Det här med munkorgar

Jag har i dagarna jagat runt efter en munkorg till Doris. När Harry kommer så vill jag helt enkelt vara så förberedd det bara går.

Än så länge har Doris aldrig varit dum mot en valp, men jag kommer vara ensam hemma med båda hundarna plus Samaya, hela dagarna när Anton jobbar. Då tänker jag som så att det är ju inte fel att vänja Doris vid munkorg för att underlätta för mig. Det handlar såklart inte alls om att hon ska ha den på sig hela dagen, men i de situationer där jag vet att hon kan vara lite "opålitlig" så kan den bli en trygghet för oss alla. Det är heller inte fel att ha en munkorg när vi promenerar i stan med tanke på hur mångs förgiftningsfall det varit den senaste tiden!

I alla fall så brukar jag rekommendera Baskervilles munkorg när någon frågar och började därför leta efter den i butik (eftersom jag vill prova så den sitter bra). Hittade inte den någonstans så det blev istället en Julius K9 i läder som verkade passa bra när vi provade.

En snygg munkorg men inte så trevlig enligt mig

När vi kom hem så testade jag den igen och spände åt den så den satt ordentligt. Märkte att Doris blev väldigt besvärad - och insåg då att hon mer eller mindre blev "strypt" av den! Munkorgen knäpps bakom öronen men via en rem som går under hakan. Resultatet blev naturligtvis att om jag hade den löst så kunde hon enkelt dra av sig den med en tass, och om jag spände den så blev det väldigt obehagligt för henne! Inget jag vill använda med andra ord...

De allra flesta butiker verkar också sälja de där läskiga munkorgarna i nylon som alltid finns hos veterinärer. De är totalt livsfarliga att ha på en längre stund då hunden inte kan hässja ordentligt. Hunden kan inte heller dricka/ta godis ur den, men av egen erfarenhet så vet jag att de fortfarande kan nypas med framtänderna!

Läskig munkorg i nylon

Satte mig igår kväll och letade på nätet. Tänkte att jag får väl beställa och skicka tillbaka om den inte passar. Började med att googla Baskerville eftersom jag alltid tyckt att de varit bra - men nu när jag själv skulle köpa den så upptäckte jag att de bara har en ny modell, kallad Baskerville Ultra. Vad innebär då detta? Jo att även denna munkorg har en rem under hakan!

Baskerville Ultra med hakrem

Lite lagom irriterad började jag googla efter andra munkorgar. Och vad tror ni jag hittade? Nästan varenda en har en rem under hakan! Visst, jag kan förstå att den säkert sitter på plats bättre då, men det blir ju hur otrevligt som helst för hunden? Nu behöver man såklart inte ta i för kung och fosterland när man spänner, men den ska ju ändå sitta kvar!

Munkorg med hakrem
Munkorg med hakrem

Jag slängde ut en fråga i en hundgrupp på FB - "Var hittar jag en munkorg UTAN remmen under hakan?". Fick ganska omgående tips på en av märket Gappay och satte mig än en gång för att googla. Hittade den och blev superglad då den såg ut precis så som jag ville. Nackdelen var bara att den inte fanns i Doris storlek... Men den fanns i en liknande storlek i alla fall så jag slog till och beställde!

Gappay munkorg utan hakrem

När jag letade efter munkorgen från Gappay så trillade jag av en slump in på en mindre webshop där de sålde den gamla modellen av Baskerville! Så jag slog till och beställde den också! Lika bra att köpa två så kanske en av dem passar i alla fall - och den andra kan man ju alltid skicka tillbaka/sälja vidare.

Baskervilles gamla modell utan hakrem

Jag trodde minsann aldrig det skulle vara så svårt att hitta en bra munkorg, men nu håller jag tummarna för att någon av de två passar - annars vet jag inte vad jag gör! :P

Vilken munkorg använder du? Vad tycker du om att det går en rem under hakan, på de flesta som finns att köpa?

Kommentarer:

1 NastiSamoyed:

Har inte behövt införskaffa en munkorg än, och hoppas att jag inte behöver, om jag inte ska träna skydd. Men det verkar ju inte schysst alls med hakremmen! Klart korgen ska sitta kvar, men att tillföra obehag kommer ju inte ge bra resultat i slutändan. :/
Tur att du hittade flera stycken utan hakrem till Doris! :)

Svar: Nej visst verkar det som en dålig ide med remmen under hakan? Tror inte det är menat att den ska ska skapa obehag, men det gör den ju :/

Skönt att du inte behöver någon :) Jag behöver väl egentligen inte heller men den kan vara ett bra hjälpmedel för oss eftersom Doris kam vara lite knepig med andra hundar :)
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: