Nyårsafton - En skräckupplevelse?

Jag tänkte, som så många andra, skriva några rader om nyårsafton. I veckor har jag suttit och förfasat mig över kommentarer och åsikter på diverse Facebook-sidor och liknande. 
Faktiskt så trodde jag att hundägare (och andra djurägare) stod enade i detta, men icke! 
 
Det finns alltså på riktigt hundägare som skriver "det är väl bara att träna sin hund, hur svårt kan det vara?" eller "mina hundar har aldrig reagerat så det måste vara ni med rädda hundar som gjort fel"
Har man de här åsikterna så har man, enligt mig, ingen som helst kunskap om hundars beteende. Inte heller någon förståelse för att individer reagerar olika eller har upplevt olika saker. 
 
Visst finns det de som har "gjort fel". Misstag jag upplever är vanliga är att antingen överträna eller att helt sonika ta med sig sin valp/hund ut på nyårsafton så den ska "vänja sig. 
 
1. För mycket ljudträning kan skapa sensitisering = att hunden blir MER känslig för ljud
Tanken är god med alla dessa cd-skivor med fyrverkeriljud, ljudklipp på YouTube osv. Men det gäller att inte överträna! Ljudträning är viktigt men ska ske med måtta. 
 
2. INGEN hund ska vara ute på tolvslaget, nyårsafton! INGEN!
Det finns en uppfattning om att hunden bara behöver "vänja sig". Men faktum är att vilken hund som helst kan bli ljudkänslig när som helst. Det spelar ingen roll om den aldrig har reagerat innan - plötsligt kan den göra det. Och att ta ut sin hund när det smäller som värst kan vara mycket skadligt, både för hörseln och för psyket. Ibland hör jag "men min hund tycker det är roligt och vill jaga fyrverkerierna", medan jag ser en sönderstressad hund som går till anfall (försvar) mot de där fruktansvärda sakerna. Och det är inte okej!
Vi har även fenomenet "inlärd hjälplöshet" som kort sagt innebär att hunden ger upp. Den kan verka till synes oberörd, men egentligen är den så rädd och hjälplös att den bara stängt ner - detta är vanligt förekommande och ska inte misstolkas för en lugn, orädd hund. Håll hunden INNE på tolvslaget! 
 
Sen finns det de som aldrig gjort "fel". Som gjort allt "rätt" enligt konstens alla regler. Men det kan ändå bli fel. Hunden kan ha en dålig dag, vara orolig/stressad av helt andra händelser, bli skrämd av plötsliga smällar osv. Min lille Max var aldrig ljudrädd. Han kunde inte bry sig mindre om åska, skott eller fyrverkerier. Men en kväll sov vi med sovrumsfönstret öppet när det plötsligt brakade loss i världens åskoväder. Ni vet de där knallarna som låter som att hela huset rasar. Jag flög upp ur sängen och skrek i ren reflex av att bli väckt på det sättet. Max reagerade på min reaktion och efter det var han orolig vid åska. Där ser man ett exempel på hur lätt en hund kan få en negativ upplevelse som sitter i länge efteråt. 
Vår Yaq som pga. fyrverkerier slet sig och blev påkörd, bara 8 månader gammal, hade inte heller reagerat på ljud innan. Men samma dag hade han fått en stöt av ett elstängsel vid en hästhage, och var generellt lite orolig. På kvällspromenaden smällde det plötsligt och nära och olyckan var ett faktum. Han blev panikslagen, slet sig och överlevde inte. 
 
Att hundar "lever i nuet" är en myt. Det är en stor, fet myt. Hundars nervsystem, hormoner och andra kroppsliga funktioner fungerar precis som våra. De kan ha hormonobalanser, överbelastade nervsystem, drabbas av PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) osv. Självklart bär de med sig obehagliga händelser, både i kropp och själ! 
 
Det är mycket olyckligt att så få förstår, eller bryr sig om, hur mycket skada fyrverkerierna gör. Och det är extremt beklagligt att även andra hundägare lättvindigt avfärdar de med rädda hundar med att de "inte har tränat tillräckligt". Jag tycker faktiskt att det är riktigt skrämmande! 
 
Om vi bortser från hundarna så har vi katter, hästar, kor och andra sällskapsdjur som blir vettskrämda. Vi har alla vilda djur, många barn, personer med trauman bakom sig osv. Det blir en massa nedskräpning, risk för skador både vid smällandet samt efteråt då det kan ligga kvar pjäser som inte smällt av. Hur kan någon rättfärdiga allt det här? Och om vi nu tvunget ska smälla - varför inte hålla det till tolvslaget? Då är alla (utom de vilda djuren) förberedda och kan värja sig på olika sätt. 
 
Nä, hemma hos oss blir det (som vanligt) ett fyrverkerifritt nyår! Visst smäller grannarna, men vill någon av våra gäster göra det så får de helt enkelt knalla iväg bort till resten av husen, Från vår gårdsplan skjuts det inte upp en endaste fyrverkeripjäs. 
 
 
HUR JAG FÖRBEREDER MINA HUNDAR INFÖR NYÅRSAFTON
Det är Harrys första nyår och min plan är att göra precis likadant med honom som jag gör med hundarna varje år. Undantaget är att jag hade planerat att ge honom Zylkène bara för att boosta honom lite extra men jag glömde såklart bort att beställa det. Attans! Som tur är så har jag valeriana hemma så han ska få en liten slurk några timmar innan det börjar smälla. 
 
1. Välrastade och trötta
Det här börjar jag med redan idag. Jag vill gärna trötta ut dem "så mycket det går", utan att överanstränga dem såklart. Så idag blev det, förutom bus, varsin stund trickträning inne och sedan en riktig långrunda med massor av aktivitet. Vi gick off-road i skogen och jag stannade på olika "stationer" och gjorde diverse aktiviteter. Till exempel: Godissök, dogparkour, backträning, springa, gå långsamt, sitta och stanna kvar, godisträd, gå slalom, nosa på rådjurens/vildsvinens matplats osv. När vi kom hem så gick vi inte in direkt utan de fick ett litet godissök till på träningsplanen där de inte varit på länge. 
 
Imorgon kommer jag aktivera dem på liknande sätt för att se till så de är riktigt trötta i både kropp och knopp! 
 
2. Tuggben, kojor och radio
Jag ställer in hundarnas burar i Samayas sovrum (vårt gamla) där det brukar låta minst och de känner sig trygga. Jag drar ner rullgardinerna, hänger filtar för fönstren och ställer in deras burar som är övertäckta på alla sidor utom ingången (ifall de vill gå in och gömma sig). Sätter på radion på låg volym och ger dem varsitt riktigt gott tuggben eller en fryst Kong med något smarrigt i! Där får de sen ligga tills det värsta har lagt sig. Max & Doris har aldrig varit ljudrädda men jag har alltid gjort såhär ändå och nu blir det ju istället Doris & Harry. Jag hoppas att Doris coolhet omkring det hela, smittar av sig på Harry - som än så länge inte visat något tecken alls på att reagera på ljud. Min policy är också att aldrig lämna hundarna ensamma på nyårsafton ifall de skulle bli rädda. De senaste åren med Max & Doris har jag gått lite ut och in. Vi brukar bada badtunna på tolvslaget men jag har gått ut och snackat lite, gått in och kollat hundarna, gått ut igen osv. I år kommer jag att ligga i sängen hos dem hela tiden eftersom det är Harrys första nyår. 
 
Här kan du läsa en mer ingående artikel: Undvik olyckor på nyårsafton
 
Jag har blivit kallad tramsig, överbeskyddande och liknande saker. Men jag tar hellre det säkra före det osäkra och gör vad jag kan för att minimera risken att mina hundar blir skrämda. 
 
Och glöm inte: Nu är det för sent att träna! Det handlar bara om att hantera.
Så fort de eventuella sviterna efter nyårsafton lagt sig, ja då är det däremot läge att börja träna. Vänta inte tills december nästa år! 
 
Lycka till och ta hand om era hundar <3
 
 
Mys och bus <3
 
 
Blev inte så många foton på vår promenad - jag var alldeles för upptagen med att aktivera hundarna!
 
Ett godissök
 
Stöd Smällarupproret du också!
 

Kommentera här: