Lista nr. 1: Doris

Jag är en sån där person som aldrig gör något halvdant utan om jag gett mig in i något så gör jag det helhjärtat. Har väldigt lätt för att "snöa in" och sitter till slut med listor i det oändliga och ett litet projekt har plötsligt blivit ett nästintill övermäktigt livsverk.
Så även denna gång..! Herregud vilket projekt det är att bli med valp ;)

Såklart vill jag - som de flesta andra - göra ALLT rätt. Men det är inte så enkelt att göra "rätt". Vi lär oss nya saker hela tiden och det som var "rätt" igår behöver inte nödvändigtvis vara det idag. Jag lär mig hela tiden och suger åt mig kunskap från alla möjliga håll och kanter - bara för att det är så fantastiskt spännande och intressant! Det jag tycker är rätt nu kommer jag kanske förkasta när det någon gång i framtiden blir en valp till.

Jag tänkte dela med mig av mina listor (som säkert kommer hinna redigeras 1000 gånger innan vi hämtar hem Harry om två veckor), dels för att jag gärna vill spara dem här i bloggen, dels för att de kanske kan inspirera någon och dels så alla "veta-bäst-människor" får något nytt att skvallra om ;)

LISTA 1 - FÖRBEREDA DORIS
- Köpa välsittande munkorg
- Betinga munkorgen positivt
- Börja ge Zylkene om en vecka
- Sätta in Adaptil doftavgivare
- Börja ge smärtstillande om ca 1-1,5 vecka
- Ladda frysen med Kongar och andra godsaker
- Se till att hon är tillräckligt aktiverad men inte överaktiverad
- Åka med i bilen och hämta Harry

Som jag skrev i mitt förra inlägg så är det absolut inte så att Doris kommer ha munkorg jämt. Det är heller inte så att jag inte litar på henne och är rädd att hon ska äta upp valpen. Men jag kommer vara ensam med båda hundarna och Samaya hela dagarna och i vissa situationer kan en munkorg vara en extra trygghet.

Jag har köpt hem både Zylkene och Adaptil doftavgivare som jag kommer börja använda om en vecka (det är då en vecka kvar tills Harry ska hämtas). Anledningen är helt enkelt, än en gång, att i min värld kan man aldrig förbereda sig för mycket :P
Doris fick Zylkene när hon först flyttade hit och jag märkte bra effekt av det. Nu har hon varit lite stressad igen, i perioder sedan Max lämnade oss och därför tänker jag att det inte är fel att ge Zylkene igen. Detsamma gäller för Adaptil som kan hjälpa både Doris att slappna av, men även Harry när allt är nytt och främmande. Jag vill helt enkelt att Doris ska vara sitt bästa jag när han kommer.

Hon äter i perioder smärtstillande för sina dåliga leder. Ger absolut inte det i onödan men då och då när jag ser att det behövs - jag tror dock inte att jag alltid ser det direkt och därför tänker jag (för första gången) ge henne i förebyggande syfte. Det hade bara varit så olyckligt om hon skulle ha en dålig period just när Harry kommer hem, och av den anledningen vara lättretlig. Det är säkert någon som tycker detta är idiotiskt, men det skiter jag faktiskt i - igen så vill jag bara att Doris ska vara sitt bästa jag. Allt för att underlätta introduktionen mellan dem.

De sista punkterna är ganska självklara. Jag kommer vara extra noga med att Doris är lagom aktiverad både fysiskt och mentalt. Detta för att hon ska vara så lugn och harmonisk som det är möjligt. Jag tänker också att det kommer vara mycket fokus på Harry precis i början och därför ska jag ladda upp med enkel aktivering för Doris som hon kan få utöver promenader om jag inte hinner träna med henne.

Och att ha med henne i bilen är en självklarhet! Hon älskar att åka bil och vara med, och det är ju guldläge att låta henne och Harry lära känna varandra lite på avstånd först - det som passar Doris allra bäst!

Vad säger ni, har jag missat något superviktigt? ;)

Zylkene-kapslar och Adaptil doftavgivare

Kommentarer:

1 Anonym:

Kanske introducera en plats där Doris (och en egen till valpen) där hon håller sig för att äta tuggben? Vet inte om hon vaktar ben mot andra, men det blir ju lättare att ha översikt i början om hundarna äter ben på avsedd plats. Jag vet att när jag skaffade nr 2 så plockade jag undan första hundens favoritleksaker. Kvar blev lite tråkigare leksaker (men dock MYCKET leksaker) för att Minsk risken för resurstänk.

Svar: Jättebra tips! Det har jag dock redan på min nästa lista ;)
Men tack ändå! :D
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: