Varför vill vi inte betala för duktiga hundtränare?

Jag får ofta höra att det är "så dyrt" med hundträning. På Facebooksidor svämmar det över av inlägg som "Billig hundtränare sökes!".
 
Varför är hundtränare ett yrke där man inte får lov att tjäna pengar (eller ens täcka sina utgifter?). Inom veterinärvården går det framåt - vi är villiga att betala nästan vad som helst för våra fyrbenta vänner. Inom hästsporten har man länge betalt dyra pengar för massage, akupunktur, laser, privatlektioner, rätt utrustning osv. Men när det gäller hundträning.. Ja då är allting "för dyrt"...
 
En hundägare sa till mig "alla ska ha råd att få hjälp med sin hund, det ska inte vara en klassfråga". Men då undrar jag: Är det plötslig en klassfråga för att jag försöker täcka mina utgifter? Och ska verkligen alla ha råd att äga, och träna, hund? Är det en mänsklig rättighet? 
 
Missförstå mig rätt. Hade jag varit stenrik så hade jag gärna erbjudit mina tjänster gratis till de som inte hade råd att betala. Men jag är en arbetare som alla andra, som bara försöker skramla ihop nog med slantar för att betala räkningarna varje månad. Ett plus i kanten är det om jag även har ett sparkonto som täcker självrisken om min egen vovve blir sjuk. 
 
Men tillbaka till frågan - är det en mänsklig rättighet att ha och träna hund? Jag tycker att svaret är enkelt: nej. Alla har inte råd att ha hund, så är det bara. Precis som att alla inte har råd att bo i hus, resa 2 gånger om året, köra en porsche, ha en häst, spela golf, köpa den senaste mobilen osv. Hur gärna jag än skulle vilja att alla hade samma förutsättningar så är det tyvärr inte så världen ser ut idag. Vissa är tacksamma att de kunde åka till Thailand 3 veckor, andra att de har tak över huvudet och mat för dagen. 
 
Problemet ligger väl ofta i vad man prioriterar. Jag vet många hundägare som säger att de inte har råd med en kurs för 1500 kr men som gärna smäller 1000 kr på krogen eller en shoppingrunda. Jag har också jobbat tillsammans med hemlösa som gör allt för att deras hundar ska få vård när de är sjuka, tillräckligt med mat och ett täcke när det är kallt ute. För mig handlar det alltså inte om att peka ut någon grupp människor som inte är lämpliga hundägare, oavsett deras status i samhället. 
 
Man kan inte ta den här diskussionen utan att halka in på den "gamla vanliga" diskussionen om utbildning vs. erfarenhet. Jag har sagt det innan och jag säger det igen: Utan utbildning och utan erfarenhet så tycker jag inte att man kan bli en duktig hundtränare. Med enbart utbildning så kan man kanske komma en bit på väg men faller på det praktiska, och med enbart erfarenhet så kan man ofta få resultat - men på vems bekostnad? Man behöver både utbildning och erfarenhet. Jag och många andra hundtränare lägger massvis med tid och pengar på att fortbilda oss. Vi tar del av den senaste forskningen, plöjer böcker, ser Youtube-klipp från hundtränare i världens alla hörn, tittar på webinars och samlar på oss enormt mycket kött på benen. Sedan tar vi med oss det i bakhuvudet när vi går ut och tränar - och fyller på vår erfarenhets-bank. Självklart kostar det pengar och självklart gör vi det för att kunna hjälpa till ännu bättre. 
Utöver utbildning så är det kostnader för lokaler, diplom, material, bensin till gräsklipparen, belysning, kaffe, hemsida, marknadsföring och allt annat som tillkommer (precis som i inom alla andra yrken). Man betalar alltså inte bara för det man får. 
 
Jag undrar verkligen hur man tänker när man annonserar efter en "billig hundtränare". Vad är det man vill få ut av träningen? Jag vet folk som totalt sett har lagt ut mycket större summor på diverse självutnämnda hundtränare, än vad de hade behövt betala hos en seriös tränare. Jag vet också de tränare som "är schyssta" och inte tar så mycket betalt. All heder åt de som vill hjälpa - men vem är det som drabbas? 
 
Vi hundtränare behöver hålla varandra om ryggen, Vi behöver gemensamt höja statusen på yrket och faktiskt ta betalt för våra tjänster. Jag menar inte att vi ska chockhöja priserna så det bara är överklassen som har råd med vettig hundträning, men jag menar att något är fel när "samma" kurs kostar 500 kr på ett ställe och 4000 på ett annat. Kanske finns det någon härlig gyllene medelväg som alla kan trivas med? Utan att det blir hål i plånboken hos varken gemene hundägare eller den som driver ett hundträningsföretag. 
 
Vad säger ni? Håller ni med? 
 
 

Kommentarer:

1 Anna:

Håller fullständigt med dig! Även om jag enligt de anvisningarna jag fått av mina lärare tar halva priset för de kurser som ingår i utbildningen så har det blivit otroligt många avhopp när det blivit dag att betala. Tråkigt :(

Svar: Ja det är jättetråkigt när det blir så :(
Risken för avhopp finns nog oavsett pris, men ofta är anledningen just att det är "för dyrt".
Roxanne Munoz-Rytting

2 NastiSamoyed:

Bra inlägg! Jag är en sån som hellre skulle lägga pengarna på hunden, snarare än på krogen till exempel. Och visst tycker jag att en del kurser är himla dyra, särskilt när man hittar "samma" kurs till en vettigare peng. Men givetvis ska det finnas nån vettig mellanväg så att hundtränare får in pengar för allt dom lägger ut, och även gå lite plus!
Har gjort misstaget att gå en kurs för att den var lite billigare, och började tidigare, men såhär efteråt önskar jag att jag hade väntat lite till och betalt lite mer. Men det var ju en erfarenhet det också... På gott och ont.

Svar: Ja jag har ju full förståelse för att det kan skilja i pris beroende på utbildning/erfarenhet - men tyvärr så får man i många fall vad man betalar för. De flesta har nog "trillat dit" någon gång och nappat på billigare erbjudanden, men min erfarenhet är att det sällan håller samma kvalitet.
Roxanne Munoz-Rytting

3 Malin:

Bra skrivet , betalar stora summor gör att gå kurs för en utbildad instruktör jag trivs med och litar på. Gick på sk onsdagsträningen på BK där kunde man få hjälp gratis. Men vi har helt olika tänk det gick inte helt ihop oavsett hur trevlig hen var men det är stor skillnad på immi instruktörer och sbk och priserna ska vars olika!

Svar: Ja det kan ju variera väldigt mycket och det är synd! Svårt för hundägare att hitta "rätt" instruktör.
Roxanne Munoz-Rytting

4 Nanna:

Är alldeles ny hundägare (Till en cavalier king charles spaniel) och ska snart börja på valpkurs. Kommer inte ihåg priset exakt på denna kursen vi kom med på men jag tycker det verkar vara ungefär samma pris här omkring. Bor i nordöstra skåne. Mitt "problem" har nog snarare varit att det har varit svårt att ens få en plats i grupperna så jag har fått ta den vi kom med i. Det är många som vill gå på hund kurser.

Just nu hoppas jag att det blir kul och Lärorikt! Kul blogg du har. Nu ska jag läsa hela din blogg och lära mig allt.

Svar: Hej! Vad kul att du gillar min blogg, och grattis till din nya valp! :)

Vad tråkigt att det är så svårt att få plats, jag upplever nästan tvärt om, att det finns för många som håller kurser. Jag håller i alla fall alla tummar för att det blir en bra kurs för er!
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: