Valpkurs!

Idag var det äntligen dags att börja valpkurs! Jag hade helst börjat vid 10-12 veckors ålder (Harry är 15 veckor nu) men det har varit svårt att hitta någon.
Antingen så har de varit fullbokade, eller för instruktörer jag inte vill träna för. Men det största problemet har faktiskt varit tiderna! De flesta valpkurserna jag hittat har varit runt kl. 18 på kvällen och det går ju inte alls eftersom jag måste vara hemma och natta Samaya strax därefter.

Jag började till och med kolla på kurser via Brukshundklubben även om jag är skeptisk till dem. Blev faktiskt ännu mer skeptisk då jag kontaktade ca 6 olika klubbar men bara fick svar från en(!!). Någon hade enligt hemsidan platser kvar på valpkurser, jag skickade in en anmälan men fick aldrig något svar... Det känns ju lite sådär!

I alla fall så dök det plötsligt upp en valp-/grundkurs för Marie Sehlin på Hundens Utbildningsakademi Malmö Centrum. Eftersom tiderna passade och jag vet att Marie är en vettig person som till 100% tränar schysst så anmälde jag oss på direkten!

Så idag var det äntligen dags att börja! Första gången var enbart teori och resterande gånger är praktiska. Gissa om Anton började kallsvettas när han insåg att han inte bara skulle ta hand om Samaya och Doris under tiden utan även Harry, haha! Blir skönt för honom i fortsättningen när Harry ska följa med mig!

Teorilektionen var rolig, intressant och inspirerande. Blev superpeppad att träna och ser verkligen fram emot resten av kursen! Duktig instruktör och trevliga kurskamrater! En del har frågat mig varför jag går kurs när jag själv är instruktör och den frågan har ett väldigt enkelt svar:
1. Det är kul
2. Det är nyttigt för mina hundar att gå kurs
3. Man är aldrig fullärd

Sen är det ett stort plus i kanten att få komma hemifrån en stund utan Samaya och bara få fokusera på hund och inget annat :D

På vägen hem spelade jag AC/DC på högsta volym i bilen och skrålade med som om det vore en fredagkväll. Inte ofta jag varken har barn eller hundar med mig så man får ju passa på att maxa volymen ;)

Har du gått valpkurs med din hund? Varför/varför inte?

Kommentarer:

1 Anonym:

Det är bra att gå valpkurs om man väljer kurs med omsorg. Jag gick för ett år sedan och då gick jag på en bra valpkurs. Vi tränade med hunden att stå på läskiga saker som pilatesboll badrumspallar etc. Med hjälp av positiv förstärkning och vi tränade att leka tillsammans och någon inkallning. Men det var inte samma inkallning som på BK med utan någon höll i hunden och den fick massor med belöning när den kom fast med störning. Sedan hade körde vi hantering tillsammans med att köra grunderna till att borsta tänderna/ klippa klor. Men även bytes handel, vi blev uppmanade att belöna varje gång valpen tog upp ett föremål just för att det inte ska bli det där tjaffset som kan skapa resurs problematik. Nej jag gick en bra valpkurs jag😊. Har gått på brukshundsklubben valpkurs med min första hund, men det är stor skillnad i vad hur man ger hunden grunder. Där var det mycket lydnadsinkallning med sitt och linförighet . Men det intressanta var just att vi hade frågor som hade med vardagslydnad att göra men det tränade vi faktiskt inte på utan inriktade oss på tävlingslydnad. Har du gått valpkurs på BK? Hur upplevde du det? 😊 Jag har svårt att rekomendera kurser på just BK efter jag bytte till privat med positiv förstärkning som inriktning 😊

Svar: Det låter ju nästan som mina valpkurser 😜 för mig är det viktigare med fokus på just vardagen och på olika upplevelser. Valpar behöver inte lära sig sitt, ligg eller massa andra moment på kurs. Har inte gått någon på BK men vi får se om det ev. blir en allmänlydnadskurs där senare. Mest för att jag är nyfiken, annars föredrar jag privata i alla lägen. De har blivit lite mer öppna på BK nu verkar det som i alla fall - när jag skulle anmäla min Doris (amstaff/ambull) på kurs där så var vi inte välkomna pga. rasen, alternativt att vi "fick hålla oss i utkanten av resten av gruppen" 😑
Roxanne Muñoz Rytting

Kommentera här: