Lista: Harrys träning

För att det inte ska bli övermäktigt så har jag försökt att skriva ned vad jag tycker är viktigast att träna med Harry. Det är lätt att bli ivrig och vilja göra allt på en gång, i alla fall för mig. Jag kommer inte alls att fokusera på att lära in en massa kommandon eller att han ska kunna sitta/ligga/räcka vacker tass osv. Det kommer av sig själv och såna moment är inte speciellt svåra att lära in även när han blivit lite "äldre". Istället så vill jag i början fokusera på vardagen och att han är välfungerande i den.

Här kommer mina prioriteringar (utan inbördes ordning):

PRIO 1
- Passivitet och trygghet i olika miljöer och tillsammans med olika hundar/djur/människor (har separata listor för miljö- och social träning)
- Åka bil
- Ensamhetsträning
- Relation (mellan honom och mig, samt med resten av familjen)

Miljö- och socialträningen är superviktig! Brist på detta är svårt att ta igen senare och jag behöver en hund som klarar av att vara lugn och trygg i många situationer, samt komma bra överens med andra hundar, olika djur och människor. Här kommer jag lägga mycket fokus precis i början. Självklart utan att överdriva!

Åka bil och kunna vara ensam är också något som mina hundar måste klara av. Harry lär få följa med upp till Åre och då är det en lång bilresa dit och hem. Jag vill att han ska tycka det är lika kul som Doris att få följa med. Jag spenderar ganska mycket tid i bilen även annars och vill att hundarna ska kunna åka med utan problem.

Och att vara ensam är väl ganska självklart. Max hade enorma ensamhetsproblem när vi fick honom och även Doris tyckte det var jobbigt att bli lämnad i början. Jag tränade långsamt och noga för att de skulle känna sig trygga med att vara på andra sidan en grind/i hundgården på jobbet/hemma en stund och nu är det inga problem alls. Här är faktiskt svårigheten att jag är hemma så mycket - det gäller att inte glömma bort denna träning så att han är redo den dagen jag måste lämna honom en stund. Jag behöver också träna honom i både att bli lämnad när Doris också är hemma, samt att bli lämnad helt själv. Vill inte att han ska bli för beroende av Doris sällskap.

Även relationen har hög prioritet. Utan en bra relation kommer man ingenstans och detta arbetet börjar i det ögonblicket jag hämtar hem honom, och fortlöper hela hans liv. En bra relation måste vårdas och tas om hand för att bestå. Mitt ansvar är att alltid behandla honom med kärlek och respekt.

PRIO 2
- Rumsrenhetsträning
- Koppelträning
- Resurser
- Hantering
- Inkallning

Självklart kommer jag att träna rumsrenhet från dag 1. Skillnaden är att jag inte kommer att stressa upp mig om han inte blir rumsren "direkt". Det här brukar komma av sig själv när valpen blir äldre och jag gör inte så stor grej av det. Självklart kommer jag att vara noga med att titta efter signaler på att han är nödig, samt förekomma genom att ta ut honom efter mat/sömn/lek.

Koppelträningen kommer automatiskt när vi går ut. En valp ska inte motioneras så promenaderna kommer vara lugna, korta och i syfte att miljöträna osv. Harry kommer redan från början få lära sig att om man drar så kommer man ingenstans, och förhoppningen är att när han inser att det inte lönar sig - ja då drar han helt enkelt inte. Min dröm är en hund som inte drar i koppel! Som jag slitit mitt hår med Doris! Vi har kommit till rätta med många av hennes problem men hon är fortfarande en bulldozer i koppel... Och det är så mycket svårare att ändra en dålig, befäst vana än att bara träna det rätt från början.

Eftersom vi har Samaya så vill jag absolut inte ha en hund som vaktar saker/sovplatser/mat/sin kropp osv. Resurser och hantering står därför ganska högt i prioritet. Jag lägger dock inte allt ansvar på Harry utan "tränar" även Samaya i att klappa fint, inte störa när hundarna sover osv. osv. Sen så kommer ju Harry, precis som Doris, att få en egen bur som blir hans "safe spot" där ingen får störa.

Som jag skrev ovan så kommer jag inte lägga fokus på några moment eller massa kommandon i början. Men att lägga grunden till en bra inkallning är aldrig fel! Bor man som jag, på landet med nära till skogen, så vill man kunna ha hundarna lösa då och då. Och ska man ha sin hund lös - ja då gäller det att inkallningen sitter i benmärgen!

BONUS
- Allt annat :P

Här kommer allt som inte känns jätteviktigt att träna på precis i början. Det är alltså inget jag prioriterar alls, men dyker det upp ett bra träningstillfälle så tar jag chansen om tillfället passar.


Sen så skulle man ju kunna skriva i oändlighet:
- Jag vill inte att Harry vaktar överdrivet
- Jag vill inte att Harry skäller ut folk vi känner när de kommit in
- Jag vill inte att Harry drar i koppel
- Jag vill inte att Harry sticker efter vilt
- Osv. osv.

Det tråkiga med en sån lista är att man enbart fokuserar på vad man INTE vill att han ska göra. Jag föredrar att fokusera på vad jag VILL att han ska göra och tänker att "bra" beteenden konkurrerar ut "dåliga" beteenden.
Med en sån här lista känns det också väldigt problemfokuserat - som om man rabblar alla problem som skulle kunna uppstå. Men vad är egentligen meningen med det? Visst är det bra att ha lite lösningar till hands, men jag tror att om man bara fokuserar på problem så kommer man se problem/potentiella problem. Så nej, några såna listor blir det inte! Jag fokuserar hellre på vad jag vill att han ska kunna/göra :)

Hur hade din lista sett ut? Vad vore prio 1?

Lista nr. 3: Harry

Min sista lista (eller ja, min sista "huvudlista" - sedan finns det en massa underlistor också, haha). Du kan se mina tidigare listor här:

Lista nr. 1: Doris
Lista nr. 2: Hemma

Lista 3 - HARRY
- Teckna försäkring
- Foder + egna skålar
- Glukosamin
- Kolla upp valpkurs
- Köpa tuggben och leksaker
- Koppel, halsband & sele
- Namnbricka med telefonnummer

- Skriva lista över miljöträning
- Skriva lista över social träning
- Göra en "träningsplan" för första tiden
- Prata igenom "regler" och rutiner med Anton

Försäkringen kommer jag att teckna i If. Har alltid haft våra djur försäkrade där och förutom att de är dyra så är jag väldigt nöjd med dem - och bäst av allt är den fasta självrisken! Hade jag haft en försäkring med fast+rörlig självrisk på Max eller Doris så hade jag aldrig haft råd att betala deras veterinärkostnader!

Foder har införskaffats och det levererades i morse. Självklart ett som är anpassat för valpar av storväxta raser. Nu behöver han bara en egen matskål också :)

Jag har beställt glukosamin från Svenska Djurapoteket. Studier visar att man med goda resultat kan ge glukosamin även i förebyggande syfte och jag tar hellre det säkra före det osäkra! Så i alla fall tills Harry är färdigväxt kommer han att få glukosamin varje dag - sen håller vi tummarna för att vi slipper ledproblem på den här hunden!

Jag måste kolla upp och anmäla mig till valpkurs. Även om jag själv håller valpkurser så tycker jag att det är jättenyttigt att gå med sin egen valp också. Det blir en nyttig erfarenhet för honom, social- och miljöträning och jag kan alltid lära mig något nytt. Än så länge vet jag inte var det blir - det är lite pussel att få ihop det med passning av Samaya, speciellt om det tar en stund att köra dit för då blir det några timmar jag måste lämna henne. Därför har jag inte bestämt mig än.

Vi har lite tomt på tuggben här hemma eftersom mamma fick nästan alla mina till Jovi. Hade en hel låda med tjurmuskler och kalvöron som Doris inte får äta (de är för små så hon försöker svälja dem och sätter i halsen - alltså riktigt så man måste dra upp dem). Men nu får jag ladda upp hundskafferiet med massa naturligt tugg igen. Leksaker har Doris en hel del men de är inte så roliga eftersom hon biter sönder allt utom repknutar/-flätor :P Harry får väl ha några lite mer stimulerande saker som han får leka med när Doris inte är i närheten.

Koppel har jag massor hemma så det kommer jag att ta ett gammalt, mest ifall han biter på det så vill jag inte köpa nåt dyrt. När han blir äldre får han ett eget läderkoppel såklart. Halsband och sele är svårt eftersom jag inte vet vilken storlek han ska ha. Därför kommer han få ha Max gamla (tror de passar hyfsat) de första dagarna och sen kör vi och handlar nytt till honom <3
Jag behöver såklart en namnbricka med telefonnummer och en sån fick jag av mamma häromdagen. En jättefin svart bricka med Harrys namn och mitt nummer, på.

Sen så är det listor. Listor, listor, listor! :P

Jag håller på att skriva en lista med sånt som jag vill miljöträna samt sånt jag vill socialträna. Allt i prioriteringsordning. Jag menar, det är ju jättebra om jag hinner åka buss med honom, men jag kommer inte prioritera det då jag aldrig någonsin sedan jag skaffade hund, har åkt buss med dem. Istället prioriterar jag kanske att inte bli rädd för traktorer som vi har gott om här på landet.
När jag skrivit ned allt jag vill träna på så ska jag göra en (väldigt simpel) träningsplan. Den kommer såklart var flexibel, men det är skönt för mig att ha något konkret att titta på. Då glömmer jag inget viktigt och kan fördela aktiviteterna jämnt. Det är också vissa saker jag vill hinna med innan Antons semester är slut osv.

Ang. regler & rutiner så handlar det mer om oss än om honom. Jag kommer alltså inte skriva "Regel nr. 1 - Harry får inte tigga vid bordet" utan snarare "Regel nr. 1 - Vi ska inte ge hundarna mat vid bordet". Detta tycker jag är viktigt för att vi ska få en så trevlig tillvaro som möjligt där jag och Anton inte behöver tjafsa. Denna lista kommer bli ganska kort.

Sååå... Ös på med tips till mina "underlistor" för miljöträning och social träning! Och vad skulle vara viktigast för er att ha på en lista över regler och rutiner? :)

Lista nr. 2: Hemma

Här kommer min andra lista på förberedelser inför Harrys ankomst. Vill du läsa nr. 1, kan du göra det här:

Lista nr. 1: Doris

LISTA 2 - FÖRBEREDA HEMMET
- Fixa dörr till vardagsrum
- Köpa mer kompostgaller
- Valpsäkra alla rum
- En till trädgårdskrok med lina
- Köpa fler vattenskålar
- Köpa en till bur
- Fixa bilbur

Dörren till vardagsrummet ska modifieras lite, mer om den kommer i ett eget inlägg :)

Sen så behöver jag mer kompostgaller! Både för att kunna dela av rum och för att valpsäkra. Jag har till exempel lovat Anton att göra en kompostgallerhage runt hans hörna med trumset, dyra gitarrer osv. Sen ska det såklart valpsäkras i form av att ta bort sladdar och annat som Harry kan skada sig på, samt ta bort skor och annat som Harry kan skada ;)

Jag har fått låna mammas trädgårdskrok (vet inte vad de heter) så jag har två. Detta för att kunna binda upp Doris och Harry så de inte når varandra, precis i början om det är en situation där jag inte har full koll. Doris tycker det är ganska tråkigt att vara i lina men hon accepterar det och Harry får lära sig :) Men jag kommer såklart ha honom bunden närmast mig. Detta är som sagt ENDAST om jag ska göra något i trädgården där jag inte har full koll, annars så har vi ju staket av en anledning och mina hundar står aldrig bundna någon längre tid.

"Trädgårdskrok"

Fler vattenskålar ska införskaffas. Doris och Max trivdes bäst med att ha flera skålar och i olika rum. Då behövde de aldrig "tjafsa" om vatten som de gnabbades lite om precis i början när båda tvunget skulle dricka samtidigt. Vi kommer också sova med hundarna i olika rum de första dagarna och då måste såklart båda ha tillgång till vatten.

Harry ska få en egen bur, precis som Doris har. Buren är Doris "safe spot" där hon alltid får vara ifred. Hon ligger inte där så ofta men när hon gör det så får ingen störa henne. Hon älskar sin bur och tuggar alltid sina ben där inne. Harry kommer få en egen så han också har en (helt frivillig) safe spot om han vill.

Sen så är det bilen... Min fina bil med måttbeställd hundbur för att passa till Doris, Max och en barnvagn under. Jag har lite ångest för vi har verkligen inte råd att måttbeställa en ny men det kommer inte dröja jättelänge innan Harry är alldeles för stor för den. Så det måste jag börja fundera på redan nu så jag inte står där sen ocj har panik för att jag inte får med mig båda hundarna :P