Dörren är färdig!

I ett av mina tidigare inlägg nämde jag att vi skulle modifiera vår vardagsrumsdörr. Inlägget hittar du här:

Lista nr. 2: Hemma

Nu är dörren (efter mycket blod, svett och tårar - bokstavligt talat, Anton skar nästan tummen av sig!) äntligen klar! Det är lite snett och vint på sina ställen, men perfektion är i det här fallet inte lika viktigt som funktion. Den sitter direkt till vänster när man kommer in i vår hall, och leder in till vardagsrummet.

Vid en första anblick ser nog dörren nästan lite skrämmande ut, typ "vad ska ni låsa in där?". Men när man tänker efter så är den supersmart! Mamma gjorde en sån här dörr till sin tvättstuga/hall för några år sedan och den har varit guld värd!

Jag har aldrig tyckt om att stänga dörren om en hund. Det blir så definitivt att man är i olika rum och att hunden är "inlåst". Min uppfattning är att de flesta hundar inte uppskattar detta alls. Kompostgaller är ju ett måste för de flesta hundägare, precis som barngrindar, men har man en hund som hoppar/forcerar dessa så fungerar det sämre. Japp, jag pratar självklart om Doris - bland annat.

Hos mamma har dörren använts vid kalas, högtider och andra tillfällen där vi haft flera hundar med. Alla kommer kanske inte överens, nån blir tjurig om de får ben, någon behöver en paus från allt stoj osv. Då har hon helt enkelt haft en stor bädd, vattenskål och annat i tvättstugan och hunden/hundarna har fått vara där inne. Eftersom det är en hel dörr kan ingen bryta sig ut (eller in för den delen), men eftersom där är galler så känner sig hunden inte lika inlåst och kan ha koll på vad som händer utanför.
När mamma hade Santos och passade Max & Doris mycket så varvade hon helt enkelt dem (eftersom Doris och Santos inte kom överens). Helt perfekt och så mycket trevligare än en bur - som dessutom är olaglig att förvara hundar i.

Så nu har vi äntligen en likadan dörr! Förutom att det kommer underlätta enormt när man har andra hundar på besök så kommer den även vara till nytta när vi får gäster. Doris hälsar väldigt intensivt och hoppar över alla grindar/galler. Nu kan man bara "slänga in" henne i vardagsrummet om det knackar och behöver inte bekymra sig över att hon hoppar över nån grind och skrämmer slag på oväntade besökare (som grannbarnen som säljer saft, brevbäraren eller någon som kört fel).

Jag vill inte att Harry ska ta efter Doris och då kan jag dela på dem när det kommer folk så han lär sig att hälsa ordentligt. Mina hundar får gärna vara superglada men med Doris blir det mer än jobbigt när hon hoppar som en studsboll och nafsar folk i näsan :P

Tanken är också att vi kommer ha nytta av dörren precis i början när Harry flyttat hit, så de kan få kolla in varandra utan risk för att Doris blir kinkig.

Hur vi gjorde:
- Köpte en begagnad dörr i massivt trä, med speglar
- Eftersom vi inte direkt har standardmått så fick vi såga till dörren så den passade i hålet
- Dörren vi köpte var vänsterhängd och vår gamla högerhängd så där fick vi modifiera lite
- Sågade ut speglarna med sticksåg och slipade
- Svetsade ihop plåtramar med galler i
- Målade om dörren
- Spraymålade galler, handtag mm.

Sååå, vad tycker ni? :D

Välkommen hem till oss! ;)

Kommentera här: