Förklarar krig mot inomhusbajsaren!

Krig låter kanske väl hårt, men nu är det bannemig allvar! Jag är trött på att flera gånger i veckan behöva plocka upp bajs från trägolvet där det dessutom lämnar fläckar som knappt går att få bort! 
 
Både Max och Doris är rumsrena och har alltid varit. Behöver Max gå ut på natten så piper han eller skäller tills jag vaknar - något han börjat med på senare år som jag är jättetacksam för! När han var yngre så smög han iväg på natten, diarré'ade ner halva huset och sedan skämdes han ögonen ur sig på morgonen. Självklart så skällde jag inte på honom - han kan ju inte hjälpa att han är dålig i magen, men jag försökte uppmuntra honom att säga till när han vill ut på dagtid för att sedan kunna överföra det till natten. I alla fall så fungerade det och han säger nu alltid till om han behöver ut! 
 
Doris däremot... hon har inte lärt sig det där med att säga ifrån - eller jo, hennes sätt att säga ifrån är att stirra på antingen dörren eller mig. Något som tyvärr inte hjälper när jag sover! Det har hänt enstaka gånger att hon varit dålig i magen på natten och gjort ifrån sig på nån matta, men om någon av hundarna är riktigt dåliga så ställer jag såklart klockan på var 30e eller 60e minut och går upp och släpper ut dem. 
I alla fall så har det sedan hon flyttade hit, hänt enstaka olyckor på hösten/vintern. Nu i höstas/vintras eskalerade det lite och jag tyckte egentligen synd om henne. Hon ville verkligen inte gå ut de kvällarna när det blåste storm, regnade, haglade eller vad det nu var för skitväder. Hela hon kröp ihop och sedan kissade hon och rusade in - det var omöjligt att få henne att bajsa, även om jag satte täcke på henne. Morgnarna efter de här kvällarna med extra dåligt väder så var där alltid bajs i "sminkrummet" som vi kallar det (ett litet rum där vi har garderob, ett sminkbord osv.). Doris kröp förbi på morgonen och såg så skamsen ut när man hittade bajset så jag tyckte så himla synd om henne! Det var tydligt att hon hade gjort ifrån sig inne för att hon var tvungen! 
 
I alla fall så eskalerade det här. Det hände olyckor oftare och oftare trots att vädret inte var SÅ dåligt på kvällen. Hon började "skämmas" mindre på morgnarna osv. Nu är det vår och hon har tagit med sig det här beteendet trots att det nu är kanonväder i jämförelse med i höstas. Häromdagen var det vindstilla, men blött i gräset efter regn tidigare på kvällen - och hon vägrade gå ut. Jag fick lyfta ut henne på gräset och då kissade hon efter många om och men men bajsade inte  - på morgonen låg där en hög med tollar i sminkrummet. 
 
Det här är ju inte hållbart - jag kan inte ha en vuxen hund som bajsar inne på nätterna! Det är äckligt och tråkigt att behöva plocka upp varje morgon och det är ju en riktigt ful ovana hon lagt sig till med. Jag borde kanske tagit tag i det tidigare - men tyckte som sagt synd om henne. Jag hade inte heller velat sätta mig och skita när det stormar och regnet piskar en i arslet! 
 
Men nu är det krig! Det är inte okej att vägra gå ut när det är 10 plusgrader, vindstilla och fuktigt i gräset! 
 
Min strategi:

1. Uppmuntra henne att säga till när hon vill gå ut på dagtid
2. Klicka och belöna henne för att gå ut i dåligt väder, göra ifrån sig i dåligt väder osv. 
3. Kompostgaller för sovrumsdörren så hon inte kan gå in i sminkrummet på natten. Då måste hon atningen säga till att hon vill ut eller bajsa inne i sovrummet - vilket jag inte tror att hon vill. Där är väldigt liten golvyta så hon kan inte "gå undan" i sovrummet
 

Jag har nu provat att ha kompostgaller för sovrumsdörren i två nätter. Ingen av kvällarna har Doris velat bajsa innan vi går och lägger oss (och jag har mer eller mindre fått "tvinga" ut henne för att kissa), men där har inte varit något bajs på morgonen och hon har sprungit ut och gjort det ute. Jag känner mig jättetaskig som tvingar henne att hålla sig hela natten, men hoppas någonstans att hon antingen förstår att hon slipper hålla sig om hon går på kvällen, eller att hon försöker pipa/skälla/riva gallret eller liknande så jag vaknar och kan släppa ut henne! 
 
Är det någon som har/har haft samma problem eller som har några tips på hur man kan hantera det? Jag är tacksam för alla tips jag kan prova på min (bokstavligt talat) SHITBULL! ;)
 

Kommentera här: