Lista: Harrys träning

För att det inte ska bli övermäktigt så har jag försökt att skriva ned vad jag tycker är viktigast att träna med Harry. Det är lätt att bli ivrig och vilja göra allt på en gång, i alla fall för mig. Jag kommer inte alls att fokusera på att lära in en massa kommandon eller att han ska kunna sitta/ligga/räcka vacker tass osv. Det kommer av sig själv och såna moment är inte speciellt svåra att lära in även när han blivit lite "äldre". Istället så vill jag i början fokusera på vardagen och att han är välfungerande i den.

Här kommer mina prioriteringar (utan inbördes ordning):

PRIO 1
- Passivitet och trygghet i olika miljöer och tillsammans med olika hundar/djur/människor (har separata listor för miljö- och social träning)
- Åka bil
- Ensamhetsträning
- Relation (mellan honom och mig, samt med resten av familjen)

Miljö- och socialträningen är superviktig! Brist på detta är svårt att ta igen senare och jag behöver en hund som klarar av att vara lugn och trygg i många situationer, samt komma bra överens med andra hundar, olika djur och människor. Här kommer jag lägga mycket fokus precis i början. Självklart utan att överdriva!

Åka bil och kunna vara ensam är också något som mina hundar måste klara av. Harry lär få följa med upp till Åre och då är det en lång bilresa dit och hem. Jag vill att han ska tycka det är lika kul som Doris att få följa med. Jag spenderar ganska mycket tid i bilen även annars och vill att hundarna ska kunna åka med utan problem.

Och att vara ensam är väl ganska självklart. Max hade enorma ensamhetsproblem när vi fick honom och även Doris tyckte det var jobbigt att bli lämnad i början. Jag tränade långsamt och noga för att de skulle känna sig trygga med att vara på andra sidan en grind/i hundgården på jobbet/hemma en stund och nu är det inga problem alls. Här är faktiskt svårigheten att jag är hemma så mycket - det gäller att inte glömma bort denna träning så att han är redo den dagen jag måste lämna honom en stund. Jag behöver också träna honom i både att bli lämnad när Doris också är hemma, samt att bli lämnad helt själv. Vill inte att han ska bli för beroende av Doris sällskap.

Även relationen har hög prioritet. Utan en bra relation kommer man ingenstans och detta arbetet börjar i det ögonblicket jag hämtar hem honom, och fortlöper hela hans liv. En bra relation måste vårdas och tas om hand för att bestå. Mitt ansvar är att alltid behandla honom med kärlek och respekt.

PRIO 2
- Rumsrenhetsträning
- Koppelträning
- Resurser
- Hantering
- Inkallning

Självklart kommer jag att träna rumsrenhet från dag 1. Skillnaden är att jag inte kommer att stressa upp mig om han inte blir rumsren "direkt". Det här brukar komma av sig själv när valpen blir äldre och jag gör inte så stor grej av det. Självklart kommer jag att vara noga med att titta efter signaler på att han är nödig, samt förekomma genom att ta ut honom efter mat/sömn/lek.

Koppelträningen kommer automatiskt när vi går ut. En valp ska inte motioneras så promenaderna kommer vara lugna, korta och i syfte att miljöträna osv. Harry kommer redan från början få lära sig att om man drar så kommer man ingenstans, och förhoppningen är att när han inser att det inte lönar sig - ja då drar han helt enkelt inte. Min dröm är en hund som inte drar i koppel! Som jag slitit mitt hår med Doris! Vi har kommit till rätta med många av hennes problem men hon är fortfarande en bulldozer i koppel... Och det är så mycket svårare att ändra en dålig, befäst vana än att bara träna det rätt från början.

Eftersom vi har Samaya så vill jag absolut inte ha en hund som vaktar saker/sovplatser/mat/sin kropp osv. Resurser och hantering står därför ganska högt i prioritet. Jag lägger dock inte allt ansvar på Harry utan "tränar" även Samaya i att klappa fint, inte störa när hundarna sover osv. osv. Sen så kommer ju Harry, precis som Doris, att få en egen bur som blir hans "safe spot" där ingen får störa.

Som jag skrev ovan så kommer jag inte lägga fokus på några moment eller massa kommandon i början. Men att lägga grunden till en bra inkallning är aldrig fel! Bor man som jag, på landet med nära till skogen, så vill man kunna ha hundarna lösa då och då. Och ska man ha sin hund lös - ja då gäller det att inkallningen sitter i benmärgen!

BONUS
- Allt annat :P

Här kommer allt som inte känns jätteviktigt att träna på precis i början. Det är alltså inget jag prioriterar alls, men dyker det upp ett bra träningstillfälle så tar jag chansen om tillfället passar.


Sen så skulle man ju kunna skriva i oändlighet:
- Jag vill inte att Harry vaktar överdrivet
- Jag vill inte att Harry skäller ut folk vi känner när de kommit in
- Jag vill inte att Harry drar i koppel
- Jag vill inte att Harry sticker efter vilt
- Osv. osv.

Det tråkiga med en sån lista är att man enbart fokuserar på vad man INTE vill att han ska göra. Jag föredrar att fokusera på vad jag VILL att han ska göra och tänker att "bra" beteenden konkurrerar ut "dåliga" beteenden.
Med en sån här lista känns det också väldigt problemfokuserat - som om man rabblar alla problem som skulle kunna uppstå. Men vad är egentligen meningen med det? Visst är det bra att ha lite lösningar till hands, men jag tror att om man bara fokuserar på problem så kommer man se problem/potentiella problem. Så nej, några såna listor blir det inte! Jag fokuserar hellre på vad jag vill att han ska kunna/göra :)

Hur hade din lista sett ut? Vad vore prio 1?

Kommentarer:

1 Anonym:

Jag älskar dina inlägg, mina krav på min hund är att min hund ska vara neutral i människo/hundmöten , ha bra passivit vi ska kunna fika på caféer och uteservering utan i lugn och ro. Du kommer säkert göra det med din hund men jag rekommenderar filtträning 😊. Jag vill också att min hund ska kunna leka på kommando precis över allt men självklart ta mat och andra belöningar. Men leken har hjälpt oss något otroligt, speciellt då vi bor hundtätt och folk med lösspringande/ utfallshundar kan vara oförskämda och bara gå rätt på eller släppa fram. Då har leken för oss varit den där toppbelöningen som gjort att vi kan gå vidare och matte är lite gladare. Ett till prio är att endast hälsa på hundar med min hund där båda vill hälsa och där jag trivs med hundens ägare och är det en ny hund ska vi ha gått på promenad en stund så hundarna är lite mer "mellow". Typ det är mina krav nu är min hund vuxen och jag har jobbat stenhårt med detta. Tyvärr har min hund också blivit skrämd några ggrr av andra lösspringande hundar. Men efter ha gått på kurser satsat stenhårt med trygga möten så har vi kommit tillbaka på banan genom detta koncept. Jag skulle inte göra annorlunda idag om vi fick en valp 😊

Svar: Vad kul att du gillar inläggen! :D

Härligt, låter som att du hittat ett vinnande koncept. Blir glad av att se att fler satsar mer på att fungera i vardagen, än på en massa moment och kommandon. Jag håller helt med om allt i din kommentar, men framför allt att bara låta hunden hälsa i hundmöten som känns bra!
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: