Lista: Miljöträning

I mitt förra inlägg delade jag med mig av hur jag kommer prioritera Harrys träning. Du kan läsa inlägget här:

Lista: Harrys träning

Bland mina prio nr. 1 fanns miljöträning med och här tänkte jag skriva vad jag kommer att fokusera mest på när det kommer till den biten.

PRIO 1
- Olika ljud
(skott, fyrverkerier, kyrkklockor, instrument, buller ex. vägarbete, prassel ex. presenning)

- Större lokal/föreläsningssal

- Vatten
(sjö, hav, bäck, pool)

- Veterinärklinik

- Olika underlag
(gräs, sand, asfalt, grusväg, skog, parkettgolv, klinker, brygga, galler, presenning)

- Åka bil

PRIO 2
- Hundgården

- Olika sorters trappor

- Djuraffär/andra butiker

- Stadsmiljö

- Höjder

- Cyklar/skateboards/inlines

BONUS
- Hiss

- Åka buss, tåg, båt

- Trånga utrymmen

- Tunnlar

- Garage
(ljud, dofter mm.)

- Cafe

- Folksamlingar
(ex. marknad)

Jag har såklart prioriterar utifrån vad jag tycker är viktigast. För någon annan ser denna listan kanske helt knasig ut, men mycket beror ju på vad man planerar att göra med sin hund osv. Det mest optimala vore såklart att hinna träna på ALLT, men det är omöjligt.

Mitt fokus i miljöträningen kommer att ligga på trygghet. Jag vill helt enkelt att Harry ska vara lugn och trygg i olika miljöer och situationer. Kunna vara passiv och inte jaga upp sig bara för att det händer saker runtomkring. Det är såklart mest för hans egen skull som jag vill ha det såhär, men även för Doris - hon är ett sånt yrväder och hade mått bra av en kompis som kan dämpa henne lite. Rädd är hon däremot inte för någonting! Enda gången jag sett henne bli riktigt rädd var när hon kände en doft uppe i Åre, som vi misstänkte var björn :O

Vilken sorts miljöträning prioriterar du högst? Varför?

Här ligger Doris och chillar i verkstaden medan husse svetsar (hon låg dock inte stilla så länge utan ville såklart utforska varenda hörn - något hon inte fick med tanke på alla potentiellt farliga saker som finns där)

Kommentarer:

1 Anonym:

jag skriver igen men jag bor på en ort i Stockholms län så därför är miljöträningen oerhört viktig. Det som prioriteras är stadsmiljö, pendeltåg och caféer uteserveringar 😊. Det som inte prioriteras är : hundrastgårdar och typ ställen där folk släpper sina hundar lösa hur som helst. Min hund är super i dessa svåra miljöer och jag tror han är det för han slipper hamna i så många situationer som han ska behöva ta ansvar för själv. Min hund har fått högsta betyg på resturang vi var på då han fick vara på ett utrymme där hundar egentligen inte fick vara på och det var att han inte märktes av 😊 Sånt boostar även matte kan jag säga 😜

Svar: Härligt! Ja jag tycker stadsträning är viktigt, men prioriterar inte det lika högt eftersom det inte är i stan vi vistas mest. Men lite stadsträning blir det såklart också! :)
Roxanne Munoz-Rytting

2 Anonym:

Jag tror man ska anpassa miljöträningen främst efter hur man bor 😊 Det är härligt Iaf att du tänker på detta för det är oerhört viktigt för valpen 😊 Lycka till 😊

Svar: Tack! Ja men visst är det så - miljöträning är alltid viktigt men viktigast är ändå att det funkar där man vistas mest. Så individanpassning är A och O :)
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: