Vad är en kennel?

Funderar du på att köpa en hund? Många väljer vid dessa tillfällen i livet att vända sig till en kennel. En kennel är ett registrerat företag som har fokus på djuruppfödning och då främst hundar. När man vänder sig till en kennel kan man känna sig trygg med att hunden man köper togs väl om hand och att den fick en bra start i livet. För många är detta viktigt, och om man till exempel har tänkt sig att ställa ut hunden är det viktigt att man har en stamtavla och känner till djurets historik. När man köper ett djur från en kennel har man helt andra möjligheter att exempelvis ta del av föräldrarnas historia än om man köper djuret på ett annat sätt, och man kan även få en bra uppfattning om hur hunden kommer att se ut i vuxen ålder. För många utställare är detta nödvändigt.

Kennel är ett gammalt ord för hundgård, som ännu används i detta sammanhang. När du funderar på att köpa en hund finns det många anledningar till att du ska vända dig till en kennel. Om du bestämt dig för att köpa en blandras kan det dock vara svårt att hitta en kennel som erbjuder detta. En felaktig uppfattning är att alla kennlar som finns på marknaden måste vara med i SKK. Detta stämmer inte, och om det är viktigt för dig bör du alltid kontrollera den kennel som du väljer. En av alla de fördelar med att välja en kennel är att du kan känna en viss trygghet i hur djuren behandlas och att det handlar om en kontrollerad uppfödning. Det innebär bland annat att man tar vissa åtgärder för att till exempel motverka inavel och man kontrollerar så att föräldrarna till valparna inte är nära släkt med varandra. Man ser även till att ge hunden en bra start i livet.

Genom att välja en kennel som du känner dig trygg med kan du dessutom få många tips och råd genom hela hundens liv. För många nya hundägare är detta en trygghet, och många upplever att det är skönt att alltid veta vart man kan vända sig. Som ny hundägare har man ofta många frågor. Till exempel blir man kanske förvånad när man märker att valpen börjar tappa tänder och undrar om detta är normalt. Valpar har mjölktänder liksom människor och detta är inget du behöver oroa dig för. Som ny hundägare är det dock svårt att veta detta, och om du har en bra relation till den kennel där du köpte valpen kan du alltid slå ett samtal och få svar på dina frågor. En annan fördel är att du ofta kan besöka en kennel innan du bestämmer dig för att köpa en valp. Då får du träffa föräldrarna eller åtminstone mamman som ofta finns i hemmet. Ibland kan du även få träffa hanen. Detta kan ge dig en god uppfattning om hur din valp kommer att bli i psyket när den blir vuxen, även om det är du som ägare som är den största påverkan.