Varför vill vi inte betala för duktiga hundtränare?

Jag får ofta höra att det är "så dyrt" med hundträning. På Facebooksidor svämmar det över av inlägg som "Billig hundtränare sökes!".
 
Varför är hundtränare ett yrke där man inte får lov att tjäna pengar (eller ens täcka sina utgifter?). Inom veterinärvården går det framåt - vi är villiga att betala nästan vad som helst för våra fyrbenta vänner. Inom hästsporten har man länge betalt dyra pengar för massage, akupunktur, laser, privatlektioner, rätt utrustning osv. Men när det gäller hundträning.. Ja då är allting "för dyrt"...
 
En hundägare sa till mig "alla ska ha råd att få hjälp med sin hund, det ska inte vara en klassfråga". Men då undrar jag: Är det plötslig en klassfråga för att jag försöker täcka mina utgifter? Och ska verkligen alla ha råd att äga, och träna, hund? Är det en mänsklig rättighet? 
 
Missförstå mig rätt. Hade jag varit stenrik så hade jag gärna erbjudit mina tjänster gratis till de som inte hade råd att betala. Men jag är en arbetare som alla andra, som bara försöker skramla ihop nog med slantar för att betala räkningarna varje månad. Ett plus i kanten är det om jag även har ett sparkonto som täcker självrisken om min egen vovve blir sjuk. 
 
Men tillbaka till frågan - är det en mänsklig rättighet att ha och träna hund? Jag tycker att svaret är enkelt: nej. Alla har inte råd att ha hund, så är det bara. Precis som att alla inte har råd att bo i hus, resa 2 gånger om året, köra en porsche, ha en häst, spela golf, köpa den senaste mobilen osv. Hur gärna jag än skulle vilja att alla hade samma förutsättningar så är det tyvärr inte så världen ser ut idag. Vissa är tacksamma att de kunde åka till Thailand 3 veckor, andra att de har tak över huvudet och mat för dagen. 
 
Problemet ligger väl ofta i vad man prioriterar. Jag vet många hundägare som säger att de inte har råd med en kurs för 1500 kr men som gärna smäller 1000 kr på krogen eller en shoppingrunda. Jag har också jobbat tillsammans med hemlösa som gör allt för att deras hundar ska få vård när de är sjuka, tillräckligt med mat och ett täcke när det är kallt ute. För mig handlar det alltså inte om att peka ut någon grupp människor som inte är lämpliga hundägare, oavsett deras status i samhället. 
 
Man kan inte ta den här diskussionen utan att halka in på den "gamla vanliga" diskussionen om utbildning vs. erfarenhet. Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Utan utbildning och utan erfarenhet så tycker jag inte att man kan bli en duktig hundtränare. Med enbart utbildning så kan man kanske komma en bit på väg men faller på det praktiska, och med enbart erfarenhet så kan man ofta få resultat - men på vems bekostnad? Man behöver både utbildning och erfarenhet. Jag och många andra hundtränare lägger massvis med tid och pengar på att fortbilda oss. Vi tar del av den senaste forskningen, plöjer böcker, ser Youtube-klipp från hundtränare i världens alla hörn, tittar på webinars och samlar på oss enormt mycket kött på benen. Sedan tar vi med oss det i bakhuvudet när vi går ut och tränar - och fyller på vår erfarenhets-bank. Självklart kostar det pengar och självklart gör vi det för att kunna hjälpa till ännu bättre. 
Utöver utbildning så är det kostnader för lokaler, diplom, material, bensin till gräsklipparen, belysning, kaffe, hemsida, marknadsföring och allt annat som tillkommer (precis som i inom alla andra yrken). Man betalar alltså inte bara för det man får. 
 
Jag undrar verkligen hur man tänker när man annonserar efter en "billig hundtränare". Vad är det man vill få ut av träningen? Jag vet folk som totalt sett har lagt ut mycket större summor på diverse självutnämnda hundtränare, än vad de hade behövt betala hos en seriös tränare. Jag vet också de tränare som "är schyssta" och inte tar så mycket betalt. All heder åt de som vill hjälpa - men vem är det som drabbas? 
 
Vi hundtränare behöver hålla varandra om ryggen, Vi behöver gemensamt höja statusen på yrket och faktiskt ta betalt för våra tjänster. Jag menar inte att vi ska chockhöja priserna så det bara är överklassen som har råd med vettig hundträning, men jag menar att något är fel när "samma" kurs kostar 500 kr på ett ställe och 4000 på ett annat. Kanske finns det någon härlig gyllene medelväg som alla kan trivas med? Utan att det blir hål i plånboken hos varken gemene hundägare eller den som driver ett hundträningsföretag. 
 
Vad säger ni? Håller ni med? 
 
 

Veterinärbesök - igen

Igår bar det av till Öresunds Veterinärklinik igen. Doris har småläckt lite urin till och från sedan sin kastration, men inte så ofta och inte så mycket. Men så förra veckan så kissade hon plötsligt stora pölar i bland annat vår säng, 4 dagar i rad. En dag låg hon på en fotpall och sov och plötsligt såg jag hur det bara rann ur henne - hon flög såklart upp, slickade sig och skämdes. Till saken hör att hon hade varit ute på promenad och kissat normalt bara ca 30-60 minuter tidigare. Så jag kände att det nog var dags att kolla upp det. 
 
Det är även snart ett år sedan vi fick reda på att hennes tumörer som togs bort, var elakartade. Jag tänkte därför också att en liten koll på det, inte hade varit fel. Hon har inte fått några nya synliga knutor, men man har ju lite sämre koll på insidan. 
 
Så vi bokade tid och igår gjordes det undersökning, togs blodprov och urinprov direkt ur blåsan. Utöver det så gjordes det ultraljud av urinblåsa, njurar, mjälte och lever. Tyvärr så såg mjälten lite ojämn ut och ev. syntes där något på levern också. Det är så svårt att se på ultraljud, så vi diskuterade om att eventuellt öppna henne och helt enkelt titta på direkt på organen. 
 
Under kvällen gick jag med en klump i magen. Fina, älskade Doris... Jag vågar inte ens tänka tanken på att inte ha henne i mitt liv i flera år till! Hon är en så självklar del av vår familj och har har alltid varit det, ända sedan hon stormade in med dunder och brak som jourhund. 
 
Så idag pratade jag med veterinären igen. Blod- och urinprov såg helt normala ut. Skönt! 
Men så är det ju det där med organen... 
 
Vi kom fram till att vi (såklart) inte vill öppna henne i onödan, det är ju ändå en ganska stor operation. Så vi ska avvakta i 3-4 veckor och därefter göra ett nytt ultraljud för att se om något har förändrats. Utifrån det resultatet får vi sedan ta ställning till om det är värt att öppna henne eller inte. 
 
Jag är ju en sån som måste veta, så det känns rätt tufft att bara gå och vänta. Men samtidigt så finns det inte heller något som säger att vi kan göra något åt det om vi väl bestämmer oss för operation. Svårt beslut för man vill ju inte utsätta henne för det om det ändå inte gör någon skillnad, men samtidigt så vill jag ju göra allt för att hon ska få stanna hos oss så länge som möjligt. Hon är ju faktiskt bara 7 år. 
 
Vi får se vad som händer efter nästa ultraljud och tills dess får jag försöka slå bort tankarna. Jag kan ju ändå inte påverka :( 
 
Alltid glad hos veterinären - svansen gick även när de tog blodprov