Harry vecka 8

8 hela veckor har gått och Harry har nu bott hos i halva sitt liv - galet!

Efter denna veckouppdateringen så tänkte jag eventuell förändra upplägget lite igen, vi får se hur det blir! :) Men känns lite jobbigt sen när det är typ "Harry vecka 476", haha!

Onsdag:
En helt vanlig hemma-dag. Samaya var fortfarande sjuk så kunde inte direkt hitta på så mycket.

Och Harry är ju för rolig! Han har börjat testa lite när han har ben - morrar när man går förbi osv. Jag gör ingen big deal av det utan slänger till honom lite godbitar och då ser han mest paff ut. Men i alla fall - han morrar åt mig och Anton men INTE Samaya. Nädå, han tar sina ben, traskar bort till henne, slänger upp dem i hennes knä och ligger där och tuggar, haha. Jag får ju verkligen ha koll så inte hennes små fingrar hamnar emellan eller så att han inte plötsligt känner ett behov av att försvara benet, men än så länge verkar han bara njuta av att ligga och tugga hos henne.

Det värsta är bara att benen luktar ju så sjukt illa och kladdar ofta också :(| Inte så fräscht på Samayas kläder/händer! Just idag hade han faktiskt hittat en gammal tuggring som blivit kvar när jag rensade ut alla "skitben" för typ ett år sedan, men jag hade inte hjärta att ta det ifrån honom och det luktade ju inte hälften så illa som de vanliga benen :P

Härlig morgonsyn
Tugga ben med storasyrran är bäst!
<3
Surpuppor som inte får busa ;)
Kanske inte Harrys snyggaste vinkel? xD
När vi vilade middag hade de här två hittat paddan medan jag fortfarande slumrade, haha
<3
<3

Torsdag:
Jag var iväg ett par timmar och mamma passade Samaya och hundarna. Hon hade såklart Jovi med sig så det blev en massa bus. Skönt att komma hem till en trött valp ;)

På kvällen körde jag några korta klickerpass med Harry. Vi tränade med target i form av en post-it lapp och han var fantastiskt duktig för att vara första gången (med target). Yaay! Måste dock erkänna att jag är ganska ringrostig, det har inte blivit mycket klickande den sista tiden. Och visst får man skylla dålig observations- och reaktionsförmåga på sömnbrist?

Spädbarnsteamet
Klicket post it

Puss på Harry
Skulle städa ur Harrys bur eftersom han har fått en större. Så fort jag drog fram den och öppnade luckan så kröp först Samaya in och sen Doris efter xD Kansbollar!
Prickiga korven <3
<3

Fredag:
Upptäckte HUR mycket Harry hatar regn idag. Hade släppt ut honom i trädgården och gick själv på toa. Plötsligt hör jag honom PANIKSKÄLLA och skrika! Rusade genom huset bort till altandörren och ser en helt förtvivlad Harry. Då hade himlen öppnat sig och det var ett riktigt skyfall över oss. Stackars Harry stod och balanserade på tröskeln till dörren samtidigt som han skrek och kastade sig mot rutan. Regn är INTE för bulldogs, haha. Tyckte lite synd om honom men kunde inte låta bli att skratta heller ;)

Samaya fortfarande sjuk men höll på att bli galen hemma. Susade in till Malmö och Ilva där pappa jobbar. Han kom ut och passade Samaya så jag kunde träna hundarna i deras stora gallertrappa. Lite dogparkour hann vi också med!

Behöver jag berätta att Harry var trött när vi kom hem?

Fulöronen väntar på frukost
Dödsskraj matte och stencool valp
Lite dogparkour
Tröttfisen

Läs mer om vår fredag här:

Höjdardag i Malmö

Lördag:
Mamma och kusinen Sanna kom hit för att hjälpa oss fortsätta rensa/köra saker till tippen. Harry och Jovi fick busa och sen blev det bra passivitetsträning - tuggade ben medan vi sprang fram och tillbaka med möbler och annat.

Mycket mer än så hände inte. Vi var helt slut allihopa efter rensningen!

Mums med bogblad!

Söndag:
Fick "gratis" skotträning i trädgården. Tror det var drevjakten som dragit igång, men vad vet jag? Harry var i alla fall totalt oberörd, fick lite godis och sen lullade han runt som vanligt. Tog in honom efter några minuter för att undvika en sensitisering (ökad reaktion) - man ska sluta när det går som bäst! :)

Sen var det ju dags för första gången på valpkursen också!

- Skotträning i trädgården!
<3

Läs mer om vår söndag här:

Valpkurs

Måndag:
En ny vecka som startade riktigt dåligt. Samaya sov dåligt under natten, jag var trött som jag vet inte vad och hundarna var sådär uberdryga som de bara kan vara när man vaknar med huvudvärk och inte vill nåt annat än dra täcket över huvudet. Vi tog oss i alla fall ut på en promenad för att få lite frisk luft, men oj vad jag ångrade mig sen! Doris stretade och drog som jag vet inte vad. Lyssnade inte för fem öre utan skulle bara framåt. Harry som brukar gå fint fick för sig att börja hoppa på mig och bita i min jacka/byxben/kopplet/händerna. Samaya gnällde och var allmänt missnöjd i vagnen. Jag vände hemåt igen ganska snabbt och var helt genomsvettig av stress och undertryckt ilska när jag kom hem. I vanliga fall går det jättebra att rodda både vagn och hundarna men idag var bara en sån där katastrofpromenad. Får nog se till att planera in lite fler enskilda promenader.

På kvällen körde jag några klickerpass med båda hundarna. Väldigt nyttigt att varva mellan dem. Jag stängde en av barngrindarna och hade dem på varsin sida. Körde ca 10 repetitioner med Harry, sen 10 med Doris, sen Harry igen osv. Tillräckligt kort för att den som inte blev tränad skulle hinna börja pipa och för att den som blev tränad inte skulle hinna tröttna. Med Harry körde jag targetträning med post-it och ett lock (tasstarget). Han är en stjärna!

Det är såå mysigt att ha valp xD
Doris ser lite irriterad ut på bilden men det beror på att jag fotade med blixt, inte på Harry :P
Åååhh tråkiga matte som bara ska fota när vi vill busa!
Hela ligan på promenad
Ett av favvoställena är Samayas säng

Tisdag:
Vaknade och tyckte det var förbaskat trångt och varmt i sängen! Såg mig omkring och förstod varför: Jag låg på sidan med benen uppdragna. Längst min mage och bröst låg Samaya så nära att hon nästan krupit in under huden på mig. Under täcket, i mina knäveck låg Doris som en boll. Och under täcket längst med hela min rygg och rumpa låg Harry med nosen inborrad i Doris rygg. xD

Vi får väl se om Harry också blir en under-täcket-hund precis som Doris!

Mamma kom förbi en sväng på dagen så Harry och Jovi busade och tuggade lite ben ihop. Samaya fortfarande sjuk så våra möjligheter att göra något mer är lite begränsade.

Klickerpass för båda vovvarna på kvällen och sen en härlig skogspromenad med bara Doris eftersom jag tyckte hon förtjänade lite egentid. Bebisarna fick stanna hemma med Anton.

Världens sötaste rumpa
Trångt under täcket
Harry o Jovi
Harry o Jovi
Harry o Jovi
Harry o Jovi

Kommentarer:

1 NastiSamoyed:

Oj, vad stor han har blivit! Har inte tänkt på det tidigare, men nu, på en bild med Samaya syns det så tydligt! Stora vovven liksom! ^^

Svar: Han har blivit superstor :O Försökte ta en bild när han och Doris stod upp bredvid varandra för han är nästan lika hög som henne nu! Ska göra ett nytt försök för de ville inte vara stilla xD
Roxanne Muñoz Rytting

2 Nanna:

Fredagens frågor. (Och du behöver inte svara, funderar bara mycket.)

1. Ge mig tips på bra gnag-saker till hunden och var man får tag i dom.

2. På den valpkurs jag gick fick vi bl.a. öva på att få valpen att följa oss genom att själv ändra tempo och ton dvs att med klicker i hand och godis redo ömsom gå, spring eller tyst, tyst smyga fram och byta riktning och klicka, ge godis efter några meter. Och valpen följer ju som en skugga precis som man själv rör sig. Vad beror det på? Är det ett aktivt beslut från valpens sida där han väljer att synka med mina rörelser. Eller är det samma fenomen som med små barn, spegelneuroner där valpens hjärna "bara" är inställd och för programmerad för att imitera?

3. Använder hunden olika personer i familjen på olika sätt? Jag var nog den i familjen som under valpkursen var flitigast på att göra läxan och nu är det så att bara jag öppnar det skåp klickern ligger så följer valpen mig som en skugga, beredd att jobba (ja alltså ...beredd att få godis!!!) När 13-åringen kommer rusar valpen omkring och letar reda på ett mjukisdjur eller en boll och studsar och vill leka och när 6 åringen sjunger på låtsas engelska och leker mjuka mysiga lekar med samma mjukdjur sitter valpen tålmodigt bredvid och lyssnar med huvudet på sned och äter snällt lite av låtsasmaten (=blöt sand) som lilla tjejen bjuder ur sandlådan. Ja. Och så vidare med oss alla sju i familjen. Som om han förstår att han inte kan be om samma sak av oss alla. Fattar valpen det?

Ja det var lite undringar. Ha en fin helg!

Svar: Så himla kul med frågor, klart jag svarar (utifrån bästa förmåga)! :D

1. Tänker du leksaker eller ben? Jag köper i princip alla tuggben från Pommys (finns på nätet). Där finns hur mycket gott tugg som helst och av bra kvalitet! Ang. leksaker så är jag ganska dålig på det då mina hundar bara demolererar allt som kommer i deras väg. Men Kong och Zogoflex brukar göra hållbara saker som är goda att tugga på.

2. Hundar kan absolut imitera och lära sig via social inlärning/imitation. Men vid det beteendet du beskriver så skulle jag säga att det är tre olika saker. Dels så rör du på dig vilket naturligt fångar en hunds uppmärksamhet. De är gjorda för att se rörliga saker bättre och har ju även sin jaktinstinkt. Alltså, när du springer ifrån din valp så är det frestande för den att följa efter.
Dels så är hundar sociala och valpar har oftast en ganska naturlig följsamhet då de inte vill bli lämnade ensamma. När du rör dig så vill valpen gärna vara där du är.
Och dels så klickar och belönar du att valpen följer dig/håller sig nära dig. Den lär sig alltså att det lönar sig att vara nära dig och att du är en kul typ som hittar på spännande saker.

Så jag tror det är en mix av detta. Inlärningen sker med klick/belöning men vi utnyttjar att hundar är sociala samt intresserar sig för rörliga objekt, i inlärningen.

3. Absolut! Här hemma är det i princip jag som gör allt med hundarna. Matar dem, promenerar med dem, tränar den osv. Jag kan inte nudda fodertunnan eller ett koppel utan att de kommer rusande och undrar vad som ska hända.
Sambon är "mysgubben" som ligger med dem i soffan och gosar - så han kan skramla med fodertunnan utan att de intressererar sig märkbart, men sätter han sig i soffan - ja då vet de att det är mys på G! De lär ju sig vad som lönar sig och inte och om en person aldrig tränar med klicker så är det ju inte lönt att lägga energi på att springa dit om den personen rör sig i närheten av platsen där klickern ligger :)

Hoppas det var svar på dina frågor! :)
Roxanne Muñoz Rytting

Kommentera här: