Tips & tricks - roliga hundfoton del 2

Hur går det? Är din hund en mästare på att bära diverse föremål i munnen än? Har du missat mitt förra inlägg så hittar du det här: Tips & tricks - roliga hundfoton

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av lite tips på hur man kan få hunden att acceptera diverse rekvisita. 

Doris är van vid det mesta! 

Kläder
Om din hund är van vid att ha t.ex. täcke på sig under promenader, så brukar detta inte vara något problem. 

Huvudbonader och accessoarer
Halsband känner de flesta hundar till, och accepterar. Hattar av olika slag samt solglasögon och liknande, kan dock vara lite läskigare. 

Redskap och annat
Rekvisitan behöver inte bara vara något som sitter på hunden, utan det kan vara vad som helst. Kanske en gräsklippare, dammsugare, tv, stol, pall, kvast eller något annat. Vissa hundar är helt orädda medan andra kan behöva lite träning för att acceptera en del saker. 

Tips! 
1. Är din hund generellt osäker, eller rädd för något av det du tänker använda? Om ja, så måste du först dämpa rädslan. Detta kan du göra genom att ha föremålet framme och successivt låta hunden vänja sig vid att det är i närheten. Gör ingen stor grej av att det finns där. 

2. Förknippa positivt! Om du vill sätta en hatt på din hund så visar du hatten och ger en (supergod) godis. För hatten närmare hunden och ge en till godis. Såhär fortsätter du tills du kan sätta den på huvudet. I början behöver hunden inte vara stilla eller behålla den på huvudet - håll kraven låga och lär hunden att hatt = godis! På det här viset får du en hund som är glad och förväntansfull när hatten (och andra föremål) plockas fram. 

När hunden uppskattar föremålet i sin närhet så kan du successivt öka kravet på att t.ex. ha kvar hatten på huvudet. Istället för "hatt = godis" så blir det "behålla hatten på huvudet=godis". Du belönar beteendet istället för bara förknippa föremålet med godis. 

Men är det inte synd om hunden?
Lika många frågor jag fått om hur jag tar så roliga bilder - lika många sura kommentarer har jag fått om att det är synd om mina hundar. Och japp, jag klär ut dem för mitt egna (och andras) nöjes skull. Det sticker jag inte under stol med. Men (och detta är viktigt!) det är inte synd om dem! 

Som jag nämnde ovan så har jag tränat genom att förknippa positivt. Doris (och Max) älskar när jag plockar fram diverse utstyrslar - det betyder ju att det är godistajm! Jag har aldrig tvingat henne till något! 

Om man tänker efter så är det, i hundens ögon, inte konstigare att ha på sig en kjol än ett regntäcke. En hatt istället för tofs i pannan. Att bära en läskburk eller en metallapport. Alltihop är bara beteenden och det är vi människor som ser dem på olika sätt. 

Doris kan ibland se ledsen ut på foton där hon är utklädd men ser man henne i verkligheten så handlar det om koncentration. Fullt fokus på uppgiften och sedan kommer belöningen! 

Hoppas vi har rett ut det här nu så folk kan sluta tycka synd om Doris ;) 

Doris i diverse utstyrslarLycka till! 
I nästa inlägg skriver jag om att vara stilla/stanna

Tips & tricks - roliga hundfoton

Ibland får jag frågor om hur jag får Doris (- och fick Max) att gå med på fotografering i diverse utklädnader mm. Häromdagen tog jag till exempel den här bilden: 

Doris hjälper till med påskröjning i trädgården

Egentligen så är det ganska simpelt, om hunden bara kan vissa grundmoment. Jag tänkte gå igenom några saker som det är bra om hunden kan, och börjar med att ha något i munnen. 

Att gripa, och att hålla fast, är något som inte kommer naturligt för alla hundar. En del vill tugga på föremålet, andra släpper direkt och vissa vill inte ens gripa det. 

Jag tycker personligen att den här typen av beteende är enklast att lära in med klicker och kommer därför skriva utifrån det. Viktigt är dock att hunden är "inklickad" och att ni båda förstår principerna bakom den typen av träning/inlärning. 

Lära hunden att gripa
Erbjud ett föremål

1. Klicka hunden för att visa intresse för föremålet
2. Klicka för att nosa på föremålet
3. Klicka för att gapa mot föremålet
4. Klicka för att gripa föremålet med munnen

Om hunden inte har något föremålsintresse
- Skapa intresse med hjälp av t.ex. extra skojiga leksaker och kamplek
- Belöna att gripa något (ex. en pinne) på eget initiativ

Sätta ett kommando på att gripa
När hunden förstått vad den ska göra så kan du lägga på ett kommando. Jag använder "Ta den". I samma ögonblick som hunden griper så säger du kommandot för att sedan snabbt klicka och belöna. Efter hand så säger du kommandot tidigare och tidigare tills hunden förstår att det hänger ihop med beteendet. 

Vill du så kan du vänta med att lägga på ett kommando tills hunden även kan hålla kvar föremålet. 

Generalisera gripandet
När din hund har lärt sig kommandot "Ta den" så har du kommit en bra bit på väg! Du kan nu börja generalisera genom att variera föremålen. Börja med enkla saker som en pinne eller liknande. Erbjud först föremålet för att se om hunden tar det spontant. Lägg sedan på kommandot. Avancera successivt till svårare och svårare föremål av olika tyngd, storlek, form och material. liknande. 

Om du tränar i syfte att fotografera så räcker det om hunden kan ta föremålet ur din hand, men lär den att göra det på olika platser, inne/ute osv. 
Vill du att den ska kunna hämta föremålet själv så bör du variera att ha det i handen och att lägga det på olika ställen. 

Hålla kvar
Här stötte jag på problem med Doris. Hon tog mer än gärna allt möjligt i munnen, men spottade ut det lika snabbt. Med mycket träning, tålamod och timing så lyckades jag dock lära henne att hålla kvar. 

1. Be hunden att gripa föremålet
2. Håll inne på klicket (här kan det variera extremt mycket beroende på hunden) längre och längre tid. 

Alltså - be hunden att gripa, men istället för att klicka i ögonblicket som hunden griper så väntar du lite. I mitt fall handlade det om att vänta kanske 0,1 sekund i början. Successivt så drar du ut på tiden innan du klickar så att hunden lär sig att hålla kvar längre och längre tid. 

Jag vet av egen erfarenhet att det här momentet kan vara otroligt tålamodsprövande - men håll ut! Det är inte omöjligt! 

Bonustips
Om du vill passa på att lära din hund göra lite nytta så kan du sätta namn på de olika föremålen, ex. "Ta kopplet", "Ta strumporna" osv. istället för bara "Ta den". Hunden kan då lära sig att hämta rätt föremål på kommando. 

Lycka till!
Nästa gång skriver jag om att få hunden att acceptera kläder och annan rekvisita

Aluminiumburk, bok, toalettpapper & hårborste

Fjärrkontroll, vedklabb, napp & filt

Nycklar, strumpor, koppel & sedel


Draghundsinstruktörsutbildning!

Oj vilket långt ord det blev, draghundsinstruktörsutbildning! Men det är precis vad det låter som, en utbildning för att lära sig instruera i draghundsammanhang. 
 
I torsdags rullade bilen upp mot Sulviken (Åre) igen, för första gången sedan i somras när jag var gravid. Jag har missat flera andra utbildningstillfällen pga. graviditeten/Samayas födsel, men nu var det äntligen läge att åka upp! 
 
Jag, Anton, Samaya & Doris packade in oss i bilen och körde hela natten och en stor del av dagen också - 18 timmar tog resan! Det är nytt rekord i antal timmar och något man nog får räkna med när man har med sig en bebis som behöver ammas/byta blöja/vila ryggen från babyskyddet en stund. 
 
Lördag och söndag var utbildningsdagar för tillfälle 1. Nästa tillfälle är i oktober och då är det 4 dagar med mer praktisk träning - ser redan fram emot det galet mycket! 
I alla fall så har jag fått lära mig hur mycket som helst om draghundar och draghundssporter! Anton hade Samaya på dagarna och kom bara upp med henne i klassrummet när hon var hungrig - så fick jag försöka anteckna och amma på samma gång. Det gick förvånansvärt bra, jag hade räknat med att han skulle behöva komma upp mycket oftare än han gjorde.
 
På lördagen var det bara teori men på söndagen testade vi även lite praktiskt. Doris briljerade i att dra kätting - så stolt över henne! Hon är ju van vid det, men inte i en miljö med massa andra hundar! 
Sen var det dags för släde och jag spände nervöst fast henne. Alltså Doris fastspänd i en släde med mig (som aldrig stått på en innan) bakom kändes som en sådär bra kombination, haha! Som tur var fick vi hjälp i form av ett koppel och en vänlig själ som orkade springa med när hon drog! Annars hade det varit ett självmordsuppdrag :P 
 
Upp för en backe och sen ner igen! Doris tyckte det var skitkul och jag blev jättepeppad på att börja dra annat än kedjor, men då ska man ju gärna ha lite kontroll på hunden också ;) 
 
Samaya blev ju hela 4 månader gammal på söndagen och eftersom vi skulle stanna till måndag kväll, bestämde vi oss för att gå ut och äta. Så in till Åre och käka på Broken tillsammans med fina vänner <3 
 
Måndagen gick mest åt till att packa, städa ur stugan och bara vara, men vi hann med en härlig promenad också. Det var strålande solsken och massor av snö, helt perfekt. Doris härjade runt, Samaya sov i vagnen och livet kändes för en liten stund helt underbart. Sen kom den där klumpen i magen, hugget i hjärtat. Max var inte med. 
 
När jag blundade så såg jag framför mig hur han och Doris sprang i kapp i snön. Hans kaninskutt genom drivorna och snön som fastnade runt hela nosen. Det var så fel att vara där utan honom. Då många turer vi åkt till Sulviken och tillbaka. Jag, Max och Doris... Så många härliga promenader vi gått och som han älskade att komma dit! 
 
Det kändes tungt att tänka på honom, riktigt tungt. Men allting kommer ha en "första gång utan Max" och även om jag alltid kommer sakna honom i Sulviken så kommer det aldrig vara första gången utan honom, igen. 
 
Bortsett från att mina tankar sprang iväg på det hållet så var det en fantastiskt rolig utbildningshelg och jag ser verkligen fram emot att både dragträna med Doris, och hålla en praktikkurs inom drag! 
 
BILDBOMB!
Det finns även bilder på när Doris drar släde, jag hoppas att jag får dem snart så ni får se! :D

Bensträckare och Doris var superglad för snön! 

Trött på att åka bil ;)

Okej, en liten stund till då! 

Framme och Doris uppskattade utsikten över det ena stora hundhägnet! 

Skönt att vila lite efter bilresan! 

Underbart väder <3

Vackra Sulviken! 

Nöjd Doris <3

Tjoho vad kul med snö! 

<3
Utbildning! 

Funkade finemang att amma i klassrummet! 

Go-middag på Broken i Åre! 

Ännu mer fantastiskt väder och mysiga promenader! 

Trött loppa <3

Mys! 

Busade med Doris i snön och Anton lyckades fånga min vurpa med kameran, haha! 

Blöjbyte och lite vila för ryggen, i baksätet 

Max & Doris i Sulviken 2014 <3