Nattliga strapatser med inomhusbajsaren

Inte blev det mycket sömn inatt, inte! Kom i säng "för sent" (senare än planerat) igår och fick dessutom stå och tjata på hundarna att gå och kissa - som vanligt när det regnar Jag plockade fram kompostgallret för att sätta i dörröppningen och gick för att borsta tänderna. 
 
Läs om varför jag har kompostgaller här: Förklarar krig mot inomhusbajsaren!
 
Vid 03.45 inatt vaknade jag av att Doris kom tillbaka in i sovrummet - helvete, jag glömde sätta upp kompostgallret!! Tänkte att jag måste gå och kolla så jag reste mig. Sa till Doris "kom då, häng med" vilket resulterade i att hon la sig platt på mage på golvet och såg vansinnigt skamsen ut. Öronen slokade, svansen mellan benen, bortvänd blick och hopkrupen som om jag skulle pryla henne :( Alltså jag mår så dåligt när hon gör så... Då börjar man ju undra vad som hänt tidigare om hon gjort inne. Hon ser så ångestfylld ut och inte ens när jag satte mig på golvet och lockade mjukt, ville hon komma... :( Älskade tjejen <3
 
Till sist så följde hon i alla fall efter när jag lämnade sovrummet. Hon kröp nästan bakom mig, slokande med hela kroppen. Vill påpeka att hon alltså inte var tvungen att följa med! Jag tvingade inte henne utan när jag sa "kom då" från början så var min tanke mer att släppa ut henne - inte att släpa med henne för att visa vad hon gjort! 
 
Gick och sniffade efter bajslukt och tände varenda lampa i hela huset, men hittade ingenting... Här blev jag lite förundrad eftersom det var så tydligt att hon skämdes/var rädd att få skäll för något. 
Sista anhalten var vardagsrummet och där inne har hon aldrig gjort nåt innan. Kände en svag doft jag inte förväntat mig, tände lampan och vad ser jag? 
 
På min stora koskinnsmatta är det en pöl stor nog att bada i! Kisset hade ju inte sugits upp i mattan utan låg och flöt ovanpå som en jäkla syndaflod! Det tog nästan en hel rulle toapapper för att suga upp allt och sedan var det bara att släpa ut mattan i ösregnet. Blöt blev jag och stackars Doris såg så skamsen ut där hon stod i dörren och tittade på mig! 
 
Frågade henne om hon ville ut och kissa och trots ösregn så sprang hon frivilligt ut - hon måste ju verkligen varit nödig med tanke på allt hon redan fått ur sig! Tog ett steg framåt för att kika ut genom dörren - och trampar i en pöl! På hallmattan vid terassdörren är det ännu en stor kisspöl! Ja vad gör man... Bara att släpa ut den också i regnet! 
 
Blöt och kall kom jag in igen, torkade av Doris och la mig i sängen - äntligen! Då var klockan 04.30 och jag hade alltså varit igång i 45 min. Övervägde att stiga upp men försökte somna om och lyckades somna igen runt 6-tiden. 
 
Jag tänker hela tiden att jag undrar vad som hänt om jag kommit ihåg kompostgallret! Hade hon sagt till? Hade hon hållt sig? Jag tror visserligen inte hon hade kunnat hålla sig med tanke på mängderna hon kissat - och kissa inne brukar hon ju verkligen inte göra! Hon fick ett stort ben igår och var väldigt törstig efter det, jag såg i morse att hon tömt vattenskålarna inatt också - så det var ju inte konstigt att hon var nödig. Men varför säger hon inte ifrån? Eller säger hon till på ett sätt som jag inte vaknar av? Å vad jag önskar att jag kommit ihåg kompostgallret!!
 
Jag måste komma på ett sätt att lära henne säga till på - typ som en markering vid sök/doftdiskriminering. Men problemet är ju att veta när hon är nödig och träna på att bara "markera" vid nödighet och inte "för att man får belöning för det"... Vill ju helst inte bli väckt mitt i natten för att hon tror att hon ska få godis om hon skäller vid dörren ;) 
 
Jaja, mattorna blev "tvättade" i alla fall... alltid något! Kommentarer:

1 Bea :

Hej

Tänkte ge ett tips som jag själv funderar på prova känner flera som har hängt typ bjällror på dörren som hunden då lär via klicker att sätta nosen på innan de går ut och på så sätt kan väcka ägaren om de blir nödiga under natten genom att sätta nosen så det låter. Vet inte om du förstår min förklaring men tänkte det kanske är något som skulle funka :)

Svar: Jo jag förstår absolut! :) Det som är mitt stora problem är att veta när hon är nödig eller inte.

Det viktigaste steget i kedjan är ju att hon faktiskt är nödig och då säger till/pinglar/vad det nu kan vara och får komma ut. Lär jag bara in att markera när hon vill ut så finns det en stor risk att hon kommer göra det så snart hon är uttråkad och liknande (hon har inga problem att ta egna initiativ, haha). Eftersom jag då inte vill släcka ut beteendet så kommer jag ju öppna dörren och då lär hon sig att det beteendet lönar sig oavsett om hon är nödig eller inte :/

Så problemet är just att veta när det är på riktigt och när det bara är trams :/
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: