Hundens beteende, HP1503 - Del 5/5

Ikväll har jag äntligen läst det sista till del 5/5, gjort ett par diskussionsinlägg i forumet, skickat in inlämningsuppgiften och gjort kunskapstestet! Puh! 
 
Detta betyder alltså att under förutsättningen att jag får godkänt på inlämningsuppgiften och mitt deltagande i diskussionen så är jag färdig med kursen! Skönt! 
 
Å ena sidan så tycker jag att den har varit ganska enkel - det allra, allra mesta kunde jag sedan tidigare. Men å andra sidan så har den ändå krävt en del tid och emellanåt har jag känt mig stressad när jag inte orkat läsa eller göra uppgifter. Nackdelen med att vara sjukskriven är ju just att man aldrig riktigt vet vad och när man orkar - en dag kan man ha lite extra energi men då tar man ut sig så att man inte orkar något på flera dagar sedan :( Jag lider också mycket av min migrän nu när jag inte får ta medicin mot det och många dagar är jag nästan helt sängliggandes. Så det är ju en klar fördel att kursen varit helt på distans och så att man kan plugga i sitt eget tempo - men fortfarande så ska man ju hinna färdigt! 
 
Sista delen har handlat om "Att mäta och dokumentera hundars mentalitet". Jag är ju inte jätteglad för MH, BHP och liknande men det var ändå intressant att läsa in mig lite mer på det. Jag blev dock lite brydd när jag läste följande i informationsbroschyren för BPH: "Kommer min hund att förändras/påverkas av detta?" med svaret; "Nej, den hund du har med dig hem efter en BPH-beskrivning är densamma som du kom dit med!"
Faktiskt så blir jag nästan lite arg när jag läser det här eftersom man absolut inte kan ge någon garanti för detta! Om vi tänker på exempelvis skotträdsla så kan alla hundar bli skotträdda när som helst - om bara retningen är tillräckligt stark, hunden är tillräckligt mättad osv. En hund som inte är skotträdd i vanliga fall, kan mycket väl reagera på skott i slutet av ett BPH (pga. mättnad efter alla tidigare moment, ev. sensitisering efter skrammel mm) och sedan bära med sig detta resten av livet. Jag vet flera hundar som utvecklat skotträdsla/ljudkänslighet efter både MH och BPH - så det är enligt mig inte okej att skriva att hunden inte förändras/påverkas, för den risken finns alltid. Av den här anledningen anser jag inte att man ska genomgå en BPH-beskrivning bara "för att", utan man bör ha en tanke bakom, en plan - vad vill jag med resultatet? 
 
Visst finns det fördelar också, om inte annat så för att uppmärksamma att hundar är mer än bara fina att titta på! 
 
I alla fall så handlade delen som sagt om att mäta hundens mentalitet, men de sidorna som skulle läsas i Hundens språk och tankar handlade om stress och problembeteenden. Helt klart de två mest läsvärda kapitlen i hela boken men de hade inte sådär supermycket med mentalitet och dokumentation av denna, att göra. 
 
Jag har nog lärt mig mest av denna delen i alla fall, just för att jag inte hade stenkoll på BPH och annat sedan innan. Men ja, överlag så tycker jag väl inte att jag lärt mig jättemycket nytt. Ett sammanfattande inlägg kommer när jag blivit godkänd! 
 
Och min frågeställning till dig: Har du gjort MH/BPH? Varför/varför inte? Om du "varit tvungen" pga. att du ska avla på din hund, att din uppfödare krävt det eller liknande; hade du gjort det om du fick "välja själv"? Varför/varför inte? 
 
 

Spindeldiagrammet från ett BPH som jag valde slumpmässigt till min inlämningsuppgift
 
 
 
Hundens beteende, HP1503 - Del 1/5

Kommentarer:

1 Terése:

Jag gjorde MH med min hund då det kändes som en viktig grej att göra med tanke på att det är en ovanlig ras med väldigt få uppfödare. Dessa uppfödare vill ju såklart att avelshundarna skall vara MH-testade, och min hund var lovande exteriört.

Det är intressant att du nämnder detta med att skotträdsla som kan uppkomma på MH:t. Min hund, som inte var det minsta skotträdd (det skjuts ute i skogen mest hela tiden här hemma) fick en tvåa på skottet. De som hade hand om MH sade att det inte var ovanligt att hundar som annars inte reagerar på skott, reagerar pga av hela situationen och saker den vart med om precis innan. Sedan dess så reagerar han på skott, inte med rädsla, men han hajar till när det skjuts nära huset. Det gjorde han aldrig tidigare. Om jag hade vetat detta innan så hade jag ju valt bort skottet, vilket en kan göra, och kommer så att göra nästa gång det blir dags för MH med någon hund :)

Svar: Jag förstår absolut att man gör MH med hänsyn till avel. Men som du skriver så kan hundarna lätt bli mättade av allt som händer och då reagera på skottet - och även bära med sig det efter beskrivningen. Något som jag tycker är väldigt tråkigt.
Det är ju jättebra att man kan välja bort skott, men det ger ju också en "prick" i protokollet vad gäller avel, för då tror folk plötsligt att hunden är skotträdd :/
Roxanne Munoz-Rytting

2 Renate:

För mig är det helt självklart att göra MH (har brukshund) och anser att det borde vara självklart att mentalbeskriva i princip ALLA hundar.

Är hunden såpass mentalt instabil att den utvecklar rädslor efter ett MH eller BPH så hade den gjort det iaf senare i livet med största sannolikhet. Hunden kommer under sitt liv att utsättas för situationer som är skrämmande och därför är det väldigt viktigt att våra hundar klarar detta. Skottljud kan komma närsomhelst och varsomhelst så hunden som blev rädd efter BPH eller MH skulle säkerligen ha blivit det senare ändå.

Är det många som drabbats av att deras hundar mår dåligt efteråt så är det ju en större anledning till att beskriva fler hundar så det går att göra något åt problemet som då är att vi har för många hundar med riktigt kass mentalitet. Raser där detta är känt har väl till och med företräde till BPH?

Vad de menar med att du har samma hund som du hade innan är nog att den har inte blivit bättre eller sämre utan det är fortfarande den hund du hade innan bara att du vet lite mer om den efter en opartisk bedömning.

Svar: Jag kan faktiskt inte hålla med dig. Jag vill bara förtydliga att jag INTE är emot MH eller BPH utan att jag tycker att det är ett bra verktyg för att utvärdera avel och liknande - MEN jag anser också att det för med sig sina problem.
Jag tror inte att en hund behöver vara instabil för att utveckla rädslor som följd av beskrivningen (förlåt, men det där känns bara som så typiskt SKK_snack ;) ). Det kan vara så att hunden har en dålig dag, vädret är inte optimalt för den individen, den blir mättad av alla momenten osv. Att då kalla den hunden för instabil för att den reagerar/bär med sig något därifrån, tycker jag är orättvist. Det kan hända vilken hund som helst.

Jag känner till många som har hundar som fått bestående men och detta är inte på något sätt hundar med "kass mentalitet" som du så fint skriver. Det handlar om att de har utsatts för helt onaturliga situationer, i en onaturlig miljö, under väldigt kort tid och att detta har framkallat en reaktion. Det är för mig inte kass mentalitet utan fullt naturligt. Vi människor fungerar på samma sätt.

Så nej, jag håller faktiskt inte med dig alls, därmed INTE sagt att det inte kan vara ett bra verktyg i bedömningen vid avel. Men jag förstår inte varför man ska göra det som "vanlig" hundägare till till exempel en blandras. Jag känner mina hundar och vet precis vad jag har i kopplet - det behöver inte någon beskrivare tala om för mig :)
Roxanne Munoz-Rytting

3 Malin:

Jag har gjort med båda mina, ena gången var för i fall att vi skulle tävla bruks var MH ett krav ( om man kom upp i de högre klasserna). Den andra gången var för avel men min uppfödrare var förklarade tydligt att hon inte tycker det är viktigt. Hon sa en så klok sak " du kan ha en hund som har ett jättebra MH resultat . Men som knappt vågar vänstervarva och vise värsa" att hon sa så var för vi såg en hund som sprang ut från utställningen. Jag var med andra och var förare andra gången. Jag känner att det liksom inte är så himla viktigt, du kan ha en idealisk hund i vardagssammanhang men som inte gör ett "bra" mh så finns det så mycket faktorer som spelar in. Jag lyckades göra min hund lite osäker på ett av momenten för jag släppte kopplet direkt . Det sa även beskrivaren och samtidigt varmt och han flämtade jag skulle vilja ha möjlighet att kunna ge hunden vatten om det är såpass varmt som det var. Nej nu när vi ska ha en valp till så bojkottar vi mht/bph jag känner att jag har såpass bra kunskap om vad som är en trevlig hund att gå i avel samt vilka som bör paras med vissa ( efter det jag anser bra avel) om jag nu ska låta hund nummer 2 gå i avel med. Jag känner dock inte det behovet på min valp det ska bli min bästa vän som hund nummer 1 är:)

4 Malin:

Jag vill bara tillägga att min hund gjorde ett mycket bra MH 1a på skott vänlig mot folk och leker gärna med folk. Det som överraskade mig stort är att min hund hade en bra passivitet på testet. Han är en högenergi hund och vi har fått jobba mycket i vardagen med passivitet. Mycket av resultatet stämmer men inte alla delar. Så upplever jag många människor beskriva sin hund från MHt. Har en kompis som inte hade skotträdd hund men som inte kunde fölfölja skottmomentet för den blev rädd. Hen var jättechockad precis som jag eftersom vi har gått i skogen vid skjutbana och hunden var helt oberörd. Sedan fick min första hund en 3a på skott, en annan hund fick även en trea. Min hund fick 3a för den kollade på skytten för den hade jakt i sig. Den andra hunden fick 3a fast den var berörd hen måste skottträna denna hund. Jag blev även jag chockad där! Vi ger olika betyg utifrån hur vi tolkar protokollet:)

Svar: Ja det kan verkligen tolkas olika och jag tror att få hundar beter sig "som vanligt" under så konstlade förhållanden
Roxanne Munoz-Rytting

5 Anna:

Har ingen erfarenhet av MH eller BHP, men reagerar på uttrycken "kass mentalitet" och "mentalt instabil" som stämplar på hundar som påverkas av obehagliga upplevelser?!

Svar: Ja de uttrycken reagerar jag också mycket på... Och jag tycker att det är sorgligt att de används för att en hund uppvisar vad som ofta är en naturlig reaktion i en sådan konstlad situation,..
Roxanne Munoz-Rytting

6 Malin:

Ledsen att jag kommenterar så mycket, men du skriver så intressanta inlägg. Det där med att man kommer hem med samma hund som man hade innan. Det upplever jag att man säger för att man inte ska bli "besviken" på resultatet ur ett MH. Det kan man ju även ifrågasätta? Ska vi leva i ett samhälle där det endast finns ett "rätt" sätt för hundar att vara på? Jag hade som sagt två olika hundar på två mentaltest. Bådas mentalitet är har enligt mig både fördelar och nackdelar. Men tyvärr vägs med säkerhet den andras mentalitet upp högre om du förstår hur jag menar? Jag avslutar detta med att ALLA hundar är fantastiska på sitt vis. Sverige är ett av de länder med bäst instruktörer de flesta hundar kan idag bli bra samhällsmedborgare om vi ägare använder oss av rätt hjälp:)

Svar: Haha, ingen fara! Kul att du gillar vad jag skriver :)

Jag förstår hur du menar och jag håller med dig! :)
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: