Vilodagar

Jag skriver ofta att mina hundar har vilodag och får ibland frågan vad det innebär. Så jag tänkte förklara lite närmre vad vi egentligen gör på en vilodag.

Först och främst så bör alla hundar av alla raser och i alla åldrar, ha i alla fall en vilodag per vecka. En dag enbart för att smälta intryck och upplevelser, och ta det lugnt (även de flesta människor skulle nog må bra av att ha 1-2 vilodagar schemalagda varje vecka).

Vilodagen/-dagarna behöver såklart inte vara samma dag varje vecka utan man kan med fördel lägga dem efter någon större händelse. Till exempel dagen efter man har gått kurs, varit på utställning, tränat i en ny miljö, busat i timmar med kompisarna, upplevt något skrämmande osv.

Jag får ofta höra "min hund skulle aaaaldrig klara av en vilodag, hen hade klättrat på väggarna!" Mitt svar på detta brukar vara: Då behöver din hund vilodagarna extra mycket!
Om en hund inte kan slappna av och ta det lugnt en enda dag, då är det något som är "fel" enligt mig. Jag har också sett en stor skillnad på de som faktiskt provat ändå - i början har hunden nästan bokstavligt klättrat på väggarna, men efter några veckor så njuter den av vilodagen och att bara vara. Självklart ser man då ofta också en skillnad i beteendet under resten av veckans dagar.

Så vad är en vilodag då? För mig är en vilodag en dag när:

- Jag inte gör någonting alls med hundarna. Inga promenader, ingen träning. Bara ut och göra sina behov.

- Jag fokuserar på att bara gosa, leka lite och vara tillsammans.

- Jag försöker skapa ett lugn omkring dem så de har lättare för att varva ned.

- Jag inte ställer några krav alls. De behöver inte sitta innan de får sin mat eller liknande "dolda" krav i vardagen. De får helt enkelt bara vara!

- Jag försöker massera dem (när jag hinner - stressad matte och avslappningsmassage är en dålig kombo).

- Jag ger dem något extra hållbart tugg som de kan ligga och knapra på.

Kort och gott så är det en dag med lugn och ro!

Har din/dina hundar vilodagar?

Kommentarer:

1 NastiSamoyed:

Vi har vilodagar här hemma! Ibland så verkar det inte behövas, för då är Nasti full i bus å full i energi trots att vi dagen innan gjort något utöver det vanliga. Men vissa gånger så ser man verkligen att hon tycker det är skönt att vi inte gör något. Att bara vara, mysa och busa lite. Äta, ta en prommis runt kvarteret (vanliga kissrundan).

Skulle med glädje gett något gott som du skriver, men min tjej vaktar, så tror inte det skulle funka jättebra. Hon får det där gott på kvällen efter en dag när vi gjort mycket, och kan behöva något gott att tugga på och varva ner. Ser givetvis till att hon får ligga i lugn och ro och att vi människor inte rör oss omkring så mycket då.

Svar: Ja jag tror faktiskt de flesta hundar tycker det är skönt när de inser att det kommer bli en lugn dag.

Åh, men kan hon inte få något tugg på en avskiljd plats? Doris har sin bur (som alltid står öppen) och där vet hon att hon alltid får vara ifred. Hon vaktar inte ben men lägger sig oftast där inne för att tugga och då låtsas vi inte om henne :)
Roxanne Munoz-Rytting

2 Anonym:

Min hund vilar ca en dag i veckan, ibland vilar vi helt ibland blir det en långis i naturen utan några som helst krav. Beror lite på hur hårt vi tränar. Nu är vi mest ute i naturen och letar mat och luktar på dofter då har vi har vi vilodagar då vi bara är ute i naturen och käkar ben. Efter hård kursträning vilar vi alltid dagen efter.

Svar: Låter väldigt sunt och vettigt!
Roxanne Munoz-Rytting

3 Nanna:

Ja! Vilodagar är så viktigt och där är det ju exakt samma som när man som vuxen har ansvar för barn. Minst en dag i veckan för att bara vara gör underverk. Och kanske även att man som matte eller mamma gör rum för stillhet även under dagens gång? Min svärmor en klok kvinna sa en gång -"Det går inte att uppfostra barn efter 17.00" ....kanske gäller det även hundar? Både för att barnets/hundens ork inte räcker så länge men faktiskt i första hand för att vi som vuxna måste inse att även vår ork tar ju slut, det är bättre att uppfostra väl en kort stund än att trött och kanske frustrerat försöka fostra för länge.

Svar: Vilken klok svärmor! Det gäller ju att tänka kvalitet framför kvantitet och jag är övertygad om att en hund behöver vila för att träningen ska bli av god kvalitet.
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: