Tips & tricks - roliga hundfoton

Ibland får jag frågor om hur jag får Doris (- och fick Max) att gå med på fotografering i diverse utklädnader mm. Häromdagen tog jag till exempel den här bilden: 

Doris hjälper till med påskröjning i trädgården

Egentligen så är det ganska simpelt, om hunden bara kan vissa grundmoment. Jag tänkte gå igenom några saker som det är bra om hunden kan, och börjar med att ha något i munnen. 

Att gripa, och att hålla fast, är något som inte kommer naturligt för alla hundar. En del vill tugga på föremålet, andra släpper direkt och vissa vill inte ens gripa det. 

Jag tycker personligen att den här typen av beteende är enklast att lära in med klicker och kommer därför skriva utifrån det. Viktigt är dock att hunden är "inklickad" och att ni båda förstår principerna bakom den typen av träning/inlärning. 

Lära hunden att gripa
Erbjud ett föremål

1. Klicka hunden för att visa intresse för föremålet
2. Klicka för att nosa på föremålet
3. Klicka för att gapa mot föremålet
4. Klicka för att gripa föremålet med munnen

Om hunden inte har något föremålsintresse
- Skapa intresse med hjälp av t.ex. extra skojiga leksaker och kamplek
- Belöna att gripa något (ex. en pinne) på eget initiativ

Sätta ett kommando på att gripa
När hunden förstått vad den ska göra så kan du lägga på ett kommando. Jag använder "Ta den". I samma ögonblick som hunden griper så säger du kommandot för att sedan snabbt klicka och belöna. Efter hand så säger du kommandot tidigare och tidigare tills hunden förstår att det hänger ihop med beteendet. 

Vill du så kan du vänta med att lägga på ett kommando tills hunden även kan hålla kvar föremålet. 

Generalisera gripandet
När din hund har lärt sig kommandot "Ta den" så har du kommit en bra bit på väg! Du kan nu börja generalisera genom att variera föremålen. Börja med enkla saker som en pinne eller liknande. Erbjud först föremålet för att se om hunden tar det spontant. Lägg sedan på kommandot. Avancera successivt till svårare och svårare föremål av olika tyngd, storlek, form och material. liknande. 

Om du tränar i syfte att fotografera så räcker det om hunden kan ta föremålet ur din hand, men lär den att göra det på olika platser, inne/ute osv. 
Vill du att den ska kunna hämta föremålet själv så bör du variera att ha det i handen och att lägga det på olika ställen. 

Hålla kvar
Här stötte jag på problem med Doris. Hon tog mer än gärna allt möjligt i munnen, men spottade ut det lika snabbt. Med mycket träning, tålamod och timing så lyckades jag dock lära henne att hålla kvar. 

1. Be hunden att gripa föremålet
2. Håll inne på klicket (här kan det variera extremt mycket beroende på hunden) längre och längre tid. 

Alltså - be hunden att gripa, men istället för att klicka i ögonblicket som hunden griper så väntar du lite. I mitt fall handlade det om att vänta kanske 0,1 sekund i början. Successivt så drar du ut på tiden innan du klickar så att hunden lär sig att hålla kvar längre och längre tid. 

Jag vet av egen erfarenhet att det här momentet kan vara otroligt tålamodsprövande - men håll ut! Det är inte omöjligt! 

Bonustips
Om du vill passa på att lära din hund göra lite nytta så kan du sätta namn på de olika föremålen, ex. "Ta kopplet", "Ta strumporna" osv. istället för bara "Ta den". Hunden kan då lära sig att hämta rätt föremål på kommando. 

Lycka till!
Nästa gång skriver jag om att få hunden att acceptera kläder och annan rekvisita

Aluminiumburk, bok, toalettpapper & hårborste

Fjärrkontroll, vedklabb, napp & filt

Nycklar, strumpor, koppel & sedelKommentera här: