Hundens beteende, HP1503 - Del 3/5

Puh, del tre är avklarad, igen med 100% rätt på första försöket på kunskapstestet - skönt! Denna gången var det betydligt mer att läsa än det var till del 1 och 2. Inte för att det egentligen var jättemycket, men mer än tidigare och dessutom när jag har haft stressiga veckor :( Nu skulle det läsas ett kapitel ur Mentalitetsboken, två kapitel och några srtösidor i Hundens språk och tankar, två olika artiklar samt en informationssida om MH. Temat för denna delen var "Vad påverkar hundens beteende?".
 
Det har alltså handlat om arv och miljö, hundars personlighet, förstärkning och straff osv. Allt möjligt som kan påverka hunden och dess beteende. Ett intressant avsnitt, absolut, men som med de andra delarna: Inte mycket nytt... Fördelen är ju att det går lite snabbare att läsa när man känner igen allt, men jag är ju lite nörd och måste anteckna också. Även om det är sådant jag har antecknat sedan andra kurser/utbildningar så tycker jag att det hör till :) När jag tittar tillbaka på denna kursen så vill jag kunna gå tillbaka till anteckningar och så. Så ja, allt tar lite längre tid för mig! Men det är ju mitt eget val!
 
Något som slog mig var att även om jag inte tyckte att del 3 var svårare än del 1 och 2 så var den rörigare. Kanske för att det är ett väldigt stort och komplext ämne? Jag vet inte, men det kändes som att det blev lite spretigt i och med att det skulle handla om allt som kan påverka en hunds beteende - vilket är enormt mycket. Jag blev också lite ställd när jag gjorde kunskapstestet och där var frågor jag inte ens kunde minnas att jag läst svaret på. Nu kunde jag svara på dem ändå, men jag har till och med gått tillbaka och tittat i anteckningarna och kan inte hitta svaren där heller - lite skumt! 
 
Intressant är det i alla fall med hur mycket som påverkar när, hur och på vad en hund reagerar. Det som är återkommande är att arv och miljö mer eller mindre spelar lika stor roll och det tycker jag är jätteviktigt att veta. Det är alltså lika viktigt att välja rätt föräldradjur och gener, som hur hunden har det hos uppfödaren och senare i livet. Ja, mycket intressant alltså. 
 
Nu blir det dock lite mer problematiskt. Jag har från och med igår 2 veckor på mig att slutföra del 4/5, den ska vara färdig 10 juni. Problemet är att jag hade tusen andra saker att göra igår och åker till Åre idag och inte kommer hem förrän på morgonen den 11 juni! :O Jag får med andra ord hoppas på att det blir lite dåligt väder/dötid som jag kan ägna åt att läsa, och att internet funkar så att jag kan delta i diskussioner och göra det teoretiska provet! Annars blir det lite kris, haha. Jag hade hoppats på att Åre-resan skulle överlappa två olika kursdelar så att jag lättare skulle hinna med, men såklart blev det mer eller mindre exakt samma veckor xD 
 
Jaja, sånt är livet!
 
 

Kommentera här: