Trygga hundpromenader med rätt utrustning

Det råder många olika åsikter om vad som är bäst utrustning när det är dags för hundpromenader. Vissa föredrar hundsele, andra halsband. En del vill ha ett stramt kort koppel medan andra ger större friheter med ett flexikoppel. Det är förstås i många fall en ren smaksak för både ägare och hund men det finns några riktlinjer att gå efter för att som ny hundägare veta var man ska börja.

Rätt hundtillbehör för valp

För valpar och mindre hundar rekommenderas nästan alltid hundsele med koppel till. Små hundar och framförallt de som fortfarande växer behöver ett stabilt grepp som inte riskerar att skada nacken såsom ett halsband kan göra om man sliter i det eller hunden drar väldigt mycket.

Hundsele för små hundar är vanligtvis i mesh för att få ett bra grepp om hunden och inte riskera att den lyckas ta sig ur den. För större hundar räcker det oftast med en som bara består av remmar.

Till en hundsele går det bra att ha både flexikoppel och ett vanligt koppel i valfri längd. När hunden är ung eller du nyss köpt en valp är det bäst med ett vanligt koppel för att få bättre kontroll över hunden om den fortfarande drar mycket.

Mindre drag med rätt sele

Just att hundar drar i kopplet är ett problem för många hundägare och det är viktigt att träna bort det beteendet så tidigt som möjligt. Det bästa är att börja öva på att ”gå fot” redan i valpåldern och belöna rikligt när hunden gör rätt. Till hjälp finns även en särskild hundsele, så kallad ”antidrag”-sele. Dessa knäpps fram på bröstet och sitter tight runt hunden för att det ska bli lätt att korrigera när hunden börjar dra. Genom att fästa kopplet på framsidan av selen, det vill säga vid bröstet, tvingas hunden vända på sig vid korrigering, vilket avbryter det dåliga beteendet.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *