Harry vecka 3

Jösses vad tiden går! Jag hinner verkligen inte med! Men här kommer ännu en veckouppdatering :)

Onsdag:
Mysväder och vi passade på att vara ute. Harry tyckte Samayas UV-tält var helt okej och passade på att utnyttja skuggan lite. På kvällen tog vi en tur hem till mamma eftersom Anton skulle ta hand om bocken han sköt veckan innan.
Det blev såklart lite bus med Jovi och det är så kul att se dem tillsammans - så olika men har jätteskoj ändå!

Passar på att stjäla lite skugga
Sötproppen
Bus, bus, bus

Torsdag:
Lika fint väder så ute-mys på förmiddagen.

Vi har börjat träna med Treat&Train (fd. Manners Minder). Vid varje måltid så får Harry vara i "fulhallen" intill köket, och där serveras han godbitar då och då så han tycker att det är trevligt. Apparaten styrs med fjärrkontroll som både funkar genom väggar och på långt avstånd. Att han får vara i hallen beror dels på att jag inte vill ha hundarna i köket när vi äter (speciellt inte runt Samaya som tappar allt möjligt, ifall de börjar tjafsa) och dels så är det en jättebra grund i ensamhetsträningen. Jag har haft min Manners Minder sedan flera år tillbaka för Max ensamhetsproblem och sedan köpte jag en till åt Doris. Båda är köpta hos CSiGORA och väl värda sitt pris - även om det såhär i efterhand kanske är lite overkill med två stycken, haha!

Här kan du köpa/läsa mer om Treat&Train

På eftermiddagen körde vi hem till mamma igen för att stanna lite längre. Och jag måste bara skryta igen om hur duktig Harry är i bilen! Han bara lägger sig och man märker inte av honom alls.

Det blev bus med Jovi men även lite träning i att vara lugna tillsammans. Det är inte helt lätt att få två valpar att förstå att man inte måste busa heeeela tiden! Men ett godissök fick dem på andra tankar en stund och inne tog vi hjälp av kompostgaller. Kattungen Maiden kom såklart och kollade vad vi gjorde så det blev lite katt-träning också.
Harry var jättetrött men hade lite svårt att komma till ro - även när han fick ett ben så sprang han mest runt med det istället för att lägga sig. Eftersom han gillar sin bur hemma så la jag mig helt enket tillsammans med honom i Jovis bur, och då somnade han direkt <3

Det var en myyycket trött Harry i bilen på vägen hem och han ville inte ens följa med in i huset.

Myser i trädgården
Träning med Treat&Train pågår
Bus, bus, bus
...och lite godissök
Harry hade publik när han tuggade ben, haha
Varvar ner lite i buren <3
Lite mer bus
Mycket trött Harry
"Måste vi gå in?"

Fredag:
Vilodag!! Det behövde vi allihopa. Vaknade på morgonen och då hade sötaste Harry krupit upp och lagt sig tätt intill Samaya och hon låg och kramade honom som ett gosedjur, med näsan inborrad i hans hals <3 Alltså jag DOG nästan så gulligt det var! Ville inte väcka dem men var tvungen att tända och fota. De började såklart vakna till och då fick jag snabbt lyfta bort Harry för hans småspik till tänder och Samayas ansikte är en väldigt dålig kombination!

<3
Synkade <3
Harry lär sig vila till oljud :P
Trött kille
Njuter av fint väder

Lördag:
Ännu en vilodag. Ingen av oss gjorde speciellt många knop - ja förutom Samaya då! Den ungen blir då aldrig trött!

På kvällen tog vi ut vovvarna en sväng på träningsplanen så de fick busa. Doris var superduktig faktiskt, men hon leker så jäkla hårdhänt. Just nu är jag inte speciellt orolig för att släppa ihop dem när de är lugna, utan mer för när de leker faktiskt! Vi hade faktiskt dem ihop i vardagsrummet senare på kvällen men Harry var stissig och Doris blängde en hel del så det blev bara en kort stund.

Bäbisarna <3
Bus med Doris :P
Soff"mys" (eller skitnervösa tvåbeningar, stissig Harry och tjurig Doris)

Söndag:
Vi vaknade av ett fruktansvärt åskoväder. Det smällde så rutorna skallrade och vi sov dessutom med fönstret öppet. Harry brydde sig dock inte nämnvärt så det var riktigt skönt. Däremot så är han verkligen "Doris nr. 2" - han vill INTE gå ut och kissa när det regnar, haha.

Vi hade dem tillsammans en stund i köket på morgonen. Harry fick vara kopplad så det inte blev massa bus och stök, och Doris var superduktig. Senare gick Anton iväg en sväng med Samaya och då tog jag med mig båda hundarna in i vardagsrummet och där sov de i varsin ände i nästan en timme (med mig närvarande såklart). Inga skumma blickar från Doris och Harry kunde varva ner trots att hon var där - framsteg!

Och just det, vi klippte klorna också. Vår nya söndagsrutin :)

Alltså... Det regnar faktiskt!
Duktiga vovvarna
Superduktiga vovvarna!

Måndag:
Slappdag hela dagen. Ja för Harry alltså - Samaya höll igång som vanligt och därmed jag också. Bus och kel blev det såklart en hel del av.

Tugga ben

Tisdag:
Idag passade syrran Harry när jag och Samaya var på BVC. Han hade hittat (en del av) en död hare i trädgården - isch!

Nu ikväll tog Anton Samaya och jag körde bort till skogen med hundarna. Det blev lite koppelträning, kolla på kossorna, passivitetsträning och bara massa lek och bus.
Harry är en riktig tuffing! Jag trodde han skulle bli lite spak i en helt ny miljö och ty sig till mig men nejdå. Släppte honom lös - ni vet det där med att man ska ta tillvara på valpens "naturliga följsamhet" - och gick en liten bit med Doris. När jag vände mig om så stod Harry och nosade på något så jag avvaktade tills han tittade upp. Småjoggade lite med Doris och pratade glatt, tänkte att "nu kommer han som ett skott". Men inte då... Han sprang på andra hållet, hur glad som helst och med svansen rakt upp. Det tog 10(!!) minuter innan jag fick tag på den lilla skit... Ehm, förlåt - SÖThunden! Testade alla mina knep men inte ens Doris lockade mer än att utforska på egen hand - nästa gång blir det långlina!

Promenaden avslutades med att ett följe på ca 20 kvinnor, män och barn i alla åldrar kom gående och ville klappa hundarna och det fick de såklart. De var från Afghanistan och hälsade på släktingar och vi skjutsade faktiskt tre av dem hem. Ja inte till Afghanistan alltså, utan till Scoutgården här i närheten där de bodde under sitt besök :)

Nu är vi slut i rutan allihopa så nu hoppar vi ner i sängen! Natti natti!

Urk!
Bus
Ammar Samaya och agerar bädd åt valpen :P
Min blivande Dogparkour-stjärna ;)
Skogspromenad
Inte lätt att få Harry att vara stilla på bild haha
Doris föregick med gott exempel vid kossorna (hon som brukar kasta sig efter dem - Harry har verkligen god inverkan på henne haha)
Liiite läskigt!
Skit... Ehm, SÖThunden i skogen :D
Förlåt, men jag hatar Blogg.se's nya app! Bilden går tyvärr varken att vända eller radera så ni får ha lite överseende med om ni får nackspärr
Försök att få en fin bild på dem tillsammans
Passivitetsträning
Min vackra Doris <3
<3
Snygg-Harry
<3
Tröttfis<3
<3

Nu får man vakta sin tunga...

Handen på hjärtat - alla ni som har eller har haft en valp, har ni aldrig någonsin tyckt att det var ens liiite jobbigt? Eller för den sakens skull ni som haft/har omplaceringshundar/vuxna hundar.

Att skaffa Harry var mitt beslut. Jag ville ha valp. Precis som att jag valde att behålla Samaya i magen och bli mamma för resten av livet.

Trots att jag valt detta så händer det att jag gnäller. Jag gnäller för att Samaya inte sover och jag håller på att gå under av sömnbrist. Jag gnäller för att Harry idag har sprungit IN från trädgården för att bajsa i köket TRE gånger. Jag gnäller för att Doris skriker och river halva huset när grannens bil kör förbi. Men jag älskar dem alla tre av hela mitt hjärta - och jag skulle inte välja bort någon av dem.

Med Doris och Samaya verkar det "accepterat" att gnälla ibland. Men sedan jag skaffade Harry är det helt andra visor. Nu får jag vakta min tunga eftersom folk i min omgivning snabbt kontrar med "vad var det jag sa, det är för mycket jobb med en valp när man har en bebis", eller "klaga inte, du valde själv att skaffa honom".

Och tro mig, det är inte så att jag klagar konstant. Jag tycker inte det är så jobbigt att ha valp. Visst, han måste passas hela tiden så man hinner ut med honom och så han inte biter på något. Det ska torkas bajs och pillas ut skit ur munnen osv. Men för övrigt så har vi det rätt mysigt.
Jag är inte en person som försöker visa upp ett perfekt liv som inte existerar. Allt är inte rosa puttinuttfluff hela tiden och jag väljer att dela med mig av både det positiva och negativa - i verkligheten och här på bloggen. Och självklart blir jag less ibland. Less på alla måsten och allt som ska hinnas med, less på att aldrig få vara ensam utan att passa barn och hundar - vem blir inte det?

Varför skulle man inte få gnälla av sig ibland bara för att man själv gjort ett val? Det är ju inte logiskt. Men då skulle det alltså även gälla om:

- Man valt att gå en utbildning och klagar på att man har en jobbig inlämningsuppgift

- Man har valt ett yrke med mycket stress

- Man har köpt ett hus som måste renoveras

- Man har på sig alldeles för höga klackar och får ont i fötterna

- Osv. osv.

Det mesta vi gör i livet gör vi faktiskt av fri vilja, men det innebär inte att man inte får klaga då och då.

Jag ÄLSKAR min unge men jag älskar inte alltid att vara mamma. Jag ÄLSKAR mina hundar men ibland önskar jag bara att de kunde ligga tysta och stilla i 24 timmar så jag slapp göra något med dem. Det var mitt eget val att skaffa dem allihopa och jag skulle aldrig byta ut dem - herregud, jag har väl valt att bo med Anton men visst gnäller jag på att han inte plockar undan efter sig/inte passar tider osv. Inte är det någon som säger "ja du borde nog ha gjort abort om det är så jobbigt med barn", eller "du borde nog göra dig av med Anton och träffa någon mer ordningsam". VARFÖR är det då okej att säga att jag inte skulle ha skaffat Harry?

Så... Handen på hjärtat - har ni aldrig klagat på att ni måste ut med hunden när ni har 40C i feber eller det är snöstorm? Är det rosa puttinuttfluff 24/7 med era hundar? Har ni aldrig tänkt "fasen vad skönt om jag bara kunde få somna på soffan ifred utan att behöva gå upp och ta ut hunden"? Och har ni aldrig önskat att en valp blev rumsren på typ några dagar istället för några månader?

Om det är så att ni aldrig, inte en enda gång har känt såhär - ja då avundas jag er. Lär mig era knep för att alltid vara på topp! Men till er som någon gång känt så - I feel ya! Man måste inte älska att träna hund 365 dagar om året!

Puss!

Doris <3
Harry <3

Harry vecka 2

Här kommer ännu en veckosummering av Harrys första tid hos oss.

Onsdag:
På morgonen skulle jag och Anton iväg med Samaya så min fina "lillkusin" kom hem och passade Harry åt oss. Han var tydligen sötast när han sov - jag kan iiinte förstå vad hon menade med det, haha!
Väl hemma igen så käkade vi lite och sen tog vi en tur till Ystad Djurpark. Det var ett perfekt tillfälle att promenera lite med Doris och Harry tillsammans och för att miljö- och socialträna. Harry fick bland annat titta på getter, påfåglar, åsnor, hästar, kameler, får, zebror, strutsar, emuer, surikater och en massa andra hundar.
Vi blev såklart stoppade hela tiden av folk som ville titta/klappa/prata och jättemånga frågade om Doris var Harrys mamma :P
Båda hundarna uppförde sig exemplariskt och Harry trivdes bra i Antons famn där han spenderade en stor del av tiden - det är ju alldeles för länge för en så liten valp att promenera i några timmar.

Mina fina <3 kollar på getterna
Harry möter emu - lite läskig men vem fasen tycker inte det, haha
Duktiga vovvarna!
Mycket trött kille hann inte ens få av selen innan han somnade!
Lite bus i buren

Torsdag:
Torsdagen blev en riktig slappdag efter onsdagens utflykt. Tid för vila och att smälta alla intryck är viktigt!
Så vila, vila, vila. Busa lite, äta lite och sen vila igen. Blev lite bus med Doris också, både genom en av barngrindarna och sen ute i långlina. Gick bra men jag är så sjukligt nervös att det är pinsamt!

<3
Duktiga vovvarna!
Tröttfis
Ännu mer tröttfis <3

Fredag:
Harry fick idag prova min Treat&Train (fd. Manners Minder) för första gången. Den var lite läskig när den surrade men sen fick man ju gottis! Jag kommer att använda den vid till exempel ensamhetsträning.

Vi körde ner till sjön på kvällen. Tänkte ta lite fina bilder på Harry i kvällssolen - och vad händer? Systemkameran dör efter EN bild!! Ååhh vad sur jag var!

Harry var i alla fall en riktig tuffing som for ut i vattnet efter Doris! När vi kom hem så kröp han upp i Samayas babyskydd och somnade där :P Det är verkligen en Doris nr. 2 vi har fått!

Koll på trädgården!
Spännande det här
Modiga killen!
Älskar att sjön är så långgrund, perfekt för hundbad och bus!
"Jag blev ju BLÖT!"
Vackra lillkillen
Här kan man också sova!

Lördag:
I lördags tog vi en liten sväng ner på Anderslövs marknad. Kan egentligen tycka att det är lite tidigt med den typen av miljöträning men man får ju, som nämnt innan, känna av individen. Vi stannade inte jättelänge, jag bar Harry där det var mycket folk och erbjöd honom närhet och trygghet under hela tiden. Marknaden är inte speciellt stor men det var ju ändå ganska livat - han klarade det såklart med bravur! Svansen rakt upp och viftandes hela tiden. Han fick hälsa på massor av både vuxna och barn, men blev såklart "ignorerad" av många fler. Mötte en hel massa andra hundar och två stycken fick han hälsa på, en liten lurvboll (som påminde mig om älskade Max) på 11 månader och en stor pudelblandning på 3 år. Jag hann knappt lyfta in honom i bilburen innan han sov som en stock!

På kvällen kom farmor, pappa, faster och syster för att käka lite sushi och mysa med Harry & Samaya - ja och Doris såklart! Vi hann även med att låta Harry och Doris busa lite. Doris hade långlina och de brottades för glatta livet! Så himla skönt att det går bra, men jag är fortfarande nervös och litar inte riktigt på Doris.

Harry kunde inte komma till ro riktigt så Anton ryckte in och la sig hos honom <3
Lite annorlunda jämfört med grusvägarna hemma!
Mycket intryck för en liten valp
Tröttfis i bilen
Syrran är äntligen hemma - OCH hade bakat! :D
Doris manglar Harry lite

Söndag:
Antons sista semesterdag och en riktig, välförtjänt, slappdag för Harry! Bara gos och lek hela dagen. Han har fått ärva Max gamla bur tills han växer ur den och den står alltid öppen. Har tänkt burträna men det har inte blivit av än, dock så har Harry upptäckt den helt på egen hand och går ofta in där för att vila. Superskönt! Det är ju precis det som är tanken med den :)

Vi hade även Doris & Harry lösa tillsammans för första gången. Bara ca 10 minuter inomhus, men ändå. Framsteg!

Sötaste <3
Är så glad att han trivs i sin bur och självmant går in och lägger sig där

Måndag:
Mamma kom hit en sväng och hade med sig sin groenendael-valp Jovi. Vi tog först ut dem en sväng på upplevelsebanan och sen fick de ligga och tugga ben och vila lite i solen. Som avslutning blev det en stund med bus och de lekte så himla fint! Hoppas verkligen de kommer fortsätta vara vänner när de blir äldre <3
Mamma hann knappt köra härifrån innan Harry däckade så vi hade en ganska skön kväll, haha.

Presenning, check!
Plåttunneln var läskig i 30 sekunder, sen skulle den undersökas grundligt!
Man måste titta ovanpå också!
Balanserade som en stjärna (tills han snubblade på sina stora valptassar, haha)
Finaste killen!
<3
Pirayan
Bus med Jovi!
Bus med Jovi!

Tisdag:
Idag har varit en lugn dag. Jag vågade mig faktiskt ut på en "promenad" (gick typ 500 meter) med båda vovvarna och Samaya. Hade Samaya i sjalen eftersom Harry än så länge mest springer lite hur som helst i koppel och bara trasslar in sig i vagnen. Det där behöver jag träna lite på när jag bara går med honom, sedan med bara honom och vagnen och till sist Harry+Doris+vagn.
De var i alla fall superduktiga. Doris ignorerade alla lekinviter från Harry, vilket är precis vad jag vill - kan ju inte ha två stora hundar som ska busa så fort kopplen kommer på!

Det är lite svårt att hinna med att låta dem träffas lösa nu när Anton börjat jobba igen - kvällen går så himla snabbt, det är i princip bara middag och sedan natta Samaya. Och jag vågar inte släppa ihop dem när jag är ensam (och dessutom har Samaya att ha koll på), men det här är ju ett bra alternativ. Då får de i alla fall lite närkontakt! Som tur var så kom Anton hem lite tidigare idag och vi hann låta dem busa en stund (med Doris i långlina).

Resten av dagen har Harry mest vilat - ja och terroriserat lite såklart!

Mina duktiga <3
Pytte-promenad på vår grusväg
De här två vill jämt byta leksaker med varandra, det gäller att ha koll så inga små fingrar kommer i kläm!
Trötter <3