"Miljö- och socialträning är inte så viktigt"

Ni som följer bloggen har ju sett mina listor inför Harrys ankomst. Har du missat dem? Kolla här:

Lista nr. 1: Doris
Lista nr. 2: Hemma
Lista nr. 3: Harry
Lista: Harrys träning
Lista: Miljöträning
Lista: Socialisering

Först och främst vill jag förtydliga en sak: Jag skriver listor för att det är kul, för att få en överblick, för att inte glömma och för att det är lite tvångsmässigt. Att jag skriver listor betyder varken att jag alltid följer dem till punkt och pricka, eller att jag tycker att de som inte skriver listor är "dåliga".

Jag skriver listor över allt - packning när jag ska resa, matlistor, kom-ihåg-listor till mig och kom-ihåg-listor åt andra, att-göra-listor, listor över bra böcker osv. osv. Så självklart skriver jag även listor över hundarnas träning.

Nu har jag fått höra att jag överdriver. Att det är "tramsigt". Att jag kommer stressa sönder min hund om jag ska "hinna allt det där". Att varken miljö- eller socialträning är så viktigt och att det är bättre att bara "ta det som det kommer". Jag skulle vilja bemöta detta och skriver därför det här inlägget.

1. Överdriver? Jag har antecknat det jag tycker är viktigt. Som nämnt ovan så betyder det inte att jag kommer följa listorna slaviskt - de är bara till för att jag inte ska glömma.

2. Tramsigt? Det är ett helt fritt val att sluta läsa bloggen - och att sluta störa sig så mycket på andra :)

3. Tro mig, stress är det sista jag vill ha/behöver. Jag kommer absolut inte stressa för att hinna med allt och i de allra flesta fallen så har jag faktiskt fokus på att ta det lugnt. Miljöträning för mig handlar inte om att stressa sig igenom så många olika miljöer som möjligt, utan att valpen ska lära sig vara avslappnad och komfortabel i nya miljöer.
Jag använder endast mina listor som ett stöd när jag sitter och funderar på vad vi ska hitta på idag/imorgon, för att inte glömma något av det jag tycker är viktigast. Jag är inte heller främmande för att skriva om/individanpassa. Nu är Harry rätt så stursk och fixar det mesta, men hade han inte gjort det så hade jag såklart skalat ner antalet olika miljöer och fokuserat mer på att bli riktigt trygg i ett par olika istället.

4. FEL. Fel, fel, fel, fel, fel! Miljö- och socialträning ÄR jätteviktigt! Självklart finns det de hundar som bara fixar nya miljöer/sociala kontakter helt utan några problem. Visst finns det även de hundar som "står ut" med nya miljöer/sociala kontakter och inte gör så mycket väsen av sig.
Men enligt min erfarenhet så är majoriteten av alla hundar inte såhär. De allra flesta (enligt min uppfattning) reagerar när de är 2 år och plötsligt ska gå i en gallertrappa som de aldrig har sett tidigare. Eller när de möter en katt, eller en hund med lugg framför ögonen. Eller när man tar dem till sjön för en simtur och de aldrig sett vatten innan. Eller om man bor på landet och plötsligt åker in till stan i full rusningstrafik.

Det är komiskt att samma människor som säger att miljö- och socialträning inte är viktigt (både till mig och bakom min rygg), är samma personer som ber mig om råd när deras hund blir rädd för cykeln (som den aldrig sett innan), eller för att gå i sand (som den aldrig gjort innan) eller för stora hundar (som den aldrig träffat innan) eller för hästar (som den aldrig träffat innan) osv. osv.

HUR kan man inte se sambandet? Alltså, samma personer som totalt skiter i att miljö- och socialträna sin valp under den första tiden, som senare i hundens liv stöter på problem som rör just bristande miljö- och socialträning, är samma personer som tycker att jag är "fjantig och överdriver" och tycker att miljö- och socialträning är oviktigt. HUR är det möjligt?

Miljö- och socialträning sker ju löpande under hela hundens liv, jag menar alltså inte att man måste göra allt som valp. Men vi vet att valpar lättast tar det till sig när de är ca 3-12 (3-16 enl. en del) veckor gamla och varför inte passa på att utnyttja det då?

Alltså, alla gör som de vill - jag lägger mig inte i det. Men kom inte till mig för råd samtidigt som du snackar bakom ryggen på mig! Jag lägger oändligt mycket tid på att hjälpa/tipsa vänner/bekanta/vänners vänner osv. HELT gratis och det är minsann inget tacksamt "jobb".
Gör precis som du vill. Ta dagen som den kommer, men låt mig träna strukturerat om jag känner att det passar oss bäst!

Vad är DINA tankar? Är miljö- och socialträning i valpåldern viktigt eller oviktigt?

Igår var vi vid sjön för första gången :)

Kommentarer:

1 NastiSamoyed:

Listor är bäst! :D Jag är också en list-människa, och kan ju känna att man får mindre stress med en lista, för då vet man vad man tänkt. Men precis som du skriver så kan man skriva om och tänka om, beroende på vad det gäller.
Inför nästa valp ska jag också skriva listor! <3

Men miljöträning, hur kan det inte ses som viktigt av vissa människor?! Är det samma människor som inte förstår att hunden inte vet vad ett nej betyder när den precis flyttat till sitt nya hem?
Givetvis ska man miljöträna, och som du skriver, det sker ju under hela livet. Men att passa på med liten valp är ju ändå rätt smidigt. Jag försökte att vara överallt med vår valp (utan att stressa), och gå i gallertrappor bland annat. Nu är hon bara 1 år idag, så det finns mycket kvar att träna. Men nu springer hon utan problem över galler (tex).

Men givetvis ska man miljö- och socialträna. Det är ju en helt ny värld för vovven!

Svar: Nä en lista är ju inte "lag" bara för att man skrivit den - det finns alltid utrymme för att skriva om och vara flexibel. Men ett bra verktyg om man som jag har dåligt minne :P

Nä jag förstår inte heller det alls. Självklart är det så att man kan miljöträna på helt olika sätt och inget behöver vara mer rätt än något annat - men att medvetet inte ta tillvara på valptiden är bara knasigt!
Roxanne Munoz-Rytting

2 Eva H:

Jag sitter ju med en vovve som HELT klart dragits undan från alla "stora o farliga" när han var hos första ägarna så du kan gissa min tanke.....
(Däremot är han supertuff med "konstigheter i allmänhet", både nu som 7åring o som 7mån när han kom hit. Blåsande säck? "MATTTEEEE vi måste dit o kolla vad det ÄÄÄÄRRR!!!!" Konstig låda som aldrig stått under den busken - ditåt i rask fart!
Enda förrutom stora hundar han blev skogstokig av (o kunde försöka attackera) var missbrukare. Där tror jag också första dragit undan honom + att han är oerhört inställd på kroppsspråk. (Lugnare reaktioner numer dock, men noterar gör han fortf.)
Social- o miljöträning är väldigt viktigt! I lagom takt för individen få möta allt det (plus lite till) som hunden ska kunna möta som vuxen. Se'n kommer spökåldern o så är allt livsfarligt ändå då, men det brukar ju ge sig :D
Jag är lika "listig" jag! Dels för att minnas men också för fundering vilket som faktiskt är viktigt. O ibland som lite "piska" att faktiskt få saker gjorda....
Kram o stå på dig!

Svar: Ja men precis. All miljö- och socialträning ska såklart ske på individens villkor och det finns inte en mall som passar alla. Men att helt låta bli det är ju som att bädda för problem i framtiden. Och så svårt är det ju faktiskt inte - hitta en ny miljö, åk dit, ta det lugnt, käka lite godis, åk hem :P

Ja listor är bra till mycket. Jag är både glömsk och har svårt att sortera vad som är viktigt eller inte så de hjälper mig massor!

Kram
Roxanne Munoz-Rytting

3 TeamSuperPoodles:

Så tråkigt att du får sånna reaktioner. Jag gör också listor och gjorde det när jag skaffade mina! Gör träningslistor som vi behöver jobba mer på, samt vilka nya trix/moment som står på tur. Det där med miljöträning tror jag stenhårt på. Jag har en hund som alltid är stabil. Skulle han mot förmodan bli rädd/ överraskad av något kommer han över det fort och inget blir bestående. Han funkar med alla hundar men angående just socialisering med andra hundar stressade jag inte det Min andra äldsta miljötränas jag när hon var valp. Fick socialisera med andra hundar tidigt. Hon är en mycket känsligare hund. Social och miljötröningen som valp gick bra. Men det räckte hon upplevde en stor svart hund som väldigt på och intensiv för att hon skulle bli skrämd och rädd för stora svarta hundar. Det räckte med att jag välte ett kompostgaller för hon skulle bli rädd för det framöver. Dock ej panikrädsla utan mer att hon undviker kompostgaller. Vi bor på ett område med massa barn som åker runt på rollerblades, sparkcykel, springer, skriker. Vi har bott där sen hon var valp, i tre år och gått dagligen i den miljön utan problem. För ett litet tag sedan blev hon överraskad av några pojkar som sprang skrikande upp bakom oss. Då var det springande pojkar helt plötsligt som var obehagligt. Nu har det förvärrats så hon i ge alls är bekväm med springande barn. Jag får bara inse att jag har en hund som ständigt behöver "mijötränas" och som i te glömmer minsta lilla skräck ( och en som är helt tvärt emot). Det är lätt att sluta miljöträna efter valp perioden, men vissa hundar tror jag behöver det kontinuerligt. nu brukar hon bli extra känslig innan och vid löp, hon löper just nu, så jag hoppas detta med barnen lugnar sig... Har börjar med zylkene nu för första gången och hoppas det ger lite effekt. Har du någon erfarenhet av det?

Svar: Det är ju så himla individuellt! Jag tror absolut att det finns individer som behöver både miljö- och socialtränas hela livet medan andra bara "klarar av det". Vissa är ju känsligare än andra :) Oavsett så tror jag det är viktigt i valptiden men såklart utan stress och press - kvalitet framför kvantitet!

Har bara jättegoda erfarenheter av Zylkene. Hoppas det hjälper er!
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: