesta andras, "vad i helvete håller den idioten på med?" och "hoppas faan att han fick igen med råge!". 
 
 
Min andra tanke var att ja, det är förjäkligt som den här mannen håller på. Det är synd om hunden och ingen individ borde behöva utsättas för det här, MEN... Hur ofta sätter vi inte våra hundar i liknande situationer, medvetet eller omedvetet? 
 
När man ser på det ur ett etologiskt perspektiv så har hunden, genom att kedjas fast, berövats sin flyktmöjlighet. Om den blir hotad eller provocerad så har den alltså inte valmöjligheten att gå därifrån utan tvingas att stanna kvar. När man tar ifrån en hund dess flyktmöjlighet så kan den istället välja försvar som strategi för att hantera situationen och detta kan vara allt från hot och markeringar till angrepp. Den visar alltså aggression, eller avståndssignaler (som jag bland annat skivit mer om här: Fler tankar om hundar som morrar)
 
Vi människor är väldigt bra på att döma utifrån det vi ser, ofta utan att reflektera över vad som faktiskt kan ligga bakom beteendet. Vi dömer andra hundägare för hur deras hundar beter sig, men även oss själva för att våra egna hundar kanske gör saker som vi inte kan hantera. 
 
När vi sätter ett koppel på en hund så riskerar vi att skapa en situation liknande den i videon. Hunden sitter fast och den kan inte fly om den skulle vilja det. Tänk dig då att det kommer en lös hund springade mot er och din hund reagerar med att göra utfall. Är den aggressiv? 
Din hund uppvisar aggressionssignaler, men det gör den inte till en aggressiv hund. Hunden blir inte per definition aggressiv för att den i vissa situationer visar att den vill skapa ett större avstånd. 
 
Kopplet är det som hindrar hunden från att fly och det är du som håller i kopplet. Risken finns därför att din hund förknippar kopplet och/eller dig med obehaget. Vad jag vill säga med detta är att du aldrig bör träna den här typen av problem (eller några andra för den delen) med obehag, korrigeringar och bestraffningar. Gör du det så riskerar du att skapa ännu mer negativ förväntan omkring kopplet, dig själv och lösa hundar. För att lösa problemet så måste du istället skapa en positiv förväntan, för hur gärna vi än vill så kan vi ju inte ha alla hundar lösa jämt. Det vore både farligt och oansvarigt så vi är ju mer eller mindre tvugna att ha koppel för det mesta och det minsta vi då kan göra för vår hund är att förknippa det med trevliga saker. 
Ansvaret ligger självklart även på den som har sin hund lös och låter den springa fram till andra hundar, men ofta kan man som ägare till den kopplade hunden inte göra så mycket åt dessa människor och då får man istället försöka hantera det på bästa sätt utifrån de förutsättningarna man har. 
 
Ett annat exempel är en hund som ska avlivas på grund av att den bitit ett barn. Jag har fått berättat för mig otaliga gånger hur hunden högg efter barnet helt utan förvarning, är aggressiv och måste avlivas. När man sedan frågar lite mer ingående om händelseförloppet så får man höra att barnet bara ville klappa på hunden och gick efter den. När hunden till slut stannade i ett hörn, under ett bord eller under sängen så sträckte barnet ut armarna mot den och hunden "bet" (jag skriver "bet" därför att det i många fall endast rör sig om en markering i luften som i olyckliga fall lämnar en rispa). 
 
Vad är det egentligen som har hänt? För det första har man varit ouppmärksam på hundens signaler. Bara att barnet måste gå efter den tyder ju på att den försökt att ta till "flykt" för att komma undan. I det sista skedet så är den kanske inträngd någonstans, känner att den inte har någon flykmöjlighet och tar därför till försvar istället. Är det en aggressiv hund? 
 
Ännu ett exempel: Hunden tycker inte om att klippa klorna så en person håller fast den och en annan klipper. Hunden morrar och biter en av personerna. Är den aggressiv? 
 
Förmodligen så blir hunden skrämd av klotången, själva klippandet, beröringen, hanteringen eller något annat. Eftersom den hålls fast så kan den inte fly och tar därför än en gång till försvar istället. Det är vi som har försatt den i situationen och mer eller mindre tvingat den till försvar, ändå är det vi som dömer ut den som aggressiv och opålitlig. 
 
Det här inlägget är inte tänkt för att döma någon utan bara för att väcka tankar och reflektioner. Man reagerar över det här klippet och tänker att sådär skulle jag aldrig göra mot en hund, och det gör man förmodligen inte heller. Men vi kan fortfarande omedvetet skapa liknande reaktioner hos hundarna om vi inte tänker oss för i vår träning och hantering av dem. Det är inte acceptabelt att reta en fastbunden hund, men det är för många fullkomligt naturligt att rycka i hunden när den gör utfall, hålla fast den och klippa klorna under tvång osv. Ofta handlar det om okunskap, vilket aldrig är något att skämmas för så länge man gör efter bästa förmåga och försöker att lära sig mer när man får chansen. 
 
Tänk till en gång extra när ni tränar era hundar och respektera vad de försöker att tala om för dig och omgivningen <3

Kommentarer:

1 Eva H:

Bra!
Jag tänker på en vän här som hade en långhårig schäfer. En underbar jycke som tränats bort från en hel del rädslor sedan hon hamnat rätt.
I familjen fanns en 3-årig tös o hon o hunden var ju "systrar". Hunden var änglasnäll. MEN....
När sagda 3-åring o en kompis i samma ålder efter en lång promenad inte kunde låta hunden vara i fred där hon lagt sig för att vila, då blev det just en rispa på kompisens finger. (Som petat på öron, ögonlock, läppar, ALLT....)
Gråt o tandagnisslan o kuta till mammorna i köket. Gissa om barnen tystnade när mammorna sa att "Vad var det vi sa? Ni skulle ju låta S vara ifred!"
Även den snällaste hund kan ju provoceras för långt. (Vår första tax som INTE sa ifrån när ett litet barn bet honom är väl undantaget. Hade det varit en vuxen som gjort illa hunden hade det smällt direkt o rejält....)
Enda situation där jag så här direkt kan tänka provokation är ok är vid test av lämplighet som tjänstehund eller för att testa om en hund är så farlig som folk säger. Fast där kan man undra vad som kommer ur provokation o vad som är hundens normala reaktion.....

Svar: Vilken vettig vän du har! Barn måste lära sig att även hundar har gränser som ska respekteras!
Roxanne Munoz-Rytting

2 Malin:

En reflektion bara, sedan när är det ok att binda fast sin hund och ta förgivet att alla människor är snälla och låter hunden vara? Vi låter inte barn gå ensamma för vi vet att alla inte är snälla!

Nog för människan på klippet verkade lite korkad men man ska aldrig ha hunden utan uppsikt fastbunden.

Svar: Nej det tycker jag aldrig är okej. Jag blir så ledsen varje gång jag ser en hund sitta utanför en butik eller liknande. Förutom att den kan bli stulen så kan der ju som sagt komma fram både männislor och andra hundar till den och den som är bunden är ju verkligen utsatt i det läget :(
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: