Tankat glädje

Tänk att så lite kan göra så mycket! Här kommer mina senaste dagar, i bilder: 
För den uppmärksamma: Ja, jag är uppe i Sulviken nu, men hade schemalagt detta inlägget :)
 
Följde med lillkusinen till stallet och busade runt på stranden med Elvira - sååå mysigt!
 
Fick äntligen hem mina ramar och förstoringar så att jag kunde få upp collagen på på Candy & Gojan!
 
Gör sig bra ovanför gammelmormors bord, i samma hörn där de bodde innan <3
 
Håret var i desperat behov av en förändring - galet nöjd med både klipp och färg! :)
 
Var på ultraljud för att se så att allt stod rätt till med den lilla tvåbenta valpen. Tyvärr så rörde den sig så mycket (fast det tar jag som ett gott tecken, haha) att barnmorskan knappt kunde se något och vi bara fick en bild på en ryggrad med oss hem ;) Vi ska tillbaka igen om några veckor för att se om vi kan se mer! 
 

Hundens beteende, HP1503 - Del 3/5

Puh, del tre är avklarad, igen med 100% rätt på första försöket på kunskapstestet - skönt! Denna gången var det betydligt mer att läsa än det var till del 1 och 2. Inte för att det egentligen var jättemycket, men mer än tidigare och dessutom när jag har haft stressiga veckor :( Nu skulle det läsas ett kapitel ur Mentalitetsboken, två kapitel och några srtösidor i Hundens språk och tankar, två olika artiklar samt en informationssida om MH. Temat för denna delen var "Vad påverkar hundens beteende?".
 
Det har alltså handlat om arv och miljö, hundars personlighet, förstärkning och straff osv. Allt möjligt som kan påverka hunden och dess beteende. Ett intressant avsnitt, absolut, men som med de andra delarna: Inte mycket nytt... Fördelen är ju att det går lite snabbare att läsa när man känner igen allt, men jag är ju lite nörd och måste anteckna också. Även om det är sådant jag har antecknat sedan andra kurser/utbildningar så tycker jag att det hör till :) När jag tittar tillbaka på denna kursen så vill jag kunna gå tillbaka till anteckningar och så. Så ja, allt tar lite längre tid för mig! Men det är ju mitt eget val!
 
Något som slog mig var att även om jag inte tyckte att del 3 var svårare än del 1 och 2 så var den rörigare. Kanske för att det är ett väldigt stort och komplext ämne? Jag vet inte, men det kändes som att det blev lite spretigt i och med att det skulle handla om allt som kan påverka en hunds beteende - vilket är enormt mycket. Jag blev också lite ställd när jag gjorde kunskapstestet och där var frågor jag inte ens kunde minnas att jag läst svaret på. Nu kunde jag svara på dem ändå, men jag har till och med gått tillbaka och tittat i anteckningarna och kan inte hitta svaren där heller - lite skumt! 
 
Intressant är det i alla fall med hur mycket som påverkar när, hur och på vad en hund reagerar. Det som är återkommande är att arv och miljö mer eller mindre spelar lika stor roll och det tycker jag är jätteviktigt att veta. Det är alltså lika viktigt att välja rätt föräldradjur och gener, som hur hunden har det hos uppfödaren och senare i livet. Ja, mycket intressant alltså. 
 
Nu blir det dock lite mer problematiskt. Jag har från och med igår 2 veckor på mig att slutföra del 4/5, den ska vara färdig 10 juni. Problemet är att jag hade tusen andra saker att göra igår och åker till Åre idag och inte kommer hem förrän på morgonen den 11 juni! :O Jag får med andra ord hoppas på att det blir lite dåligt väder/dötid som jag kan ägna åt att läsa, och att internet funkar så att jag kan delta i diskussioner och göra det teoretiska provet! Annars blir det lite kris, haha. Jag hade hoppats på att Åre-resan skulle överlappa två olika kursdelar så att jag lättare skulle hinna med, men såklart blev det mer eller mindre exakt samma veckor xD 
 
Jaja, sånt är livet!
 
 

Brandsläckning eller systematisk bestraffning?

Det har på Facebook startats en namninsamling kallad "Bort med Cesar Millan från svensk tv!" I denna namninsamling som ligger som ett event, har det blossat upp enorma diskussioner om CM, hans träningsmetoder och hans TV-program. Dessa diskussioner har sedan spridits vidare till andra hundgrupper på Facebook och även till flera hundtränares bloggar och liknande. 
 
Jag har läst igenom en del, men orkar faktiskt inte läsa allt. Tyvärr så klarar majoriteten av anhängarna inte av att hålla en varken saklig, eller god ton i diskussionerna och det gör att man börjar undra om de verkligen kan stå bakom det de skriver, eller om de bara är nättroll? Det är i alla fall en diskussion som är mycket viktig att lyfta fram. Självklart handlar ingenting om Cesar Millan som person - jag tror inte att någon som varit med i diskussuionerna känner honom privat och kan uttala sig om hur han är - utan det handlar om sättet han tränar hund på och som visas i ett internationellt TV-program. 
 
Något som jag märkt är väldigt återkommande i diskussionerna är att många anser att "vissa hundar faktiskt kräver tuffa tag" och att "vissa situationer faktiskt kräver att man inte daltar med hunden" osv. Här anser jag att man både har rätt och fel och jag ska försöka förklara varför. 
 
"Vissa hundar kräver tuffare tag"
Nja. Såhär är det att alla hundar är olika individer med olika personlighet, precis som oss människor. De är också olika raser som är avlade för olika ändamål. En hund kan ta en bestraffning i form av ett hårt ryck i kopplet och bara skaka den av sig, medan en annan kryper ihop och nådapinkar för att man ger den en arg blick och ett "nej". Självklart kan man säga att dessa hundar är olika hårdhudade och tåler olika mycket. Det betyder dock inte att man för den sakens skull måste behandla den mer hårdhudade hunden, tuffare. 
 
Jag lever och tränar efter devisen "Ju tuffare hund, desto mjukare hand" vilket har fungerat väldigt bra hittills. Det man gör om man kör med tuffa tag mot en hund av den mer "hårdhudade" typen, är ju endast att man gör den ännu mer hårdhudad. Alltså; ju tuffare hunden är, desto tuffare är du och desto tuffare blir hunden - en väldigt ond cirkel. Om du däremot har en mjuk hand och bemöter hunden på ett vänligt sätt så lär den sig att den inte heller behöver ta i för kung och fosterland. Den blir ofta mer stabil och problembeteenden kan minska/försvinna helt. Detta innebär inte att du kommer att få en "vek" hund, eller att den inte kommer att kunna tävla i machosporter som weightpull, IPO och liknande. Om den plötsligt inte kan dra en vagn så beror det nog mer på att man inte tränat tillräckligt på jävlar annammat i den situationen - eller kanske på att den bara inte gillar det. 
 
"Vissa situationer kräver att man tar tag i hunden"
Ja, jag håller med. Jag håller med om att man har en hund som är på väg ut på en stor väg framför en lastbil och man har en chans att kasta nåt i skallen på den, rycka till i en strypsnara runt halsen, eller brotta ner den - då ska man göra det. Självklart - det kan ju rädda hundens liv! I den situationen så krävs det att man gör något handfast som stoppar hunden i sitt nuvarande beteende. Detta kallas "brandsläckning". En akut "brand" uppstår och man gör vad som krävs för att "släcka branden" innan någon kommer till skada. 
 
Vad är det då Cesar Millan gör när han stryper, rycker, kickar och brottar ner hundar? I vissa fall, när han hanterar så kallade red zone dogs så kan det handla om att släcka en brand. Hunden är på väg att bita en annan hund, bita honom, bita sin ägare eller liknande och då släcker han branden genom att göra det som krävs för att hindra den (och därmed hindra att någon kommer till skada).  
 
MEN; I många fall handlar det inte om brandsläckning, utan om att systematiskt använda detta som en träningsmetod. Cesar Millan har satt i system att bestraffa hundar för alla "fel" de (i våra ögon) gör. Han jobbar mycket med både verbala, men framför allt fysiska bestraffningar.
Om han är ute och går med en hund och den på långt håll börjar spänna sig i ett hundmöte, så bestraffar han det och fortsätter att gå, fortsätter att bestraffa, fortsätter att gå. Till slut har han hamnat i en situation (han har kommit tillräckligt nära den andra hunden) där hunden har hamnat i red zone och situationen faktiskt kräver att han lägger sig på den för att ingen ska komma till skada. Har han då tränat hund? Ja, inlärning sker vid både bestraffningar och belöningar så visst har han tränat och visst har han lärt hunden något. Men vems fel är det att man hamnat i en situation som kräver att man måste släcka en brand istället för att faktiskt aktivt lära hunden vad som är ett önskat beteende? Och vad har man lärt den? Att inte göra utfall i hundmöten, eller att andra hundar betyder att hundtränaren/husse/matte blir tokig och stryper en, sparkar en och lägger sig på en? 
 
Om man systematiskt försätter hunden i situationer som är långt över vad den klarar av och tvingar in den i red zone så kommer man att få fortsätta sitt jobb med att släcka bränder tills hunden helt enkelt ger upp och blir hjälplös istället. Hur snabbt den hamnar där beror på hur den är som individ och vad den har för personlighet (se ovan). Vissa ger upp omedelbart och andra fortsätter att kämpa tills de inte orkar längre. Oavsett vilket så är det tragiskt att se dessa hundar brytas ner som följd av att en människa har försatt dem i en situation där de inte känner att de har något annat val än reagera - vilket man då bestraffar. 
 
Att aktivt träna hund och lära den önskvärda beteenden
Vad kan man göra istället för att slippa försätta hunden i det hemska tillståndet av inlärd hjälplöshet då? Svaret är ganska enkelt; man kan sluta att utsätta den för situationer som den inte klarar av. Man kan börja träna hundmöten på ett avstånd av 400 meter där hunden känner sig trygg och sedan efter hand minska avståndet.
 
Ja, det tar längre tid. Ja, det kräver mer planering. Ja, det fungerar och ja, det ger ett mer varaktigt resultat. Och utöver detta så är det naturligtvis även trevligare, mer respektfullt mot hunden och mer etologiskt korrekt. 
 
De beteenden som vi människor ofta ser som oönskade är i väldigt många fall sådant som vi faktiskt lärt hunden att utföra. Hunden som jagar allt som rör sig har kanske fått leka med laserpekare, jaga katter, sticka efter vilt eller liknande som valp. Hunden som gör utfall i hundmöten har kanske inte blivit rätt socialiserad eller har fått ryck i kopplet i hundmöten och förknippat andra hundar med obehag. Allt som hunden gör hade haft en mening i det vilda och beroende på vilken ras vi väljer och hur vi uppfostrar den, så kommer den att utföra vissa beteenden även i "fångenskap". Sedan kan man ha otur också - man kan råka ut för attacker av lösa hundar och liknande, men att man inte själv har orsakat sin hunds beteende är ingen ursäkt för att inte träna det ordentligt. 
 
Man kommer så mycket längre genom att lära hunden vad man vill att den ska göra istället för vad man inte vill att den ska göra. Det finns så många fördelar med det sättet att träna och det finns inga ursäkter för att inte använda det. 
 
Men är det inte bara slutresultatet som räknas? 
NEJ! Det är allt jag har att säga. Man kan få en hund att sluta göra utfall med både bestraffningar och belöningar och få ett slutresultat där den går förbi en annan hund utan att göra utfall. Att båda sätten fungerar betyder dock inte att båda är lika bra för hunden. Vägen till målet är lika viktig som resultatet och det finns inga quick-fix när det kommer till seriös hundträning! Därmed inte sagt att det alltid måste ta lång tid att lösa ett problem heller. 
 
Handen på hjärtat. Utövar du brandsläckning eller har du satt i system att bestraffa din hund? Tänk igenom vad skillnaden är och sluta använda dessa märkliga argument när du debatterar. Gå istället och ge din hund en korv, be om ursäkt för vad du gjort mot den och svär att aldrig ta råd från The dog whisperer igen. 
 
Puss! 
 
Om du är intresserad av mer kan du läsa till exempel: 
 
- Kalla mig inte för Cesar Millan
- När är det okej att provocera en hund?
- Man är bara en ledare om någon väljer att följa
- Hundviskare eller hundlyssnare?
- Träningsmetoders påverkan på bull- och terrierraser
- Att helt ändra tankesätt och våga erkänna det
 
 
 Och ni klarar väl lite humor som vanligt? ;)