Varför blev det en Harry?

Jag fick frågan om varför jag valde just en Harry-hund, alltså en Amerikansk bulldog, och tänkte att det kan jag ju skriva om. So here we go:

Jag har alltid älskat muskelhundar och bull- och terrierraserna. Från början tror jag att de tilltalade mig på grund av alla missuppfattningar omkring dem och att jag såg dem som en utmaning. Att ta hand om/hjälpa de missförstådda har alltid varit ett kall. Den där katten ingen vill ha, den där bråkiga hästen som ingen vill gå in till osv.

Min familj har aldrig haft någon muskelras, tvärt om. Lille Max fick ju följa med när jag flyttade hemifrån - han var egentligen inte alls min typ av hund (bichon havanais/yorkshireterrier) men jag älskade honom som individ <3
Jag drömde om en amstaff, en cane corso eller kanske en rottweiler.
Så kom Doris. Hon halkade in i familjen på ett bananskal och blev en självklar del av den. Blandningen American staffordshireterrier och American bulldog passade oss bra.

Och sen blev det dags för en valp!
Vi bor ju på landet och jag vill gärna ha en hund med lite vakt i. Någon som kan, med utseende och ljud, skrämma bort oinbjudna. Och handen på hjärtat, visst kan en amstaff se respektingivande ut men de allra flesta släpper ju in vad och vem som helst!

För övrigt så tror jag helt enkelt att rasen passar bra i vår familj. Energisk och arbetsvillig, men ändå ingen "arbetsmaskin" som typ en malle eller en alaskan husky.
Barnkära och generellt vänliga mot människor är också viktiga egenskaper. Sen så tilltalar de mig rent utseendemässigt. Jag skulle aldrig välja ras enbart baserat på utseende, men det är ju ett plus att tycka hunden är fin ;)

Jag vill ha en hund som kan hänga med på det mesta, men som inte klättrar på väggarna om vi tar det lugnt en dag. Någon som är stor och respektingivande när det krävs, men en nallebjörn med barn. Jag har träffat en hel del ambullar och tror att det är precis rätt ras för oss - det återstår att se om Harry lever upp till våra förväntningar ;)

Och rasen ÄR viktig! Den som säger "en hund blir vad man gör den till" får smäll på fingrarna av mig!

Vad tror ni? Kommer Harry bli vår drömhund?

Kommentarer:

1 Anonym:

Du beskrev Roffe ganska precis där med dina förhoppningar på Harry. Det bådar ju gott eftersom roffe ju är Harrys halvbror 😘 Kram från familjen Wessman med syster Greta och storebror Roffe i spetsen

Svar: Då hoppas jag att jag får en Roffe 😘
Kram!
Roxanne Muñoz Rytting

2 Nanna:

Då har du ju valt rätt!!! Och han kommer alltid att ha det så bra hos dig! Verkligen.

Men

Som du skriver så gäller det faktiskt att välja rätt ras. Bara som exempel. Kan du inte tänka dig att skriva om andra raser varför DU valt bort just dom??? Varför är inte en cavalier king Charles spaniel (till exempel bara för att det är den rasen jag valt) ditt första hands val? Hur tänker du när du väljer bort raser???(Jag valde ju tex omedelbart bort "Harry" för att det krävdes någon med erfarenhet och fast hand...)

Svar: Haha, jag har faktiskt skrivit om precis det :D Och nu när jag kollade igenom inlägget så fick jag lite dåligt samvete över cavalieren :O ;) Men om du läser det så hoppas jag att du inte tar illa upp! Har träffat många fina, friska cavalierer också! :)

Hör gärna av dig om vad du tycker om inlägget (i det finns även en länk till de raserna jag skulle vilja ha).

http://roxanneshundvardag.se/2014/december/dag-20-raser-jag-inte-skulle-vilja-ha-2.html
Roxanne Muñoz Rytting

3 Nanna:

Nu har jag läst det du skrivit om sånna raser du inte gillar. Mycket bra skrivet och väldigt tydligt att du visst det kan gilla vilken hund som helst på individ-nivå. Och samtidigt är du tydlig med att du inte vill äga vilken hundras som helst.

Det som är viktigast då man som hundköpare ska välja ras är nog att vara ärlig med vad man ska ha hunden till och vilket liv hunden kommer få hemma hos mig.

Och jag håller helt med dig om att cavalieren är en knepig hund att köpa! För man måste läsa på stamtavlor i ras-data och att sen få lov att köpa en hund av den innersta kretsen av tjusiga utställnings och avels människor som man som nybörjare på hund känner sig väldigt underlägsen och det är bara att lägga alla kort på bordet och erkänna sin okunskap och att VÄNTA på att där ska bli en valp till mig.

Och på blocket finns samtidigt massor av cavalieren "renrasiga utan stamtavla" men sånna vågar jag absolut inte köpa.

Så jag sitter idag med en väldigt tjusig hund när det gäller stamtavla, hi hi hi och vi har honom bara som familjemedlem. Där föräldradjuren är undersökta och testade på alla möjliga vis.

Och det var också spännande och svårt att läsa in sig på olika rasers...ja...vad kan det heta???? Typ beteende-typ... Liksom en slags cirkel där olika rasers olika egenskaper fördes in och så blev det typ en stjärna och där några hundraser har högre energi eller vakt och uthållighet och andra får mindre . Sånt var intressant för då kunde jag ju se att tex "Harry" aldrig skulle bli riktigt lycklig hos mig som att du tänker att en husky inte skulle få allt hos dig.

Svar: Kloka tankar! Jag tycker som du att man måste vara ärlig mot sig själv och mot hunden - vad vill man göra med den? Vad kommer man att göra med den? Det mest schysst mot både hund och sig själv!
Härligt att du var så noga vid ditt köp. Ibland är det en jobbig väntan, men man vinner på det i längden jämfört med att köpa första bästa valp på Blocket!
Roxanne Muñoz Rytting

4 Nanna:

Diagram över mentalbeskrivning för hund. Så hette det, dom stjärnliknande diagrammen.

Svar: Ja de är nyttiga att kika på för att få en hum om hur rasen är generellt! :)
Roxanne Muñoz Rytting

Kommentera här: