Ensamhetsträna sin hund

Satt häromdagen och uppdaterade lite äldre artiklar jag skrivit till min hemsida: Carpe Canis Hundcenter och tänkte att jag kunde dela med av i alla fall en av dem, här. Så här kommer en artikel som handlar om att ensamhetsträna sin hund! Lämna gärna en kommentar om vad du tycker om den :)

Ensamhetsträning… för både vuxna hundar med problem samt för valpar

Ensamhetsträning är något av det absolut viktigaste man kan göra med sin valp. Helst ska uppfödaren börja redan då valpen är kvar där, och man kan sedan starta själv så fort valpen känner sig trygg i det nya hemmet. För den lite tuffare valpen kan det vara redan efter ett par dagar och för den lite mer tillbakadragna, efter ett par veckor. 

Det tar tid att ensamhetsträna, det är inget att sticka under stol med. Men med sådana här saker finns det inga quick fix och man har igen det hundra gånger om i framtiden! Metoder där man skäller på och straffar hunden kan fungera till viss del, men leder oftast till att hunden får andra problem. Om man har tur och hunden slutar att vokalisera/förstöra saker så kan den istället blir självdestruktiv (slicka sönder tassar mm.), få en högre generell stressnivå, ta ut ångesten i andra sammanhang än när den lämnas ensam, eller helt enkelt bara finna sig i att bli lämnad men fortfarande må otroligt dåligt. Det som kan händer är att den kan bli introvert istället för att visa det utåt. Man kan aldrig straffa bort ångest!

En viktig punkt att tänka på när du ensamhetstränar är att du gör det för HUNDENS skull, INTE för din egen. Visst är det skönt att slippa söndertuggade skor och grannar som klagar, men tänk på varför hunden gör detta! Tänk på hur dåligt den mår när den blir lämnad!

Det är viktigt att börja träna på en nivå där hunden inte reagerar. Man kan börja med att t.ex. ha ett kompostgaller till köket när man lagar mat och att hunden får ligga på andra sidan med ett tuggben eller liknande. Detta ska vara så korta stunder att hunden aldrig hinner bli orolig. Istället så lär den sig att det är helt okej att vara i olika rum och att det är trevligt att få ett gott ben. Man kan sedan fortsätta genom att först och främst lära hunden att vara i andra rum under korta stunder medan man försvinner utom synhåll - än en gång så är det viktigt att det sker så kort tid att den aldrig reagerar negativt (det kan vara 10 sekunder för en hund och 2 minuter för en annan). Öka tiden du är utom synhåll, väldigt långsamt och över flera träningspass. Det är viktigt att träna i olika rum och varje gång börja om från början igen. Bara för att hunden har lärt sig att vara i ett rum en viss tid, betyder det inte att den kan vara i alla rum den tiden. Börja också i det dagliga att lära hunden att den inte får följa med in på ex. toaletten utan att den får vänta utanför den korta stunden.

Nästa steg är att börja ta på sig ytterkläder, skramla med bilnycklarna och liknande, men istället gå och sätta sig i soffan och bara sitta och titta på TV eller nåt medan hunden får ett ben/en leksak/får söka lite godis (detta är för att inte förknippa jacka, skor, nycklar mm. med att bli lämnad).

Sedan kan man börja med ytterdörrsträningen. Släng lite godis på golvet i hallen och när hunden börjar söka/äta så öppnar du dörren och stänger den igen. Får du ingen reaktion på detta så gör du det några gånger till och avbryter sedan. Nästa träning tar du ett steg utanför dörren men stänger inte den (om hunden försöker springa ut så bara håller du den på bogen och slänger in lite mer godis i hallen). Ta sedan två steg ut osv.

Träna gärna 5-10 gånger per dag men mycket korta stunder åt gången. Ju flitigare man tränar, desto snabbare och bättre resultat får man - under förutsättningen att man aldrig går för snabbt fram så att hunden blir skrämd såklart!

Det allra viktigaste när du ensamhetstränar är att ALDRIG lämna hunden utöver när du tränar med den! För varje gång den blir lämnad och mår dåligt, desto mer förstärks det beteendet och träningen förstörs. Många tränar jättebra med sina små valpar eller äldre hundar, men lämnar den längre tid emellanåt och det ska man inte göra när den är under träning! Då får man helt enkelt ta den med sig, ordna hundvakt eller stanna hemma. Detta gäller ju bara en kort tid tills hunden har lärt sig att vara hemma själv en stund, och gör verkligen en stor skillnad för träningens framgång.

När du känner att hunden är redo att gå vidare - då ska den inte ha uppvisat någon som helst reaktion på det du tidigare gjort - så kan du börja ta ett steg utanför dörren, stänga den och sedan direkt öppna och gå in igen. Se till att hunden är sysselsatt med ben/godis (det är lugnande att tugga samt skapar en positiv association till att bli lämnad) och gör om det några gånger under förutsättningen att det går bra. Får du en reaktion så har du gått för fort fram och bör ta flera steg tillbaka i träningen en tid. Sedan ökar du bara successivt på tiden du är utanför dörren. Man brukar säga att de två första timmarna är absolut jobbigast, sedan tappar hunden tidsuppfattningen så en rekommendation är att du väldigt långsamt trappar upp till två timmar och sedan eventuellt kan gå lite, lite snabbare fram. Med långsamt menas i de flesta fall sekunder, kanske 10-30 sekunder, för en del hundar och några få minuter för andra hundar. 

Om det oturligt nog skulle uppstå en reaktion så gå aldrig in medan hunden ex. skäller. Vänta tills den sekunden den pausar och gå då snabbt in. Gör ingen stor sak av att du kom tillbaka och skäll aldrig!

Viktiga punkter:

·         Lämna aldrig hunden ensam så länge ensamhetsträningen pågår! Ta med den eller skaffa hundvakt

·         Passa på att träna när hunden är nyrastad och trött, men har hunnit varva ner

·         Gå väldigt långsamt fram, du kommer att ha igen det i slutändan

·         Om du får en reaktion, gå tillbaka flera steg träningen och gör om det ännu långsammare

·         Om hunden har förstört något när du varit borta – ignorera! Det är en stressventil att bita på saker och     det påför bara en ännu större stress att få skäll för det. Den förstår inte att det är fel och även om den hade förstått det så är det i hundens värld, det enda sättet att ”överleva” när du är borta eftersom det lindrar stressen och ångesten

·         Om hunden reagerar negativt på något sätt så är det ditt fel och ingen annans. Du har gått för snabbt fram i träningen - skäll aldrig på hunden!

·         Glöm inte att det är onaturligt för en hund att bli lämnad ensam – det är alltså nästan mer konstigt att så många hundar accepterar det utan problem.

Att träna bort ensamhetsproblem själv kan ibland vara svårt och det är mycket tålamodskrävande. Om du känner dig osäker så sök hjälp hos en Professionell Hundtränare – för din hunds skull!

Författare: Roxanne Munoz-Rytting -2015

 

Man kan ju alltid bädda ner sig i en låda med kläder om man känner sig ensam xD 

 

 


Kommentera här: