Lista: Socialisering

Oj oj, många listor blir det - och mycket som ska hinnas med! :P

Kolla gärna mina tidigare inlägg också, här hittar du det senaste:

Lista: Miljöträning

Precis som miljöträning, står socialisering högt upp. Båda dessa är så otroligt viktiga i valptiden och svåra att ta igen senare i livet. Eftersom Doris har den problematiken hon har med andra hundar och diverse djur (som hon vill äta upp) så är det jätteviktigt för mig att Harry inte blir likadan. Jag vill kunna ha honom med mig även om någon råkar ha en katt eller en annan hund hemma :P
Med människor är Doris precis tvärt om - hon äääääälskar dem! Det hoppas jag att Harry också kommer göra, men kanske lite mindre intensivt!

Överlag så tänker jag ungefär lika omkring det här som för miljöträningen - att fokusera på att vara lugn och trygg!

PRIO 1
- Andra hundar
- Katter
- Höns/ankor
- Människor
(bebisar, barn, vuxna, äldre, med solglasögon, hatt, keps, rollator, rullstol, permobil, käpp, kryckor, gåstavar, arbetskläder, handikapp, utvecklingsstörning, skägg, olika hudfärger, paraply)

BONUS
- Hästar
- Kor
- Kaniner
- Getter
Osv.

Såklart står människor högst i prioritet. Men som sagt då även andra hundar. Katter eftersom jag själv vill ha katt igen den dagen Doris inte finns mer, och för att mamma/många vänner jag besöker relativt ofta, har katt. Mamma har ju även höns och änder så det vore skönt om han lät dem vara ifred!

Sen så är alla andra djur bara en bonus! Springer vi på en get så kan vi ju lika gärna passa på att träna på den :)

Kommentarer:

1 Nanna:

Jag blir så imponerad av dig. Min lilla valp är fem månader men jag har inte helt så strukturerat "schema" , går valpkurs och lär mig en massa. Hunden kan liksom nästan helt av sig själv men jag behöver ju veta rätta kommandon och sånt.

Men jag funderar så över det som du kallar miljöträna. Jag har bara tagit med valpen överallt och låtit honom lufsa runt här hemma mellan kaniner, marsvin och katter och mina egna fem barn och deras tusen kompisar och våra släktingar och gått på pokemonjakt inne i stan....och annat livsviktkigt. Men jag har inte tränat sådär med miljö. Måste man det? Eller kan det komma av sig själv lite av bara farten när han befinner sig mitt i allt detta vardagslivet?

På kursen övar vi koppel, och inkallande och sånt såklart.

Det är min första hund någonsin!

Svar: Jag tycker det låter som att du har miljötränat jättebra! Man behöver ju inte göra en stor grej av det utan som du skriver, bara låta dem "lufsa runt" bland olika djur och i olika situationer :) Men sen är det aldrig fel att tänka på sånt som kan vara bra att kunna/känna till för valpen i framtiden - all social- och miljöträning man gör när de är små är guld värt då de är mindre lättskrämda än när de blir äldre.

Jag är en sån typ av person som lätt vill göra för mycket och allt på en gång. Samtidigt har jag lätt att glömma saker :P Så att göra listor är mitt sätt att få lite ordning på alla tankar och allt jag vill. Hoppas du hittar lite inspiration!
Roxanne Munoz-Rytting

2 Nanna:

JAAA jag får massor av idéer och tips från det du skriver.

Men alltså "miljöträning" innebär det alltså mest att man tar med och utsätter valpen för olika saker? Inte någon speciell träning med klicker och att man gör det i olika steg och sånt?

Om JA så kan jag ju andas ut! Jag började stressa upp mig och tänkte att det var ett slags TRÄNING med olika delmoment som jag liksom helt missat.

Men är miljöträning "bara" att ta med valpen överallt så är jag på god väg. ( Sen så får jag ju ibland gå undan lite en runda med honom eller sätta honom i bilens bur ett tag om han liksom spårar ur...)

Är olika raser olika svåra att miljöträna?

Svar: Jo men precis, grunden i miljöträningen är ju att hunden utsätts för olika miljöer/situationer/händelser. Det som är själva träningen i det hela är ju att få valpen/hunden att trivas i miljön och "bete sig önskvärt". När jag miljötränar fokuserar jag ofta på att kunna vara lugn i olika miljöer och att det ska vara trevligt. Alltså massor med godis, beröm och kel. Det kan man ju träna hur man vill, men viktigt är att inte överdriva så det blir en negativ upplevelse. Så det är både träning och inte kan man säga :)

Har man en hund som är trygg i sig själv kan man kanske direkt åka till en marknad med massa folk, belöna bra beteenden och hålla koll så det inte blir för mycket. Har man en hund som lätt jagar upp sig/blir rädd så är det kanske bättre att börja med mindre/lugnare folksamlingar och hålla sig i utkanten och belöna. Så på så sätt kan det ju ske stegvis beroende på individen :)
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: