Tips för lyckad hundmötesträning

Igår åkte jag och Harry iväg för att träna lite hundmöten med ett gäng från grupp Facebook. Såg av en slump ett inlägg om det och tänkte att det skadar ju aldrig med träning med lite nya hundar och människor. Hade egentligen ingen energi alls men behövde komma hemifrån en stund. 


Blev i alla fall inspirerad att skriva lite om hundmötesträning så här kommer mina 10 bästa tips! Det är endast generella tips och kan såklart variera med individen samt om man har några problem med hundmöten. 

Jag och plupp hemma hos mamma innan träningen!
<3
Bästa killen!

1. Ha bra utrustning! 
En ordentlig sele som sitter som den ska och är bekväm för hunden samt ett bra koppel är superviktigt. Jag använder gärna elastiska långkoppel men vid hundmötesträning/koppelträning föredrar jag ett helt vanligt läderkoppel. 
Är hunden känslig för dåligt väder? Använd ett bra täcke! Man presterar bättre om man slipper tänka på att frysa. 
Tänk på vad du själv har på dig. Du ska kunna röra dig obehindrat, ha bra och lättåtkomliga fickor för belöningar mm. 

2. Ladda upp med belöningar! 
Jag har alltid minst två olika sorters godis (ofta tre sorter) och 1-2 leksaker med mig. Det "tråkigare" godiset ger jag när det kanske är lite väntetid eller liknande och hunden tar spontankontakt. Det bättre godiset ger jag under träningen. 
Se till att ha rätt belöning för rätt tillfälle! 

3. Lagom trött hund
Ge dig inte ut för att träna hundmöten med en hund som vilat hela dagen och är full av överskottsenergi! Det kan vara dömt att misslyckas och bli en tråkig upplevelse. Hunden ska såklart inte heller vara så trött att den inte kan ta till sig träningen. Personligen så föredrar jag att låta hunden göra sig av med ganska mycket fysisk energi innan denna typen av träning. Då har den inte en massa spring i benen men är inte heller mentalt uttröttad. Glöm dock inte bort att varva ner lite innan själva träningen. 

4. Träna med rätt hundar
Om du vill göra hundmöten till något positivt så se till att träna med rätt hundar. Det är inte optimalt att börja träna med hundar som till exempel stirrar, spänner sig eller gör utfall. Detta eftersom du då riskerar att din hund svarar på dessa signaler. 

5. Visualisera mötet
Hur vill du att hundmötet ska se ut? Förbered dig genom att visualisera det, och fundera på vilka beteenden du vill ha samt hur du ska belöna dem. För mig är detta jätteviktigt då jag annars lätt snurrar till det och börjar belöna allt möjligt och kanske missar det viktigaste. 


6. Belöna mycket och ofta
Belöningar gör träningen så mycket roligare! Belöna innan själva mötet, i mötet och efter mötet. Du kan självklart belöna på olika vis - med röst, godis, beröring, lek, att få lukta på något osv. 

7. Rätt avstånd! 
Hitta avståndet som fungerar för båda hundarna. Bara för att man tränar hundmöten betyder det inte att man måste mötas med en halvmeter emellan. 
Tänk också på att gärna gå i en båge i mötet - alltså så att hundarnas vägar tillsammans blir en cirkel. Att gå i båge är mindre hotfullt och ökar chansen för ett lyckat möte. 
Förutom att ha avstånd och att gå i båge så är det en bra ide att mötas med hundarna längst ifrån varandra. Då skapas ytterligare avstånd och hundförarna fungerar som en barriär. Det blir också mindre hotfullt för hundarna än om de möts närmast varandra. 

8. Träna på en sak i taget! 
När jag tränar hundmöten så tränar jag hundmöten. Inte fotgående, inte koppelgående eller något annat. Så länge hunden inte hänger som en fullkomlig tokstolle i kopplet så fokusera på hundmötet och inget annat! Visst tycker jag att det är trevligt med en hund som går på vänster sida med slakt koppel och tar kontakt (och detta belönas såklart även om det inte är just det vi tränar på då), men det spelar ju egentligen ingen roll. Lägg fokus på att hundmötet ska lyckas så kan ni träna fotgående i en separat träningssituation istället. 

9. Ha rimliga krav
Ställ inte för höga krav på din hund! Gör hellre situationen "för lätt" så att den garanterat lyckas och du får tillfälle att belöna. Öka långsamt och successivt svårighetsgraden allt eftersom ni kommer längre i er träning. Det är ingen som blir imponerad när en hund tvingas in i ett för trångt möte och accepterar det för att den "måste". Skap istället förutsättningar för att lyckas så blir träningen mycket roligare och med mer varaktiga resultat! 

10. Sluta innan hunden blir för trött 
Jätteviktig punkt! Var uppmärksam på din hunds signaler och håll utkik efter trötthetstecken. Du vinner mer på att få till två riktigt bra möten och avsluta på topp, än 10 möten varav hälften med halvtaskigt resultat. Trötta hundar blir dessutom ofokuserade, får sämre inlärning och kan bli stressade/frustrerade med oönskade beteenden som följd. Sluta alltid i tid och glöm inte att ta många mikropauser även under träningspasset. 

Så - det här är mina bästa tips. Vill även avsluta med: Ha roligt! 

Vad tyckte ni? Lämna gärna en kommentar och tryck på hjärtat om ni gillade inlägget! 

Kommentarer:

1 Anonym:

Bra inlägg! Jag har en fråga. Hade varit intressant om ett inlägg hur du tänker du kring barn och hundar? Jag har själv inte barn men några gånger per år kommer hundarna med på kalas ect. Då är det ofta stökigt, trångt (tycker jag), med många barn. Hundarna finner sig ändå i det och jag har valt att ha dom kopplade i dom situationerna för att kunna vara nära hundarna. Även om det överlag funkar bra kommer barnen ibland i full fart mot hunden eller ska klappa hunden på huvudet med en snabb rörelse och då blir båda mina hundar osäkra eftersom dom inte kan läsa barn helt och hållet. Hur förklarar man för ett barn hur man är runt hundar? Hur kan jag göra mina hundar ytterligare bekväma kring barnen? Tänker att även om man själv får barn, så lär jubsif säkert hunden det barnets signaler, men att barn man inte träffar så ofta fortfarande kan vara svårt för dom att läsa. Jag vill verkligen inte att mina hundar ska bli rädda eller osäkra kring barn för att något obehagligt skulle hända.

Svar: Tack för lite inspiration! Jag ska absolut skriva lite om barn och hundar - håll utkik! :)
Roxanne Muñoz Rytting

2 Anonym:

Låter jättebra, men tyvärr finns det en punkt som kan vara lite svår. Det är ju det där med att hitta "rätt hundar". Att träna där där kan man ju välja hundar och planera iofs. Men när man sedan är ute på promenad då är det garanterat många stirriga hundar som tar kanske lite för mycket plats. Jag tycker det är bra att jag har lärt min hund att jag är den som står emellan och skyddar honom och att vi kastar godis från den där hunden som nästan hälsar med spända blickar. Men jag håller med dig om att det måste vara bra möten till en början. Men det kan vara svårt när man bor väldigt hundtätt i en stadsmiljö. Jag har faktiskt fått lära min hund att sånna här möten kommer vare sig vi vill eller inte. Så målet har varit att hitta rätt sätt att bemöta så min hund tycker det är helt ok.

Svar: Absolut är det så som du skriver! Nu syftade mitt inlägg enbart på planerade träningstillfällen (för träna kan/bör man ju göra även om man dagligen möter hundar i sitt närområde). För "spontan" träning skulle jag komma med mer tips om hur man kan agera i situationer där den andra hunden inte uppför sig helt önskvärt :)

Skönt att ni hittat ett sätt som fungerar!
Roxanne Muñoz Rytting

3 JUNITJEJ:

Vilka bra tips!

Svar: Tack! Kul att du tycker det :)
Roxanne Muñoz Rytting

Kommentera här: