Superblodfullmåneförmörkelse ;)

Ja i natt/morse var det ju supermåne, blodmåne och total månförmörkelse. Jag gick ut vid 04 för att fota men var inte jätteimponerad faktiskt. Månen hade varit stor men sen när den blev röd pga. förmörkelsen så var den inte det minsta större än vanligt tyckte jag. Och sen så snart den inte var röd längre så blev den större igen :/ 

Här är i alla fall några foton (knäppte även ett par på soluppgången men inte heller den var så imponerande idag). 

Helhelg i Hundens tecken!

Wow. Vilken helg! För ett tag sedan fick jag nys om att det skulle anordnas en föreläsningshelg med Eva Bodfäldt och Tobias Gustavsson (från SWDI / Grimsö Förskningsstation) utanför Hässleholm, och jag kunde såklart inte låta bli att anmäla mig. Eva Bodfäldt är en sån där person som det känns som att man måste se/lyssna på en gång i livet och en föreläsning med Tobias har jag väntat länge på. 
 
Helgen anordnades av Adseke Hundskola och det var verkligen bra arrangerat! Enda nackdelen (förutom att jag är gravid och min kropp inte uppskattade att sitta på en hård stol hela helgen) var att det blev såå långa dagar haha. Igår, lördag, började första föreläsningen 9.30 och den sista slutade 21.30 - det är 12 timmar! Lägg sedan på 3 timmars restid tur och retur så blev det en rätt maffig dag! Var otroligt trött (men nöjd) när jag kom hem igår, men i morse var det nästan så att jag tänkte "sjuka mig" - kroppen ville inte alls vara med mer. Men jag gaskade upp mig och 9.30 var det dags igen och idag förelästes det "bara" till 15.30 ;) 
Helt klart värt det, men det var längesedan jag kände mig såhär utpumpad! 
 
Jag tänkte berätta lite kort om föreläsningarna och vad jag tog med mig från dem. 
 
26/9 Eva Bodfäldt - Hundar lär oss så mycket!
Som sagt, en person som man bör lyssna på minst en gång i livet. Vansinnigt duktig och inspirerande föreläsare, mycket "go" och mycket humor. 
Jag hade dock inte skyhöga förväntningar eftersom jag inte riktigt håller med om en del sätt hon tränar på och rekommenderar i till exempel boken "Kontaktkontraktet" - det är lite mycket korrigeringar för min smak - även om jag tycker om att hon i alla fall lär ut korrigeringar/bestraffningar "på rätt sätt". Ska man nu använda sig av såna metoder så ska man i alla fall veta vad man pysslar med, samt varför och hur man utför en korrekt bestraffning. Men jag menar som sagt inte att jag därför tycker det är rätt att använda sig av det. 
 
Det var lite blandning av föreläsning och clinic då det även jobbades med tre hundar (en mops, en labbe och en kelpie). Det var skönt med lite variation och att få komma ut i solen och faktiskt titta på praktisk hundträning. Eva kom med många inspirerande tips och råd och det var otroligt roligt att titta på. Kelpien hade liknande "problem" som Doris (störningskänslig, svår att få kontakt med osv.) och matte fick supermånga bra verktyg att jobba med. En del av dem använder jag redan, man jag fick många nya tips och synvinklar som jag kände att jag kan ta med mig och jobba vidare med. Till exempel att bli bättre på att skapa en förväntan hos mig och på att det är jag som ska bryta kontakten och inte tvärt om. 
 
Under föreläsningen pratade hon mycket om att jobba med hunden inom armlängdens avstånd och att det är här allt börjar - mycket vettigt och många konkreta tips på hur man kan jobba med både lek, kontakt, samarbete och relation - inom en armlängds avstånd. 
 
Jag tyckte att föreläsningen var riktigt bra och blev väldigt inspirerad. Eva höll intresset uppe hela tiden och det var många skratt! Skulle absolut kunna tänka mig att lyssna på henne igen (och jag är faktiskt anmäld till en clinic med henne i november) då det var över förväntan! 
 
Vad jag inte riktigt höll med om
- Ryggsäcken är en övning jag aldrig varit riktigt glad för - i mina ögon så jobbar man med positiv bestraffning då man fysiskt håller fast hunden och hindrar den från att nå det den vill fram till - ex. en hund eller en godbit. För mig är det inte mycket bättre att göra såhär än att hålla fast sin hund på sidan eller liknande. 
 
- Att ibland provocera fram misslyckanden för att kunna rätta till dem. 
 
Vad jag höll med om/tog med mig från föreläsningen
- Tänket om "inom armlängdens avstånd" och hur det som händer här, avspeglar relationen.

- Att vi måste jobba med att förändra hundens känsla innan vi kan jobba med att förändra beteenden - ändrar vi känslan så kan ändras ofta beteendet också. 

- Vi måste vara medvetna om, och kontrollera våra egna känslor i all hundträning, och hitta en känsla vi är trygga i. Vi måste också se till att kontrollera vårt kroppspråk, framför allt när vi arbetar nära hunden - vi kan til exempel omedvetet få en hård blick om vi är djupt koncentrerade och detta kan ge hunden en negativ känsla. 
 

 

26/9 Tobias Gustavsson - Varg i Sverige
Ja, Tobias som föreläsare har jag bara hört gott om, och länge velat lyssna på. Jag vet också att han är mycket duktig på till exempel vargar och det är ett ämne som intresserar mig mycket. Jag har bläddrat lite i boken "Spårhunden och lukterna" (Lars Fält, Tobias Gustavsson, Jens Karlsson & Jessica Åberg) och tyckt om det jag sett så jag köpte faktiskt ett ex. av de Tobias hade med sig. 
Mina förväntningar var väl främst att få konkret, vetenskaplig fakta om t.ex. vargar i Sverige, samt många bra träningstips när det kommer till personspår. 
 
Den första föreläsningen handlade som sagt om vargar i Sverige och var mycket bra! Vetenskapliga fakta och studier, ett ämne som berör och många vettiga argument om det mesta. Tycker att vargar är väldigt fascinerande och har svårt att förstå hur någon kan säga sig älska hundar men hata hundens förfader vargen... Det pratades om familjekonstruktioner, inavel, utseende mm. och jag kände att även om jag redan hört det mesta genom utbildningen hos Hundsteg (som alltid levererar det senaste) så var det mycket intressant. 
 
Vad jag inte riktigt höll med om
- Ja egentligen ingenting. Det är svårt att "inte hålla med" när allt som presenteras är fakta. 
 
Vad jag höll med om/tog med mig från föreläsningen
- Samma sak här - egentligen så håller jag ju med om allt som är fakta, men vissa saker tog jag med mig lite extra. 

- Tänkvärt: Vargar blir inte farligare för att de kommer till Skåne (eller för att vi ser dem) ;) 
Det här stämmer ju så himla bra. Vargar som syns är för många lika med oskygga och därmed farliga - men de blir ju liksom inte farliga bara för att vi råkar se dem, eller för att de dyker upp på ställen där de inte brukar vistas. 
 
- Vargar blir inte skyggare för att vi jagar dem, precis som att andra vilda djur inte heller blir det.
 
26/9 Tobias Gustavsson - Spårträning för eftersök, rovdjursspårning
Efter vargföreläsningen så var det lite kort om eftersök på rovdjur och då framför allt björn. Jag antecknade inte något direkt då det mest var statistik och studier. 
 
Det var i alla fall en intressant föreläsning, även om jag inte sysslar med varken eftersök eller rovdjursspårning - men det är alltid spännande att höra om andra ämnen tycker jag. Och just jakt/jakthundar är något som intresserar mig på den här nivån - jag har ju dock inget intresse alls av att jaga själv. 

Bild från SWDI

27/9 Tobias Gustavsson - Den viktiga leken
Idag var det "bara" Tobias som föreläste och den första föreläsningen handlade om lek. 
 
Det handlade generellt om lek, varför man leker, vad det finns för typer av lekar osv. Han pratade mest om hur man kan använda leken som belöning och hur man hanterar konflikter i leken. Förutom detta så var det ganska mycket om självkontroll och faktiskt lite kritiskt till den här typen av övningar. Spännande tankar och många nya synvinklar som jag inte hört/tänkt på tidigare. 
 
Vad jag inte riktigt höll med om
- Att byteshandel generellt skulle vara ett sämre sätt att träna bort en konflikt i samband med leksak, och att det är en svår teknik. Det här kan jag faktiskt inte hålla med om alls - jag kan sträcka mig till att det absolut inte passar alla hundar, men inte mer än så. Jag förstår dock poängen när Tobias kom in på hundar som inte kan släppa utan att få något i utbyte osv. - för mig så är byteshandeln något man till viss del tränar bort men som kan vara en bra strategi när man har problem. 
Jag tycker att det är en bra och enkel metod som är lätt för de flesta hundägare att förstå, som oftast fungerar och som är ganska säker att använda sig av även vid hundar med starkt resursförsvar. 
En personlig erfarenhet är Doris, som aldrig försvarat resurser, men som absolut inte ville släppa saker när jag fick henne. Det var superenkelt att få henne att släppa genom att byta mot annan leksak/godis och då fick jag en chans att lära in kommandot loss och belöna detta. Nu använder jag mycket sällan byteshandel i den formen, men hon släpper alltid på loss och får ibland tillbaka det hon släppt, ibland en godis, ibland kel osv. 
 
- Att självkontrollsövningar skapar stress. Även här förstår jag poängen till viss del - och även att vi faktiskt utövar en del kontroll över hunden när vi gör dessa övningar. Men jag tror att de i många fall behövs till viss del, men att det är viktigt att de utförs rätt och i lagom mängd, med lagom höga krav. Även här kan jag dra en direkt koppling till Doris som blivit en så mycket trevligare individ att ha och göra med, med hjälp av passivitets- och självkontrollsövningar. Även här så tror jag att det beror mycket på hur man tränar det och att vi kanske helt enkelt ser på det på olika sätt. Man börjar ju träningen på ett visst sätt men den förändras efter hand och även om Tobias nämnde att man "lurar sig själv att tro att hunden är lugn" så tror jag att den blir det i slutänden. Självklart så är självkontroll bara ett beteende i början och de flesta hundar ligger på helspänn och väntar på att "få röra sig" men målet med träningen måste ju någonstans vara en helt lugn och avslappnad hund som helt enkelt lärt sig att slappna av i den specifika situationen. 
 
 
Vad jag höll med om/tog med mig från föreläsningen
- Vikten av att lära hunden att samarbeta omkring en resurs, som en leksak, och kunna leka konfriktfritt med denna. Vi ska vara säkra på att kunna få tillbaka leksaken om vi ger den till hunden, men den ska kunna vara lika säker på att vi ger tillbaka den om den släpper saken ifrån sig. 
 
- Väldigt bra stegringsplan för lekutveckling hos valpen/hunden som inte har några problem. Många bra tips om både hur man utvecklar leken och lär hunden att släppa utan konflikter. Mycket fokus på att avdramatisera och lära hunden att vi inte är ute efter att stjäla dennes leksaker, bara för att vi vill att de släpper dem ibland. Hur man bygger upp en förväntan och en automatik för att komma tillbaka med leksak/släppa ifrån sig den. 
 
27/9 Tobias Gustavsson - Spårhunden och lukterna
Föreläsning baserad på boken med samma namn, och som helt enkelt handlade om spårträning. Jag önskar att det hade varit en liten praktisk del, men det var visserligen en hel del illustrerande filmklipp. 
 
En riktig kanonföreläsning! Jag är ju verkligen en rookie på spår och mycket beror nog på att jag känt mig osäker på hur jag ska gå tillväga. Det går bra så länge hundarna förstår, men så snart det blir minsta problem så har jag alldeles för lite kunskap och erfarenhet för att lösa det. Det skulle ta minst ett helt blogginlägg att gå igenom hela denna föreläsningen, så jag kommer bara kort säga att jag verkligen rekommenderar den! Och såklart att läsa boken! 
Det var en häftig känsla att åka hem och känna att jag vill ut och lägga spår till mina hundar - "riktiga" spår, inte bara superenkla, raka spår i skogen utan "överallt". Jag fick verkligen med mig många verktyg för att bli mer säker och hitta motivationen! Nu är det bara upp till bevis ;) 
 
Vad jag inte riktigt höll med om
- Ingenting - för jag kan absolut inte tillräckligt för att "sätta mig emot" något av det som sades.
 
Vad jag höll med om/tog med mig från föreläsningen
- SÅ mycket att det är omöjligt att skriva allt så jag väljer ut tre guldkorn: 
 
- "Errorless learning" - Felfri inlärning. Att vi alltid lägger upp träningen på ett sådant sätt och en sådan nivå att hunden alltid lyckas - det här är ju något jag tragglar på alla kurser, alla privatlektioner osv. 
 
- Att det inte är tempot som gör att hunden missar i spåret. Om hunden har högt tempo och missar så handlar det om att den inte spårar - inte att den är för snabb! Lär hunden ordentligt vad som förväntas av den och öka spårmotivationen istället för att försöka sänka tempot. 
 
- Mycket bra stegringsplan för hur man lär en hund att spåra - vi ska börja om helt på noll och sen ska det spåras av! :D 


Let's pretend it's our last day...

 
Den senaste tiden har jag funderat mycket. Jag har funderat på livet och döden. På att jag ska bli mamma, att vi ska bli föräldrar. Jag har tänkt på vår familj och på vilka vägar livet tar. 
 
Det har varit en skumpig resa på många backiga, krokiga småvägar, för att komma hit. Jag har inte en aning om ifall jag valt rätt väg i korsningarna där jag stått helt rådvill, eller om jag gjort rätt som ibland låtit mig själv falla ner i de djupaste dalarna. Vissa val känns mer rätt än andra, och jag har tänkt tillbaka alldeles för mycket - ältat alldeles för mycket. I min backspegel i bilen hänger ett armband med texten "Never look back". Jag köpte det till förmån för Suicide Zero och kanske är det nu dags att nu börja leva efter dess budskap. Ingenting jag gör idag kan påverka de val jag gjorde igår - men allt jag gör idag kan påverka de val jag gör imorgon. 
 
När jag skriver det här så sitter jag med datorn på sniskan i knät. Magen börjar snart växa över tangentbordet och bebis sprallar mer än någonsin. Max ligger bredvid mig, tätt tryckt mot mitt ena ben, med huvudet i en vinkel som inte ser allt för bekväm ut. Doris ligger tätt intill mitt andra ben. Hon har ena tassen över benet och även huvudet halvvägs uppe på mitt knä - därav att datorn står på snedden. Jag är omgiven av så mycket kärlek och värme att jag nästan spricker. 
 
I morse fick jag världens kram av Doris - visst, hundar gillar inte att kramas enligt en del - men de har uppenbarligen aldrig haft en Doris! Hon kryper så nära hon kan, lägger upp tassarna på min ena arm och borrar in huvudet i min hals. När jag håller om henne så blundar hon och försöker krypa ännu närmre, under mitt skinn om hon hade kunnat. Hon slickar försiktigt på min hals och sitter helt blickstilla och avslappnat i min famn medan jag kramar henne allt vad jag kan. Tårarna börjar rulla, långsamt, långsamt och då får jag istället en försiktig slick i ögat och sedan borrar hon in hela huvudet i min halsgrop igen. All denna kärlek - så mycket att det nästan svämmar över! Så mycket att jag inte kan låta bli att bli känslosam.
 
Jag tänker mycket på ansvar. Det slog mig plötsligt (ja, det låter kanske som något man borde tänkt på innan, men det gick plötsligt upp för mig på ett annat sätt än tidigare) att jag har ansvar för mina hundar. Jag har ansvar för deras liv. Deras livskvalitet hänger helt på mig och vad jag gör det till. Så många dagar jag mått dåligt och de har fått stå tillbaka - det känns inte rätt... Tyvärr finns det inget jag kan göra åt att jag är sjuk, men jag kan kompensera för de dåliga dagarna, när jag mår bra. Jag kan se till att de alltid är nöjda och får möjligheten att leva sina liv fullt ut. När jag fick beskedet att Doris tumörer var elakartade så tänkte jag att jag vill att hon ska få leva varje dag. Den dagen mina hundar vandrar över regnbågsbron så vill jag känna att jag gjort allt jag kan för dem - och aldrig ångra någonting. Jag vill leva varje dag med dem som om det vore vår sista dag ihop. Och så vill jag förresten leva hela mitt liv. Vårt liv. Livet med Anton, livet med bebis, livet med hundarna. Fånga dagen, Carpe diem, Seize the day, vad man nu än vill kalla det.
 
"Again and again I say
Let's pretend it's our last day"
 
Tänk om man kunde få börja om på noll. Inga skulder, inga studielån, inga sjukdomar. Bara min fina familj och våra drömmar - drömmar som skulle vara möjliga att uppnå. 
Jag vet inte hur man lever som man vill, trots detta. Men jag vet att jag vill försöka.