Bokrecension 8 - Nosework + TÄVLING

Jag har av CSiGORAS Hundbutik fått chansen att läsa, och recensera, boken "Nosework - Allt du behöver veta" (perfekt med lite läsning nu när jag behöver vila upp mig). Men inte nog med det - jag har även den stora äran att tävla ut ett exemplar till en av er läsare! Ni hittar tävlingen under recensionen. 
 
Bokens namn
Nosework - Allt du behöver veta
 
Författare
Helena Lindhe & Britt Nylund
 
Utgivningsår
2016
 
Förlag
Klickerförlaget Göteborg AB
 
När jag öppnade boken hade jag minst sagt begränsade kunskaper i ämnet Nosework. Jag vill gärna tycka om nosarbete, men har aldrig riktigt fastnat för det. Då och då kör jag ändå både lite personspår och sök efter dofter eftersom hundarna gillar det. Men nu... wow! Jag vill träna Nosework! 
 
Medan jag läste så gjorde jag en + och - lista. Efter 98 sidor (som var vad jag hann läsa första dagen) så hade jag fortfarande inte skrivit en enda sak på minussidan. Det är nog första gången det händer!
 
Boken var lätt att läsa och förstå, hade överskådliga kapitel och var väldigt inspirerande. Även minnesrutor och korta sammanfattningar på flera sidor gjorde att det var lätt att hänga med och komma ihåg vad som lästs. Den innehöll många foton, som både var fina och relevanta för texten och som förhöjde läsupplevelsen. Jag skulle säga att boken går utmärkt att både sträckläsa samt använda som ett uppslagsverk. 
 
Ett stort plus i kanten var att boken har en genomgående stark betoning på positivitet, glädje och belöningar. Tydligt avståndstagande från korrigeringar och tänkvärda ord om respekt och individanpassning gjorde att jag tyckte lite extra mycket om den. Ett exempel är i avsnittet om höga gömmor. Där beskrivs det att man kan lyfta upp sin hund till gömman - men endast om hunden själv är okej med det.
 
Det finns mängder med tips på övningar för alla svårighetsgrader, samt tips på hur övningarna kan vidareutvecklas. Det är även för en nybörjare enkelt att förstå hur de ska gå till eftersom de är tydligt beskrivna, och ofta i steg-för-steg. Flera övningar och hela kapitlet om belöningar, går att applicera i annan träning också vilket ger pluspoäng. 
 
Generellt så anser jag att det är en väldigt välskriven, tydlig och trevlig bok som passar alla hundägare och hundtränare. Jag har svårt att tänka mig att någon kan läsa den utan att känna hur det börjar klia i fingrarna efter att klicka hem lite eukalyptushydrolat, bygga en urvalsbana och börja träna! 
 
Så; det enda jag kan skriva på minussidan beror egentligen inte på boken utan på mig. Eftersom jag har så lite kunskap om ämnet, så kan jag inte uttala mig om huruvida just dessa tillvägagångssätt för att lära in momenten, fungerar eller inte. Men det ska jag ta reda på nu! 
 
 
Den får av mig, 5 Max'ar av 5 möjliga!
 
 
 
TÄVLA OM ETT EXEMPLAR AV BOKEN "NOSEWORK"
o Klicka in på http://www.csigora.com/
o Välj ut din absoluta favoritprodukt som du skulle vilja köpa
o Skriv en kommentar till detta inlägg där du länkar till produkten samt berättar varför den är din favorit
o Berätta även varför just DU ska vinna boken "Nosework"
o Glöm inte att ange din mailadress så att jag kan kontakta dig
 
 
Tävlingen avslutas den 16 januari kl. 12.00
Vinnaren presenteras här på bloggen samt kontaktas via mail
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren
 

Kommentarer:

1 NastiSamoyed:

Min favoritprodukt är nog ägg-bollen som man använder till balansträning! Här hemma har vi bara en vanlig pilatesboll, som funkar helt okej. Nasti tycker att det är skitkul med balansövningar, så en sån ägg-boll vore drömmen!
http://csigora.com/produkt/k9-design-aggboll-balansboll/

Jag vill vinna boken Nosework, för att komma igång med träning igen! Vi gick en kurs förra våren och Nasti tyckte att det var såååå roligt! Sen har vi gjort lite hemma, men kommit av oss! Att få vinna boken och få dels påminnelse om hur man gör och även få inspiration till att träna mer hemma vore underbart! :D

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Äggbollar är verkligen kul som variation till de helrunda - och fina är de också tycker jag ☺
Roxanne Munoz-Rytting

2 Malin Johansson:

Tänkte först välja en leksak som favorti eftersom min Lycce är helt galen i leksaker.. Men efter att ha tänkt till lite så bestämde jag mig för att Hurttas overall är MIN favorit ;) http://csigora.com/produkt/hurtta-outdoors-slush-combat-overall/ Varför? För jag bor på västkusten och regn, slask, lera och skit är en ständig vardag här. Regnoverallen används flitigt så att jag ska slippa skölja av hundarna efter varenda promenad ;)

Jag vill vinna noseworkboken för att jag behöver inspiration och tips i träningen! Lycce är en väldigt, väldigt miljökänslig hund som dessutom är väldigt reaktiv så vi gillar bäst att träna hemma på egen hand. :)

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Känner igen mig i det du skriver och Hurttas overall är verkligen toppen tycker jag! ☺
Roxanne Munoz-Rytting

3 Anonym:

http://csigora.com/produkt/fitpaws-paw-pods-balansbollar-4-st/
Paw pods är en riktig favorit, då jag på ett skonsamt sätt kan träna min jack russell som emellanåt har lite problem med sina höfter.
En nosework bok vore underbart, då vi efter "pension" från agilityn behöver nya utmaningar som dels aktiverar guldnosen och dels är skonsam för kroppen :)

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Paw Pods är verkligen toppen! ☺
Roxanne Munoz-Rytting

4 Beatrice:

http://csigora.com/produkt/kickbike-cross-max-20-hd/ är min absoluta favorit produkt när jag har 2 samojeder och behöver något att köra med på när de inte är snö :P Blir nog en kickbike innan sommaren :P

Jag hade älskat att vinna nosework boken när jag funderar på gå en nosework kurs senare i vår med mina äldsta när hon tycker de är roligt att spåra men vi har dåligt med skog vi kan köra viltspår i :)

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Åh, ja jag är själv sugen på en kickbike men skulle nog inte våga köra efter någon av mina galningar 😅
Roxanne Munoz-Rytting

5 Anonym:

http://csigora.com/produkt/clean-run-bunny-jackpot-tug/
Jag tror denna leksaken kanske hade fått Wilmer att leka. Han är enormt svår att träna föremålsintresse med men ibland går det. Mat och kaninskinn verkar vara en bra kombo!
Vi har "nosat" Nosework och Wilmer har klarat doftprovet och Sonja ska snart få göra sitt 2:a försök. Vi vill gärna lära oss mer och komma vidare!
Väldigt informativt skrivit om boken - tack 🐾🐾

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Den där leksaken är GULD! Rekommenderar den varmt! ☺
Roxanne Munoz-Rytting

6 Misan:

Jag vill såååå gärna ha en Treat and Train, dels för att underlätta hanteringsträningen. http://csigora.com/produkt/treat-and-train-hundtraning/ Dessutom älskar vi att externbelöna för extra driv i rallyträningen, och det blir så mycket avbrott när man måste fylla på skålen efter varje skick.

Nu är min äldsta rallyhund pensionerad och jag har anmält oss i en kurs i nosework. Jag vill grotta ner mej så mycket som möjligt i all info jag kan få tag i, men har svårt att koncentrera mej på läsning. Den här recensionen låter som att detta definitivt skulle vara en bok jag skulle kunna läsa flera gånger, och hjälpa mej komma igång med nosework hemma, även med min yngre hund som ÄLSKAR nosarbete.

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Treat&Train är super - verkligen värd pengarna! 😍
Roxanne Munoz-Rytting

7 Unka Wedin:

Min absoluta favorit är denna: http://csigora.com/produkt/trixie-boll-med-rep-gummiboll-med-handtag/
En repboll som jag kan variera mycket med när jag ska belöna min hund för bra jobb. Att den dessutom är hållbar ser jag som det största pluset.

Jag vill vinna boken för att jag är mycket intresserad av denna nya spännande sporten och för att jag tror att det skulle passa min hund ypperligt. Han älskar att använda nosen men inte så bra på lydnadsbiten. Detta skulle kunna bli vår väg tillbaka till de härliga hundträningstiderna där jag tankar så mycket energi.

säger även som övriga att din recention är mycket bra. (Y)

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Repbollar är fantastiska belöningsleksaker - och här gillar vi också när de är hållbara! 😅
Roxanne Munoz-Rytting

8 Anna Maria Lundh:

http://csigora.com/produkt/zero-dc-short-hundsele/
Denna sele verkar superbra och jag tror att den skulle passa Siri då vi ofta går promenader då hon bitvis får dra min dotter på diverse snöåkdon. Den skulle funka lika bra på sommaren till joggingturer på fjället.
Skulle jättegärna vilja vinna nose work då det är något som vi är sugna på att börja med. Har "nosat" lite på det ett par gånger men känner att jag saknar kunskap. Denna bok vore ju helt perfekt, speciellt eftersom att du gett den en bra rescension! Tror att Siri skulle tycka att det vore superkul! :)

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Selen är ju dessutom snygg! Är själv sugen på en sån 😍
Roxanne Munoz-Rytting

9 Annie Månsson:

http://csigora.com/produkt/eqdog-clickn-treat-beloningsvaska/
Denna belöningsväska är min favorit bland sortimentet. Har man en hund som är extremt matmotiverad så är det viktigt med en bra väska. Min nuvarande är väldigt välanvänd och sliten och behöver bytas ut. Det är svårt att hitta bra belöningsväskor men denna verkar uppfylla alla kraven!

Noseworkboken hade varit väldigt uppskattad då jag och min hund hade behövt lite utav en nystart med nose worken efter lite bakslag på sistone. Tror boken hade gett motivation och tips som hade fått oss på rätt bana igen :)

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Visst verkar den belöningsväskan toppen! Är själv sugen på en sådan! ☺
Roxanne Munoz-Rytting

10 Caroline:

Efter att ha fått in en fullkomlig crazy matgalen omplacering i familjen som dessutom är en blandning papllon/chihuahua tror jag en AFP Matlabyrint varit perfekt.
http://csigora.com/produkt/afp-matlabyrint-hundmatskal/
Piru som han heter får bara ca ½ dl mat morgon och kväll...som försvinner på ca ½ sek.... Detta är den första matlabyrinten som ser ut att kunna ge lite stimulans till matglädjen ;)

Anledningen till att JAG ska vinna Nosework-boken är för att jag hela tiden ser en efter en gå nosework kurs och blir frälsta och på trots att jag älskar olika aktiveringsformer har jag inte haft nått intresse i att börja träna Nosework. I vanliga fall hoppar jag på de nya hundtrenderna direkt! Men inget har fått mig att börja kika mer på Nosework...ännu! Hoppas att denna bok kan få mig att också hoppa på trenden :)

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Visst verkar den matskålen bra! Jag har en liknande som jag är nöjd med, men den här ser ännu lite "svårare" ut - perfekt för glupska hundar med andra ord 😅
Roxanne Munoz-Rytting

11 Linnéa Hallbeck:

http://csigora.com/produkt/clean-run-tugtastic-bungee/ Jag tror att min svårmotiverade italienare hade älskat denna till träningen. Jag har kämpat länge med att få honom att ta lek som belöning och lyckats först nyligen, också med en fuskpälsgrej. Jag tror dock att denna hade klassats snäppet högre hos honom. Belöningarna är min viktigaste huvudfråga i träningen och bara det faktum att han tar lek (!) är jag jätteglad för. Det ger honom mer explosivitet och tempo och en roligare belöning än godis. Boken här har jag tänkt köpa länge då jag även vill köra nw med honom. Han älskar att få slå på näsan och jobba med den, men i nw tryter mina kunskaper och vi har ingen kurs i närheten på flera månader. Jag vill inte fellära honom. Jag har hört bra om denna bok och tänker att den kanske kunnat göra att jag vågar börja introducera noseworken själv innan vi får till en kurs att gå. Vi har förhoppning om att starta nw i nästa år om det går vägen så boken hade varit en enorm hjälp på vägen. Det hade varit så ofattbart hjälpsamt!

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Den leksaken är toppen för lite svårmotiverade hundar ☺
Roxanne Munoz-Rytting

12 Charlotte Borneklint:

Jag skulle välja dels denna: http://csigora.com/produkt/hurtta-outdoors-microfleece-overall-svart/
Min ena hund är så galet frusen av sig och det är svårt att hitta något som både passar honom och som är tillräckligt varmt. Hurtas täcken är ju välkända både för komfort och hållbarhet.

Men jag skulle även välja denna lilla klicker: http://csigora.com/produkt/i-click-clicker-klicker-med-armband/
Jag använde mycket klickerträning till mina hästar förr och tänkte börja med det till hundarna också.

Ang. nosework så har jag precis kommit i kontakt med det och bestämt att börja med den ena hunden (Bilbo). Han har så galet mycket energi i skallen och det hjälper inte att bara promenera med honom - han behöver hjärngympa för att bli tillfreds. Nosework tror jag blir perfekt till honom så jag ska beställa ett startkit nu men boken vore ju suverän också så att man börjar på rätt sätt :-)


Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Hurttas fleeceoverall är kanon - min tik är varm och go i den (fast är det riktigt kallt har hon täcke över också) ☺
Roxanne Munoz-Rytting

13 Malin:

Min favoritprodukt är älgtuggbenen från Rauh!

http://csigora.com/produkt/algtuggben/

Naturligt, giftfritt, hållbart, luktfritt och jag kan inbilla mig att älgen haft ett bra liv - fram till att den blev hundben iallafall.

Jag har två jaktcockrar, en fyraåring och en åttamånaders. För Stora har det aldrig funnits en tanke på att något annat skulle kunna vara bättre än matte och allt skoj hon kan erbjuda..

Lilla är däremot en heeelt annan historia. Den lillas näsa är igång konstant och jag tänker att boken Nosework skulle kunna hjälpa mig/oss att
få utlopp för nosandet och samtidigt få en mer behaglig vardag..:)

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Jag har inte själv testat de tuggbenen men visst verkar de toppen! ☺
Roxanne Munoz-Rytting

14 Amanda:

Denna: http://csigora.com/produkt/fotreflex-1-st-till-hundens-ben/
För många hundar använder inte reflexer, vilket är läskigt! Borde vara lag på att sätta reflexer på sina hundar!
Har precis skaffat en liten valp! Skulle vara jättekul att lära sig mer om detta!

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Håller med, reflexer är superviktiga! 👍🏻
Roxanne Munoz-Rytting

15 Ellen Isaksson:

http://csigora.com/produkt/doxtasy-beloningsvaska/ Sådana godisväskor är ju jättebra att ha godis i och de var ju snygga
också! Skulle behöva köpa en ny då några har tuggats upp här hemma...
Boken vill jag vinna och ge till min mamma som har börjat träna nosework med två av våra hundar och hon är också sugen på att börja tävla då både hon och hundarna tycker det är jättekul! Boken verkar ju innehålla en massa bra info och hon skulle säkert tycka att den lärorik. Hoppas på vinst!

Svar: Tack för ditt bidrag och lycka till!

Ja en bra belöningsväska är nästan A och O när man ska träna hund - och det skadar ju inte om den är snygg också 😁
Roxanne Munoz-Rytting

Kommentera här: